Main menu

A mosógép tisztítása

27th May 2014

Egy baba mosható és eldobható pelussal is sok mosnivalót termel. Én minden nap tudnék mosást indítani babacuccokkal, összekent ruhákkal, nyálkendőkkel, pelusokkal, leböfizett, pelenkacsere közben lepisilt ruhákkal. Gyerekes háztartásban pörög a mosógép. A sok teendő mellett azonban hajlamosak lehetünk megfeledkezni arról, hogy nem csak a ruhákat, a mosógépet is kellene tisztítani néha. Főleg, ha valaki az olyan feledékeny fajtájú házitündérek közül való, mint én. 😀

4be5bc34c0163269_P1150261.preview

Mikor lesz egyértelmű, hogy takarítani kell, nincs mese? Ha a frissen mosott ruhákon szürkés foltokat találsz, amik mosás előtt ott sem voltak, vagy olyasmi szürke csíkokat mintha egy poros polcot töröltél volna végig velük, NA AKKOR 🙂

Lerakódhat vízkő, penész, zsíros nyálka, a szűrőbe szorulhatnak hajszálak, állatos családban állatszőr, zsíros szennyeződések, gél állagú mosószer maradványok, mosópor letapadás. Milyen tisztító lépéseket tehetünk a mindig ragyogó mosógépért és foltmentes ruhákért?

  1. Ecetes átmosás: fél liter ecetet öntsünk a mosószer adagolóba és egy 60-90 fokos programon futtassuk végig a gépet. A mosószer adagoló tartályt is érdemes forró ecetes vízzel áztatni és kimosni, valamint az ajtónál lévő szigetelő gumit sem árt áttörölni. Az ecet a penész és a vízkő ellen is hatásos.
  2. Trisós tisztítás: Szintén a mosószer adagolóba öntve és forró mosást végigfuttatva takaríthatjuk a gépet trisóval, ami a zsíros szennyeződéseket oldja. Nem szükséges túl sűrűn, de évente/félévente jó, ha túlesünk rajta.
  3. A szűrő tisztítás: minden mosógép alján valahol van egy kis ajtó ami mögött rejtőzik a kicsavarható szűrő. Legyünk előrelátóak, készítsünk oda rossz törölközőt, rongyot mielőtt kinyitnánk, mert a szűrőből mindig folyik ki egy kis víz. Tekerjük ki, tisztítsuk meg (ecettel is lehet vagy speciális tisztítószerekkel) és tegyük vissza.
  4. Ha a gép takarítás után is büdös marad, akkor érdemes szétszedni és benézni a dob mögé, hogy nincs-e valami kóbor ruhadarab belerohadva. Ha nem bízunk saját képességeinkben, érdemes egy szerelőre bízni az ilyet.

A fenti szereket persze helyettesíthetjük speciális mosógép tisztító szerekkel, ha úgy tartjuk jónak. Az ecet mindenesetre biztosan a legolcsóbb megoldás és nem kell aggódni, nem lesz utána ecetszagú a ruha. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *