Main menu

Bab és Pötty pelenka mosó rutinja

7th Apr 2015

Sokan kérdezik, hogy én hogyan és mivel mosok pelusokat, mert nem tudnak választani a mosásról és tárolásról szoló cikkben leírtak olvasása után a számos variációból.. Most tehát megosztom veletek a Bab & Pötty Mosórutint (azaz BPM 😀 ).

0. Kezdjük a nulladik lépésnél, az újonnan beszerzett dolgok előmosásánál!
Minden új ruhadarabot mindig előmosok, nincs ez máshogy a pelusoknál sem. Az új dolgokat lehetőleg nem keverem a már meglévőkkel, egyedül mosom őket. Egy normál 40 fokos mosóprogramot eresztek az újakra a megszokott mosószererekkel. Ha esetleg tartani kell a legfrissebb kincsünk színének eresztésétől, akkor teszek a gépbe egy Dylon színfogó kendőt is. Ha ereszti a színét, akkor az a kendőre nézve rögtön kiderül és onnantól tudom biztosra, hogy óvatosabban bánjak vele.

Dylon színfogó kendő

Dylon színfogó kendő

1. Tárolás
Jelen pillanatban 2 pelenkásom van és elég nagy adag lustaságom és terjedelmes készletem, ezért mire mosásra kerül a sor, addigra csak a pelusokkal általában meg is telik a mosógép. Ha nem így lenne, mert mondjuk nem lenne elég pelusom ahhoz, hogy csak minden 3. napon mossak vagy nem akarnám annyi ideig tárolni őket, akkor simán együtt mosnám más ruhákkal, törölközőkkel, ahogy ez már sokszor előfordult amíg csak Robira kellett mosnom. Nem válogatom külön Bab és Pötty pelusait, együtt is mosom őket. Viszont elég nagy mennyiség gyűlik össze mire mosásra kerül a sor, így az eredeti kis fedeles vödröm már nem elég. Kicsi a fürdőszobánk, nem férne el több vödör benne kényelmesen, így gondoltam egyet és kértem egy óriás peluszsákot egyik kedvenc magyar pelus készítő kézművesemtől Beától (Milentin Baby). Olyat kértem, amit fel tudok akasztani és Bea szuperül megoldotta nekem. A ház férfijától kikönyörögtem, hogy fúrjon fel két kis akasztót a fürdőszoba ajtajára, erre ment a peluszsák. Az egyik akasztóra pedig még fellógattam egy mosóhálót is. A pelusokat pedig a következőképpen szortírozom:
(Figyelem, agyzsibbasztóan bonyolult módszer, ami helyett egy sima “mindent egy nagy vödörbe” megoldás is tökéletes lenne! De mi abban a szépség, az izgalom, a mosás varázsa??? 😀 )
-A nedvszívó betétek, pelenka belsők mennek sima vizes öblítés és folttisztítás után a fedeles vödörbe, kicsavarva (ezek kicsavarás után még engednek ki magukból vizet, ami a vödörben gond nélkül megáll, de a peluszsáknak már túl sok és nehéz lenne)
-A pelenka külsők, csónakok, AIO-k, AI2-k, SIO-k és zsebesek külseje megy a zsákba minimális öblítés és kicsavarás után.
-Azok a pelenkabetét kakipapírok, amik csak pisisek lettek és moshatóak, azok öblítés és kicsavarás után landolnak a mosóhálóban.
A vödör és a zsák aljára is cseppentek 2-3 csepp teafa olajat, csak a friss illat kedvéért. Amikor havonta-kéthavonta úgy érzem, hogy eljött egy alapos ammóniamentesítés ideje, akkor elég csupán a vödör tartalmát 60 fokon átmosni két kanál MioFresh adalékkal és a végén indítani még 1-2 sima, hidegvizes öblítő programot. Az ammóniamentesítő nagymosásnak a zsákban tárolt dolgokat felesleges kitenni (maximum a teljesen egybevarrt AIO-k mennek még ilyenkor mosásba). Mivel a mosógépem az a nagyon-nagyon vizet spórolós fajta, ami alig használ vizet a mosáshoz, ezért szoktam azt is csinálni, hogy először csak a nagyon nedves, koszosabb belsőket és betéteket teszem a gépbe, indítok egy sima hidegvizes öblítést, majd utána megy a gépbe a zsák tartalma és a mosóháló is és úgy indítom el a rendes mosást. Így igazából az ammóniamentesítés szinte feleslegessé is válik, annyira hatékony a tisztítás. A tárolás tehát egy kaki eltávolítás, hidegvizes öblítés, folttisztítás után nedvesen, kicsavarva történik nálunk.

Ilyen az, amikor ellustulok és addig nem mosok, amíg nem folyik a vödörnek és a zsáknak is orrán-száján a pelenka. :)

Ilyen az, amikor ellustulok és addig nem mosok, amíg nem folyik a vödörnek és a zsáknak is orrán-száján a pelenka. 🙂

2. Folttisztítás
Nem misztifikálom túl a folttisztítás kérdését. Tapasztalataim szerint ugyanis szinte minden foltot utólag is ki lehet varázsolni, nem kell mosás előtt már csillogó fehérre sikálni, de az sem világvége, ha éppen marad egy-két halvány folt. Néha hajlamosak vagyunk ugyanis elfelejteni, hogy a pelenka azért van, hogy használjuk (azaz tele legyen sz@rva), akkor is, ha olyan szép, hogy inkább bekeretezve kitennénk a falra. 😀 Szóval rövid leszek: gyerekről levéve a foltos pelust pár másodperc alatt átdörzsölöm folttisztító szappannal (Klar’s marhaepe szappant használok leginkább), ha olyan kedvem van, akkor néhány percig rajta hagyom, majd öblítem és irány a tároló, ha nincs olyan kedvem, akkor egyből öblítem és repül a többihez. A mosás közbeni folttisztításról a még később kitárgyalt MioFresh gondoskodik. A mosás utáni folttisztítás pedig Természet Anyánk feladata. Az UV sugárzás varázslatos hatásáról ITT olvashatsz bővebben. Érdekes még megjegyezni, hogy habár a nátrium-perkarbonát folttisztító hatását a mosható pelenkák miatt ismertem meg, de ma már erre a célra nem igazán használom. Sokkal inkább az étel- és vérfoltos ruhák, konyharuhák elleni csodafegyverként tartom itthon, erről is olvashatsz ITT többet.

3. Elő-öblítés
Amint említettem szokásom az is, hogy először a vödörben tároltakat egy hideg vizes, rövid öblítő programmal elő-öblítem, mielőtt bepakolom a többi cuccot a gépbe. Ehhez az öblítéshez nem teszek semmilyen mosó- vagy öblítőszert.

4. Mosás
Az általános mosás egy kb. 2 óra hosszú 40 fokos pamut program. Ez tökéletesen elég a pelusoknak. Mosáshoz illatmentes EcoEgget használok és egy adagolókanálnyi MioFresh pelenka fertőtlenítő adalékot. A MioFresht több magyar webáruházból is meg lehet rendelni, én mindig onnan vásárolok be pár dobozzal, ahonnan épp amúgy is rendelek valamit. A MioFresh már 30 fokon is fertőtlenít, rásegít a folttisztításra is és sikerrel harcol az ammónia felhalmozódása ellen. MioFresh adalékot amúgy más extrán szennyezett dolgok mosásakor is szoktam 1-1 kanállal adagolni a gépbe, csak a fertőtlenítő hatás miatt (ilyenek például a kutyák és a macska koszos cuccai, lábtörlők, stb).

MioFresh pelenkamosó fertőtlenitő adalék

MioFresh pelenkamosó fertőtlenitő adalék

5. Szárítás
Olyan szerencsés vagyok, hogy van lehetőségem a szabadban teregetni, de ha úgy alakul a szárítógép is rendelkezésemre áll. A foltmentesítés és a környezeti terhelés minimalizálása érdekében igyekszem inkább az udvari teregetést választani, de rossz idő esetén a szárítógépet is imádom. A villanyszámlát nem dobja meg érezhetően még télen sem, amikor szinte csak géppel szárítok, de a plusz kiadásért cserébe pihe-puhára varázsolja a gép a pelenkákat. Ha éppen géppel szárítok, akkor szeretem az EcoEgg szárítótojását használni, mert kellemesen enyhe, friss illatot kölcsönöz a ruháknak és pelusoknak is. Amikor van lehetőségem kint teregetni, akkor odafigyelek, hogy a zsebesek belseje, betétek, külsők, csónakok felfelé/napfény irányába nézzenek, így használható ki a folttisztító hatás leginkább, illetve így az erősebb napsütés sem fogja bántani a pelusok színét. Figyelek még arra, hogy nyári perzselő hőségben ne égessem szénné a sima PUL külsőket, csónakokat. Ezek kb. 10-15 perc alatt száradnak ilyen időben, utána érdemes begyűjteni őket. A belsők, tetrák, betétek bírják a strapát, de olyan pelust nem hagyok kint erős fényen vagy fagypont közeli hidegben, amiben gumi van, annak ugyanis nem tesz jót az extrém hőmérséklet.

Nagyjából ennyiből áll a Bab és Pötty Mosórutin. Végezetül pedig, Babocska pelenkát mos:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *