Main menu

EcoEgg mosótojás és szárítótojás teszt – Tényleg csodatojás?

17th Dec 2014

Sok-sok információt és tapasztalatot gyűjtök Angliából is, ahol nagyon sok mosómama használ Ecoegget a pelusok és a ruhák mosásához is. Lassacskán Magyarországra is kezd beszivárogni a csodatojás. Szkeptikusan állok minden ilyen aktuálisan felkapott csodatermékhez, de az Ecoegg esetében elég pozitív véleménnyel találkoztam ahhoz, hogy vegyem a fáradtságot és költsek rá, hogy kipróbáljam. Ezek itt az én tapasztalataim.

eco-egg-1

Ecoegg mosótojás

Az első dolgom az volt, hogy utánanézzek miben is különbözik az Ecoegg az eddig látott teleshopos, varázslatos semmivel sem mosó műanyag labdáktól (amiket én soha nem próbáltam ki, mert már ez elméleti teszten is elbuktak a fejemben). Az Ecoegg nem egy üres műanyag héj, a tojás belsejében elkopó és újratöltendő ásványi golyócskák vannak, a tojás élettartama lehet 54, 210 vagy 720 mosás. A tojások mérete ugyanakkora, de a mellé csomagolt utántöltő golyócskák mennyisége változik. Lényegében egy 54-es tojás ugyanaz, mint egy 720-as, csak a 720-ashoz több utántöltőt kapunk. A mosótojásban kétféle golyócska van egyszerre. A sötét színű és soha el nem kopó turmalin golyócskák és az elhasználódó, fehér színű golyócskák. A három különböző szín 3 különböző illatot jelöl. A sárga az illatmentes, a rózsaszín és a kék pedig a Spring Blossom és Soft Cottom illatú tojások (illetve golyócskák). A mosásonkénti ár 720-as tojással számolva kb. 10-13Ft/mosás. Ez így első hallásra szuperül hangzik egy olyan háztartásban, ahol naponta megy a mosógép. A másik nagy érv az Ecoegg mellet az az, hogy környezetbarát és hipoallergén, ekcémásoknak, érzékenybőrüeknek és környezettudatos felhasználóknak kifejezetten ajánlott. Több mosható pelenka gyártó is ajánlja az Ecoegg-et a pelenkák mosásához, pont a fenti tulajdonságok miatt és azért is, mert nem rontja a nedvszívó hatást, mivel nem okoz mosószer felhalmozódást az anyagban. Minden tojás típust maximum 60 fokon lehet használni, természetes vízlágyító hatásának köszönhetően pedig a gyártó szerint nincs szükség mellette öblítő használatára (de szabad adagolni a tojás mellé, ha mégis szeretnénk). Az Ecoegg oldalán azt olvashatjuk a működési mechanizmusról, hogy a turmalin és a fehér ásványi golyócskák együttes használata ionizálja az oxigén molekulákat, amik az anyagba hatolva természetes módon távolítják el a szennyeződéseket. VIDEO (Okos hozzáértő nyugodtan írja meg nekem üzenetben, hogy ez mennyire igaz vagy hülyeség, mert nekem a kémiaórák már túl régen voltak ehhez 🙂 ) A gyártó mindenesetre meggyőzően sok ajánlással rendelkezik ahhoz, hogy én első körben ezt elfogadjam. Mosómamáknak érdemes odafigyelni arra, hogy mosható pelenka mosásához az Ecoegg és a pelusos cégek is csak az illatmentes tojást ajánlják. A tojás takaros papírdobozban érkezik, használati utasítással (angol) és az utántöltő golyócskákkal. A használata egyszerű, mindenféle anyagot moshatunk vele mindenféle gépben, sőt kézi mosáshoz és előáztatáshoz is használható a dokumentáció szerint. A golyócskák elhasználódása után persze nem kell kidobni a tojást is, vehetünk külön csak utántöltő csomagot is. A tojásra 10 év garanciát vállal a gyártó és garantálja, hogy nem okoz kárt a gépben. Jelenleg egy sárga illatmentes és egy rózsaszín Spring Blossom illatú tojás gazdája vagyok.

Ecoegg belseje

Ecoegg belseje

Miért szeretem? Ennél egyszerűbben használható mosószer szerintem a világon nem létezik. Csak bedobom a gépbe a ruhákkal és pelusokkal együtt és indítom a mosást minden egyéb teendő, méricskélés, vacakolás nélkül. (A pelusokat is tartalmazó mosáshoz én továbbra is adagolok egy kanál Miofresh pelenka fertőtlenítőt) Annyi dolgunk van csak az Ecoeggel, hogy nagy ritkán kinyitjuk a tojást és belenézünk, hogy kell-e már utántölteni a fehér golyócskákat. Mindegyik tojás használható színes és fehér ruhákhoz is, ez sem okozhat problémát. A pelusokhoz én beszereztem egy illatmentest, minden máshoz pedig egy Spring Blossom illatú tojást is, mert a férjem hiányolt egy kis illatot a ruháiból. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az Ecoegg tud annyit folttiszztítás területén mint a mosódió, mosószóda, Baby Dreft és nátrium-perkarbi, amiket eddig használtam előtte. A nagyon durva foltokkal egyedül nem tud elbánni, de azzal a többi mosószer sem tudott, így nem csalódtam. A rendesen előre foltkezelt pelusok, mosható női betétek és egyebek tisztán kerülnek ki a gépből. (Minden kakifoltot, vérfoltot, makacs kajafoltot azonnal kezelek folttisztító szappannal, ahogy az Ecoegg előtti időkben is tettem.). A tisztító hatással nekem tehát nem volt gondom. A pelusaink azóta is tiszták, nincs felgyűlt ammónia vagy mosószer (pedig jónéhányszor lettek mosva az illatosítottal is, mire tisztáztuk a helyzetet a család többi tagjával is, miszerint a pelusokhoz a sárga való:) ) és pisiszag sincs mosás után. Jó érzés a tudat, hogy környezetbarát és pénztárcabarát a mosási rutinunk és tényleg imádom az egyszerűségét. Még a férfiaknak sem okozhat gondot a használata, feltéve hogy megtalálják a jó programot a mosógépen! 🙂 Az sem hátrány, hogy nem kell minden hónapban mosószert vennem vagy rohanni a boltba, ha hirtelen ráeszmélek, hogy elfogyott. A 210-es illatos és a 720-as illatmentes tojás együtt elég lesz simán két évig, ha lehet hinni a becsült mosási számnak, napi 1,5 mosással számolva. 2 év mosószer vásárlás nélkül! Wow! Mindez kb. 12.000Ft-os beruházással. Ez mosásonként 13Ft-ot jelent, ami nagyon baráti szerintem. Napi másfél mosással számolva sem kerül többe 600Ft-nál havonta és több magyar webshopban is beszerezhető már, egyelőre sajnos csak az illatmentes verziója  (és ha jól láttam eddig, akkor csak a 720 mosásos).

Miért nem szeretem? Az Ecoegg sem csodaszer, nem is hipó, tehát a makacs foltok előkezelésre szorulnak. Ez nem igazán negatív, mert eddig is így volt ez minden más mosószerrel, de fontosnak érzem leszögezni a realisztikus elvárások kedvéért. Egy dolog zavar, az illatos tojás nem igazán akar illatozni. Eleinte el-elkaptam egy kis illatot mikor pakoltam ki a gépből, de mostanában nem igazán veszem észre. Száradás után meg szinte semmit tapasztalok belőle. Így aki (erős) illatra vágyik mindenáron, annak valószínűleg öblítőre, illóolajra vagy az enyémnél érzékenyebb orra lesz szüksége. Az illatos tojás így számunkra tehát felesleges. Ilyenkor télen, mikor gyakran szorulunk a szárítógép használatára, nem is lenne sok értelme az illatos tojás használatának magában, mert a szárítógép bizony eléggé illatgyilkos. Hacsak nincs otthon hozzá ilyenünk:

EE-DE-SB-with-sticks

Ecoegg szárítótojás

Az Ecoeggnek nem csak mosótojása, hanem számos másik terméke mellett, szárítótojása is van. Mivel egy szárítógép boldog tulajdonosa vagyok, ezért ezt is ki kellett próbáljam. Az állítólagos előnyei a szárítási idő lerövidítése és a ruhák illatosítása. A szárítási idő lerövidülése elméletileg úgy történik, hogy a szárítóban a ruhák között bukfencező tojások az anyagokat jobban átszellőztetik, így azok gyorsabban száradnak. Az illatosítás pedig a mosótojáshoz hasonlóan szintén elhasználódó és utántölthető kis illatrudak segítségével történik. Egy csomagban két darab tojás van és 4 illatosító rúd. Természetesen az illatrudakat külön is megvásárolhatjuk, külön utántöltőként. Egy szárítótojás pár kb. 4000Ft-ba kerül, az utántöltő kb. 1600Ft. Ez kb. 40Ft/szárítás költségre jön ki.

Miért szeretem? A szárítótojás tényleg illatossá varázsolja a gépben a dolgokat, kipakoláskor kellemes illatfelhőbe tudok burkolózni. Ez nagyon pozitív élmény ahhoz képest, mint amikor a program végeztével, az ajtót kinyitva csak a nem annyira elbűvölő “szárítógépszag” csap meg. Szeretem használni, egyszerűen csak be kell dobni egy pár tojást a szárítóba és bármilyen hőfokon és programon használható.

Miért nem szeretem? Engem annyira nem zavar, mert szeretem a semleges illatú, simán friss ruhákat, de sajnos az Ecoegg szárítótojás illata nem túl maradandó. Ha azt várjuk tőle, hogy a ruhák a szekrénybe bepakolva is napokig illatozzanak, akkor csalódni fogunk. Egy-két dolog tapasztalataim szerint jobban “megtartja” az illatot, például a bambusz tetrapelenka még hajtogatáskor is érezhetően virágos illatú, de ez is hamar elillan. A szárítási idő lerövidülését nem tudom sem megerősíteni, sem cáfolni. Ha valóban rövidül is miatta a szárítás, az valószínűleg nem eléggé látványos mértékű ahhoz, hogy én észrevegyem. Az általában egy órás szárítás továbbra is kb. egy órás marad, ha nyertem is a tojás miatt perceket, az számomra soha nem fog kiderülni. Ezen felül az Ecoegg termékek a sima mosótojáson kívül itthon nem kaphatóak, Angliából kellett őket beszerezzem.

Összességében én az illatmentes mosótojást és a szárítótojást is továbbra is használni fogom, az illatos mosótojást nem érzem nagyon hatékonynak kutya-macska-gyerek hányáson és kakin edzett, kissé érzéketlen orrom számára. Megéri az Ecoegg? A mosótojás biztosan. A szárítótojás már nem annyira a hatékonyságról, inkább a jó érzésről szól. Én szeretem, hogy virág illatú a szárítógépem, de ez nem mindenkinek ér meg plusz pénzt.

FONTOS UPDATE: anyukám szerint illatosak lettek a ruhák! 😀 Ennyi, halott az orrom. :))))

Az Ecoegg angol oldala.

8 comments on “EcoEgg mosótojás és szárítótojás teszt – Tényleg csodatojás?

 1. Pipóné Kertész Andrea on said:

  Szia.
  szeretném megkérdezni, hogy melyik angol oldalról renelted a tojásokat, mert én az Ecoegg angol oldalán nem tudom megrendelni (nem fogadja el az irányítószámomat).
  üdv,
  Andi

 2. Pipóné Kertész Andrea on said:

  Köszönöm, de sajnos nem sikerült. Pedig a párom jól tud angolul, rendelt is már külföldi oldalról, de itt azt írta ki, hogy erre a címre nem tudnak szállítani. Pedig be is regisztráltunk az oldalra.

 3. Pingback: mosható pelenka alapok alapismeretek mosás tárolás kezelésBab és Pötty

 4. Viktória on said:

  Szia.
  Gondolkozom a tojás használatán, de az zavar hogy ekkor a gépi mosásnál amikor öblítő résznél jár a mosóprogram, még mindig benn van a tojás, tehát nem öblítjük ki teljesen, hiszen újra fel tud oldódni az öblítő vízben az anyag. Vagy ez nem így működik? Folt tisztításra akkor a marhaepe szappant javaslod? Színes anyagokra is működik?

  ÜDv
  Viki

  • Szia Viktória! Nem kell aggódnod az öblítés miatt, nem marad hátra semmilyen lerakódás. Marhaepe szappant nyugodtan használj színes anyagokra is, nem bántja a színeket.

 5. Ági on said:

  Szia! Kipróbáltam az okostojást, de nekem iszonyatosan habzott, sajnos az öblítéseknél is. Végül tojás nélkül két kör mosást is végigcsináltam, de a végén így is sok hab maradt a gépben. Néhány hónapos a gépem, de azért csináltam utána két tisztító mosást, egyáltalán nem habzott.
  Nálad nem marad habos az öblítővíz?
  Köszi! Ági

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *