Main menu

Folttisztítás 1. rész: a nátrium-perkarbonát kísérlet

5th Jan 2015

Nátrium-perkarbonát, oxigénes fehérítő, folttisztító só. Mindegyik ugyanazt takarja. A finom fehér port, ami elvileg szuper folttisztító és még környezetbarát is. Végeztem vele egy kis kísérletet, hogy kiderüljön mit tud, ha bevetem a nehéz tüzérséget fél éve kimoshatatlan barackfolt, beszürkült-zsíros konyharuha és anyatejes, napsárga kaki foltok ellen.

A kísérleti alanyok a következők voltak:

-egy 1-es méretű Bambino Mio pamut prefold, sárga anyatejes kaki foltokkal tarkítva
-egy pamut tetra az ősellenség, a barack folt áldozatául esve
-egy másik pamut tetra már nem ismert eredetű, de sokszori mosás után is maradandó barnás kajafoltokkal fűszerezve
-egy (újkorában) fehér pamut konyharuha, ami mostanra undorító szürke és barna színűvé vált a zsírtól és kosztól (Valaki magyarázza el a férjemnek, hogy a hófehér kéztörlőnek kirakott konyharuha nem a zsíros tepsi kitörlésére való! És nem is a kajafoltok elmaszálására. És nem is a mocskos kéz törlésére… Köszi!)

Photo 2015. 01. 05. 16 03 26

Minden konyharuhák legundorítóbbika (zsír, olaj és mindenféle kaja belegyógyult elegye, ami ezidáig kimoshatatlan volt)

A kísérlethez felhasznált eszközök:

-egy 10 literes műanyag vödör
-90g Mosómami márkájú 100%-os nátrium-perkarbonát a helyi bioboltból
-2,5 liter víz
-fakanál

A kísérlet menete:

A tiszta műanyag vödör aljára 90g nátrium-perkarbonátot szórtam egyenletesen elterítve, majd rátettem szintén nagyjából egyenletesen a legmocskosabb cuccot, a konyharuhát.

Photo 2015. 01. 05. 16 06 16

Vízforralóban melegítettem 1,5 liter vizet és nagyon melegen (kb. 90 fok), de még nem forrásban ráöntöttem lassan a konyharuhán keresztül a perkarbira. Kicsit megkevergettem a fakanál nyelével a kotyvalékot.

Photo 2015. 01. 05. 16 07 42

A mix lassan, de biztosan elkezdett tejszín állagúvá válni, majd egyre jobban és jobban felkúszott a vödörben homogén habként.

Photo 2015. 01. 05. 16 34 29

Ekkor jutott igazából eszembe, hogy ha már ennyire megtelt a vödör, akkor dobok bele mást is a konyharuhán kívü és gyorsan belekevertem a többi említett foltos cuccot is. Öntöttem még egy liter forró vizet az egészhez, hogy legyen elég a megnövekedett létszámhoz. A hab lassacskán összeesett és az ázott rongyok előbukkantak a fehér felhőből.

Photo 2015. 01. 05. 16 20 56

Kicsit még megkevergettem a kotyvalékot és hagytam állni 10 percet. Kb. 20 perccel a kezdés után kiváncsiságból kiemeltem a fakanál nyelével az egyik tetrát és láss csodát, nem találtam egy foltot sem! Boszorkányság! Gyorsan előhúzogattam a még mindig kicsit habos löttyből a másik tetrát és a prefoldot is és meglepetésemre mindegyik foltmentes lett. A tetrák olyan tisztákká váltak, hogy tudtam megmondani, hogy melyik volt a barnás foltos és melyik volt a barack foltos egyed. Sehol semmi nyoma a mocsoknak.

A két tetra (a fényviszonyok nem a legjobbak, de az látszik, hogy foltok nincsenek)

A két tetra a “kezelés” után, még vizesen (a fényviszonyok nem a legjobbak, de az látszik, hogy foltok nincsenek)

A prefoldról sem tudtam megmondani, hogy melyik oldala volt eredetileg sárga, tökéletesen kiszedte az anyatejes sárga kaki nyomát.

Photo 2015. 01. 05. 17 40 44

A prefoldon sincs sehol sem egy sárga folt, hurrá! 🙂

A konyharuhára voltam azonban leginkább kíváncsi, mert az nagyon durva volt kiinduláskor. A többi folt igazából annyira nem is zavart, de a konyharuha használhatatlanul gusztustalan volt már jó ideje, én meg tartogattam sokáig, remélve, hogy egyszer majd csodát teszek vele valamivel. Nos a konyharuha a barna zsírfoltokat 20 perc alatt elvesztette, a nagy része szépen kifehéredett, de az alsó, sokat használt és eredetileg nagyon szürke része még most is szürkés volt. Ezért hagytam, hadd ázzon még egy darabig, hátha…. Nagyjából a kezdéstől számított másfél óránál ismét ellenőriztem a helyzetet és azt kell mondjam, hogy ismét látványosan halványult a szürkeség. Lelkesen hagytam ott ismét a konyharuhát még egy kis időre.

Photo 2015. 01. 05. 17 43 07

A konyharuha állapota a másfél órás ellenőrzéskor

Összesen kb. 3-3,5 óra ázás után a konyharuha egészen jól néz ki. Nem mondom, hogy vakító fehér, de elképzelhetőnek tartom, hogy akár azt is el lehetne érni további áztatással, vagy perkarbis kifőzéssel. Egyelőre én már ettől az eredménytől is boldog vagyok. Újra tudom használni a kedvenc kézműves konyharuhát (amíg a férjem nem használja újra a poklok bugyrainak dörzsölgetésére 🙂 ).

Photo 2015. 01. 05. 19 10 13

Konyharuha végeredmény

FONTOS: a nátrium-perkarbonátos áztatást szabad használni zsebes, AIO, azaz vízzáró réteges pelusokon, de a 60 foknál magasabb hőfok a gyártók legnagyobb többségénél TILOS a PUL/PUR ugyanis sérülhet tőle. Ne féljünk viszont az univerzális, “mindenrejólhasználható” tetrákat és pamut prefoldokat időnként, ha szükségesnek találjuk nátrium-perkarbonátos termálfürdőzésre küldeni! 🙂

7 comments on “Folttisztítás 1. rész: a nátrium-perkarbonát kísérlet

 1. Viki on said:

  FONTOS: a nátrium-perkarbonátos áztatást szabad használni zsebes, AIO, azaz vízzáró réteges pelusokon, de a 60 foknál magasabb hőfok a gyártók legnagyobb többségénél TILOS a PUL/PUR ugyanis sérülhet tőle. Ne féljünk viszont az univerzális, “mindenrejólhasználható” tetrákat és pamut prefoldokat időnként, ha szükségesnek találjuk nátrium-perkarbonátos termálfürdőzésre küldeni! 🙂

  Az első sorból nem maradt ki véletlenül egy “nem” szócska?
  Ugyanitt kérdezném, hogy bambusz belsőt (Itti) lehet-e Dreft Babyvel mostni vagy tényleg csak a Norit baby jó hozzá? Fórumokon elég vegyes információk találhatóak ezzel kapcsolatosan, viszont tönkretenni nem szeretném.Köszi.

  • Nem maradt ki, szabad őket beáztatni, csak a hőfok a lényeg, ne legyen 60-nál magasabb, hacsak a gyártó címkéjén nincs ennél magasabb hőfokú mosás megengedve 🙂

   Dreftet szerintem nyugodtan használhatsz. Több különböző márkájú bambusz belsőt is mostam már jó ideig Drefttel és nem lett baja egyetlen egynek sem. Viszont ne tárold őket áztatva, azt nem szeretik. Csak nedvesen, kicsavarva 🙂

 2. Meci on said:

  Ez nagyon jó!
  Bár nekem még nem volt dolgom foltokkal, mert 3hós koráig dobós pellánk volt (ekkor még nem tudtam a mosi pelusról :)) . És valahogy sikerült a kaja foltokat is elkerülni, de beszerzem most már én is ezt a “csoda szert” 🙂

 3. Lilla on said:

  Nekem az lenne a kérdésem, hogy a nátrium perkarbonátba mikros és bambusz betéteket vmint színes ruhákat lehet-e áztatni? Vagy ez kimondottan fehérít a folt eltávoltítása mellett? Köszi

  • Mehet bele minden, de a bambuszt ne nagyon forrázd le, valamelyik anyag kényes lehet rá, a mikroszálas is összemehet a nagyon forrótól. A színes pamuton próbáltam a nátrium-perkarbit és nem bántotta a színét több óra tömény áztatás után sem. 🙂

 4. Pingback: Bab és Pötty pelenka mosó rutinja - Bab és PöttyBab és Pötty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *