Main menu

Használt mosható pelenka vásárlási útmutató

16th Mar 2015

Sokszor kapok olyan kérdést privát üzenetben, hogy X pelenkát érdemes-e Y összegért megvenni vagy hogy Z eladótól szabad-e vásárolni. Ezért úgy gondoltam, hogy összeállítok egy olyan pontokba szedett útmutatót, ami általánosságban  segít tájékozott és okos döntést hozni használt pelenka vásárlásakor.

maxresdefault

Számoljunk el 10-ig vagy inkább 100-ig…

…mielőtt megveszünk egy használt mosható pelenkát az internetről. Hajlamosak lehetünk egy-egy csinos, első látásra szerelem pelenkát hirtelen, kérdés és körültekintés nélkül azonnal megvenni az eladótól, legyen az akár Facebookos mosható pelenka piactér, apróhirdetés oldalak vagy aukciós felületek. Legyünk tisztában a saját lehetőségeinkkel és igényeinkkel. Tudjuk például, hogy mivel jár egy kínai pelenka vásárlása és tisztázzuk, hogy az adott összegért egy túlárazott kínai pelenkát veszünk-e vagy egy valóban márkás darabot. Döntsük el előre, hogy milyen típusú pelenkára van szükségünk, figyelembe véve az egyes típusok előnyeit és hátrányait. Ha tudatosan felkészültünk és tudjuk, hogy mit akarunk venni, akkor még mindig van jónéhány dolog, amire figyelnünk kell.

11044641_10206095545731460_5565745345666026863_n

Mindig kérjünk a pelenka belsejéről is világos fotót, hogy lássuk nincsenek-e foltok vagy szakadások!

Tisztázzuk az állapotát

Amikor körvonalazódott, hogy milyen típusú, esetleg konkrét márkájú mosható pelenkát akarunk vásárolni, akkor indulhat a keresgélés az online térben. A következő fontos tényező a pelenka állapota. Tegyük tisztába, hogy milyen állapotú mosható pelenkákkal találkozhatunk!
-új: egyértelmű, hogy a pelenka új, soha nem használt, mosva sem volt, esetleg még eredeti csomagolásában is van
-előmosott: új, nem használt pelenka, ami csak egy (vagy néhány) előmosáson esett át
-kipróbált: maximum egy-két alkalommal felpróbált, tökéletes állapotú pelenka
-újszerű: a pelenkát már használták, de tökéletes állapotban van, nem látszik rajta a használat, mintha csak új lenne
-jó: használt, de funkcionalitásában hibátlan pelenka, amin nincs sérülés, hiba, csupán a használat jelei mutatkoznak (például bolyhosodó, de még erős tépőzár, esetleg halvány foltok vagy egyéb esztétikai hiba, fakultság)
-foltos/hibás: szennyeződésből eredő erős/terjedelmes foltok, szakadás, lyukas vagy levált vízzáró réteg, megnyúlt gumik, nem tartó tépőzár, törött patent, stb. minden esetben tisztázni kell, hogy milyen hibája van a pelenkának pontosan és hogy javítható-e.

 • Gondoljuk át, hogy milyen állapotú pelenkát szeretnénk, hogy bevállalunk-e esetleg javítást vagy javíttatást. Vegyük figyelembe, hogy bár van lehetőség házilag is és profik által is pelenkák javítására, tépőzár cserére, patent cserére, combgumi cserére, azonban ezeknek plusz költsége van, sokszor postázgatni is kell ide-oda a javítandó pelenkákat. Ezzel tehát midnenképpen számoljunk, ha hibás vagy nagyon leélt pelenkát tervezünk venni és jól gondoljuk át, hogy milyen áron éri még meg a vásárlás.
 • Ha az eladó a hirdetésben nem tüntet fel állapotot, akkor mindenképpen kérdezzünk rá. Kérjünk esetleg további fotókat a pelenka belsejéről, illetve közeli képeket is. Mindez fontos az esetleges későbbi reklamáció kezelése miatt és a csalódás elkerülése érdekében egyaránt.
 • Jó üzletet lehet kötni akkor, ha bevállajuk, hogy foltos pelenkát veszünk alacsonyabb áron és hajlandóak vagyunk kicsit foglalkozni a folttisztítással (már amennyiben zavar minket a folt egyáltalán). Sokszor csodás eredményeket lehet elérni egyszerű módszerekkel, mint például a napoztatás vagy a nátrium-perkarbonátos áztatás.

Mennyit fizessünk érte?

A korrekt ár minden esetben több tényezőtől függ. Milyen minőségű és márkájú a pelenka? Milyen állapotú? Mennyire nehéz beszerezni? Mennyire népszerű? Mennyi van belőle a használt piacon? Amikor kiszemelünk egy használt mosható pelenkát, akkor érdemes utánanézni az ajánlott fogyasztói árának és beszerezhetőségének. Ha egy webboltban azonos áron megvehetjünk ugyanazt újonnan, kötelező jótállással, visszavételi és csere garanciával, akkor egyértelműen nem éri ezt meg magánembertől megvásárolnunk. Kivételt képezhetnek az olyan pelenkák, amiket itthon nem lehet megkapni és a hazaszállítás bonyodalmas és/vagy költséges lenne, illetve a már nem árusított színek/minták és limitált kiadások. Limitált kiadások esetén előfordulhat, hogy az eredeti ajánlott fogyasztói áron felül hirdetnek meg újszerű pelenkákat. Bár ez még kis hazánkban nem elterjedt szokás, de külföldön egy-egy ritkább, nehezen beszerezhető limitált kiadásért az eredeti ár többszörösét is képesek fizetni emberek. Ha tehát valódi ínyencségre vágyunk, akkor legyünk arra is felkészülve, hogy jobban ki kell nyitni a pénztárcát.

 • Ha azonban nem extra dologról van szó, akkor minden esetben igaz, hogy ha magánembertől vásárolunk, akkor eleve a bolti ár alól indulunk, még új, eredeti csomagolásos pelenka esetén is. Általában legalább a postaköltséggel olcsóbbnak kell lennie egy új pelenkának a boltok áraihoz képest.
 • Az előmosott-kipróbált állapotú pelenkákért reális, ha körülbelül ugyanannyit kérnek. Az új árának kb. 80%-a korrekt ár egy ilyen darabért.
 • Az újszerű használt mosható pelenka az új ár 70%-a körül mozoghat.
 • Egy jó állapotú pelenka 40-60%-os áron mozog általában, a hibák mértékétől függően.
 • Egy foltos pelenka ára nagyon attól függ, hogy a foltokon kívül van-e más hibája, illetve hogy a foltok mennyire “súlyosak”. Enyhe pár pöttynyi foltosságért 10%, súlyos, csúnya, nagy foltokért 50% levonás is reális.
 • A sérült/hibás pelenkák ára minimális kell legyen. Az olyan termék, ami a hirdetéskori állapotában nem használható, az csak akkor érhet valamennyi pénzt, ha a hibája gazdaságosan javítható.

Ezek a százalékok csupán általános útmutatást jelentenek, valamint az állapot mellett figyelembe kell venni azt is, hogy vannak márkák és fajták, amikkel tele van a piac, így nehezebb eladni, tehát vásárlóként kereshetjük az olcsóbb ajánlatokat.

Investigate-Stuart-Miles-300x300

Fizetés előtt mindig körültekintően nézzünk utána az eladónak!

Mielőtt fizetünk

Nem mindegy az sem, hogy hol vásárolunk. Mire kell figyelni az egyes vásálási felületeken?

 • A legkiszolgáltatottabbak akkor vagyunk, ha az eladók értékelésére lehetőséget nem adó felületen mozgunk. Ilyenek általában a Jófogás, OLX és hasonló apróhirdetés oldalak. Ilyen helyen minden esetben nagyon alaposan kérdezzük ki az eladót vásárlás előtt, mert reklamációra aligha van esélyünk egy félresikerült bevásárlás után.
 • Viszonylag nagyobb biztonságot adhat egy visszajelzéseket is használó oldalon vásárlás. Ilyenek például a Vatera és Teszvesz aukciós oldalai, ahol az eladó fél értékeléseit ellenőrizni tudjuk. Ha problémásnak tűnik az eladó, akkor inkább ne próbálkozzunk.
 • A Facebookos vásárlások külön kategóriába esnek. A hirdetéseket feltöltő eladó bármikor nyomtalanul törölheti az eladott termékeit, bárki pár klikkel hozhat létre kamu profilokat. Sok az internetes csaló, aki előre fizetés után nem postáz vagy postáz, de reklamációt nem fogad el. A facebookon történő vásárlást csak abban az esetben ajánlom, ha a csoportban megbízhatunk. Aktív és felelősségteljes adminisztrátorokat, őszintén nyilatkozó, segítőkész és megválogatott tagokból álló csoportot kell keresnünk. Ne legyünk szégyenlősek nyíltan rákérdezni egy csoportban vagy megkeresni az adminisztrátorokat, ha esetleg kétségünk van az eladóval kapcsolatban.

Ne féljünk rákérdezni a termék eredetére. Vannak márkák, akik piacra dobnak kishibás termékeket olcsóbban, amik első ránézésre akár tökéletesnek is tűnhetnek, mégis túlfizethetünk értük, ha teljes árból indulunk ki. Jól felismerehetők például a TotsBots márka kishibás termékei, ezeknek ugyanis a minőségellenőrzéskor ketté vágják a cimkéjét, ezzel jelezve, hogy nem tökéletes termékként kerül a piacra. A kishibás darabokon túl belefuthatunk hamisítványba is. A gDiapersként hirdetett kínai GladBaby vagy éppen gyárihibás Aliexpressről rendelt limitált mintás gDiapers teljesen újonnan 5000Ft körüli áron hirdetve. Ezeket már mindet láttam. Járjunk nyitott szemmel!

Nyugodt szívvel ajánlom nektek a saját kezelésű Facebook csoportunkat, ahol rendszeres adminisztrátori ellenőrzések, hirdetés tisztogatások, szigorú szabályzat és egy fantasztikusan segítőkész közösség biztosítja a kellemes és biztonságos online adok-veszeket. Limitált mennyiségű kereskedői reklámmal és a túlárazott kínai termékek kitiltásával igyekszünk védeni a kezdőket és kényelmesebbé tenni a csevegést. Ha csatlakoznál, akkor itt keress minket: Mosható pelenka piac és csevegő

download

Red flags, azaz figyelmeztető jelek

Vannak olyan jelek, amik felfedezése esetén kapásból tudnunk kell, hogy óvatosabban és körültekintőbben kell eljárnunk a vásárláskor. Mik is lehetnek ilyen “piros zászlók”?

 • Gyanúsan olcsó termék: Kérdezzünk rá, hogy miért annyi, amennyi! Honnan van? Márkás, új, drága pelus esetén tudja-e az eladó számlával bizonyítani, hogy hivatalos kereskedőtől vette?
 • Egy eladó nagy tételben hirdet: Van neki 10-20 pelus/peluszsák/betét/stb. hirdetése, általában kecsegtetően alacsony áron, új pelenkákat árul. Nagy valószínűséggel kínából nagy tetélben rendelt, feketén árusított, bizonytalan eredetű pelenkákról van szó.
 • Ha az eladó nem hajlandó közeli, normális minőségű képet adni a termékről, akkor ne bizniszeljünk vele.
 • Ha az eladó nem részletezi a pelus állapotát és kérésre sem igazán hajlandó pontos leírást adni, az intő jel.
 • Ha az eladó kommunikációja már a vásárlás előtt rendkívül lassú, problémás, nemtörődöm, akkor is gondoljuk át, hogy biztosan tőle akarunk-e vásárolni. Hogyan fogja kezelni az esetleges reklamációnkat?
 • Ha negatív visszajezéseket kapott az eladó más vásárlóktól vagy facebookos csoport feketelistáján szerepel, akkor jobb, ha bele sem kezdünk az ügybe.
 • Ha az eladó olyan okkal akarja eladni a pelenkát, hogy “Nekünk nem vált be/Nem a mi fazonunk.”, akkor kérdezzünk rá, hogy pontosan mi is volt a pelenkával a probléma. Nem mindegy, hogy egy pelenka folyamatosan átázik vagy csak nem jó a mérete egy babára.
 • Ha az eladó nem hajlandó valamilyen formában regisztrált küldeményként küldeni a terméket, akkor ne menjünk bele a vásárlásba, ne adjunk lehetőséget arra, hogy az eladó azt hazudhassa, hogy feladta a csomagot. Legalább ajánlott levélküldeményként postáztassunk és nyugodtan kérjük meg az eladót, hogy postára adás után küldje el nekünk a feladóvevény képét! Ha ezt az eladó nem fogadja el, akkor valószínűleg valami nem stimmel.

surprise_box__59983.1405375357.356.300

Vásárlás után

Miután megkaptuk a pelenkát, azonnal nézzük át tüzetesen, hogy megfelel-e az ígérteknek. Vízzáró réteget tartalmazó pelus esetén próbáljuk ki csap alatt, hogy nem ereszt-e bárhol, ha vizet engedünk rá. Ezt mindenképpen tegyük meg mielőtt egy eladónak pozitív visszajelzést adnánk. Ha problémát találunk, akkor fotóval dokumentáljuk és úgy forduljunk reklamációval az eladóhoz. Ha nem jutunk dűlőre vele, akkor jöhet a negatív értékelés/facebook csoport adminjának megkeresése.

Összességében tehát a körültekintés és alapos utánajárás a kulcsa a használt pelenka vásárlásának, akárcsak minden más internetes vásárlásnak. Ne sajnáljuk az időt az utánanézésre és ne legyünk szégyenlősek kérdezni! Kérdezzünk az eladótól, a mosómamáktól vagy tőlem! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *