Main menu

Honnan tudod, hogy kínai mosható pelenkát veszel?

25th Oct 2014

Azt már megírtam egy cikkemben, hogy szerintem miért érdemesebb rendes márkájú, nem ismeretlen eredetű kínai pelenkát venni. Most azonban arra térnék ki, hogy honnan is tudhatja a naiv kezdő mosható pelenkát használni kívánó anyuka, hogy mit kap valójában a pénzéért. Ezzel a cikkel most nem a “jó vagy nem jó a kínai pelenka” vitát szeretném beindítani, hanem azt szeretném elérni, hogy a most kezdők és tájékozódók ne fussanak bele olyan kellemetlen meglepetésbe, ami esetleg elveheti kedvüket a mosható pelenkázástól. Nincs is kiábrándítóbb, mint a nagy várakozás után fogásra és ránézésre is gagyi terméket kapni és szembenézni a gyors amortizációval és eltolt fazonnal, netán megvenni valamit boldogan több ezer forintért, amiről kis idő múlva kiderül, hogy harmadát sem éri. Aki a kínait jól ismeri és/vagy kifejezetten azt akar, az most lapozhat. 🙂

Sok kínai pelenkagyártól lehet a saját márkás pelenkájukat úgy is megvenni, hogy cimke nélkül, vagy teljesen más cimkével varrják meg. Tehát ha én rendelek pl. az AlvaBaby, Happy Flute vagy Babyland gyártól egy adag pelenkát Bab&Pötty cimkével, már kész is a saját “magyar” márkám. Ennek következménye az a jelenség, hogy egy adott minta vagy szín több tucat márkanév alatt vagy márkajelzés nélkül is megjelenik a piacon. Ennek több oka is van, de legfőképpen a cégek, kereskedők a márkanevek gyakori váltogatásával próbálják elkerülni, hogy lekövethetőek legyenek minőség és eredet szempontjából, illetve ezzel könnyedén el lehet táncolni a lopott, amúgy levédetett termékek másolásáért járó eseteges következmények elől. Arról nem is beszélve, hogy így gyakorlatilag minden hozzáértés és tapasztalat nélkül pillanatokon belül lehet bárkinek “saját” márkája és (a gyártási körlményeket és a munkaerővel való fair eljárást és bérezést erősen megkérdőjelező mértékben) olcsón beszerezhető terméke. A mienkénél sokkal nagyobb amerikai piacon napi szinten tűnnek fel így “új” márkák hogy aztán pár hónap múlva nyomuk se legyen, mire az illetékes hatóság esetleg szemügyre is vehetné minőség szempontból a pelenkát. A kínai másolatok, illetve alacsony minőségű gagyik általában egy kis rutinnal könnyen felismerhetőek, de annak aki most kezdene a mosható pelenka használatába és bevásárlásba, ez bizony nem is olyan egyszerű. Könnyű elhomályosodott tekintettel böngészni a cuki-muki minták és több tudat szín között, elfeledve azt, hogy itt most okos befektetést kellene csinálni és nem elveszni a pink Hello Kitty mámorban. Szóval akkor miről is lehet felismerni az ilyen alacsony minőségű kínai termékeket, illetve másolatokat:

 • Ha van egyáltalán márkanév a pelenkán, akkor arra interneten rákeresve vagy semmilyen információt nem találunk vagy egy 10 perc alatt összevágott gagyi honlapba futunk csak bele. Az ilyen oldalakon rendszeresen találunk neves márkáktól lopott marketing képeket és szövegeket illetve tört, szemet bántóan rossz angolsággal megírt leírásokat. Sokszor azonban angol nyelvű saját oldala a márkának nincs is, csak esetleg kínai vagy más ázsiai nyelvű. A kifejezetten igényes képekkel rendelkező oldalakról is hamar kiderül egy kis kereséssel, hogy lopott képekkel dolgoznak és végül egyáltalán nem azt kapod, mint amire számítottál.
 • Egy jó minőségű anyag megtervezése és legyártása időbe és pénzbe kerül. Ezért van a neves márkáknak kevesebb minta és szín a felhozatalukban. Ha egy oldalon ugyanabból a pelenkatípúsból több tucat minta és szín is elérhető és látszólag minden tervezési koncepció híján van az egész “kollekció” akkor azonnal tudhatjuk, hogy itt kínai tömeggagyival állunk szemben.
 • Hivatalos, jogilag is tisztán működő gyártó pelenkáin nem fogsz levédetett karaktereket találni. Hello Kitty, Batman, Spiderman, Frozen, Disney karakterek tömkelege tolong a kínai pelenkákon (és persze ruhákon is), ebből is azonnal rájöhetünk, hogy mivel van dolgunk. (Figyelem, az egyedileg elkészített, kézműves pelenkák, hímzett külsők, stb kivételek, itt előfordulhatnak védett karakterek jó minőségű WAHM termékeken!)
 • A márkajelzés teljes hiánya egyértelművé teszi, hogy névtelen kínai, ismeretlen eredetű termékről van szó.
 • A kínai másolat pelenkák általában fognak egy-egy prémium kategóriás márkát és átemelnek belőle designt, szabásmintát, stb. Sajnos azonban az esetek túlnyomó többségében ezt úgy teszik, hogy a pelenka első ránézésre nagyon úgy nézzen ki, mint az eredeti, de a minősége rengeteg kívánnivalót hagy maga után. Gyenge tépőzár, eltolt arányok a szabásmintában, rossz minőségű PUL és patentok. Jellemzően ott spórolnak az ilyen termékeken, ahol tudnak. Így lesz a 3 sornyi patentból csak 2, a kétsoros derékzárból egysoros, a biopamut/bambusz/minőségi mikroszálas belső helyett gagyi, átlátszó vékonyságú és könnyen szakadó polár belső.
 • A rendes gyártók 99%-ban nem csak márkajelzéssel, de címkén feltüntetett kezelési útmutatóval is ellátják a termékeket. Egy jó minőségű PUL-t simán lehet 40, de akár 60 fokon is mosni, ha a cimkén azt látjuk, hogy maximum 30-35 fokos mosást javasolnak, az máris gyanús.
 • Bármi “szénszálas“. Neves, valódi pelenka márkáknak nincs “szénszálas” termékük. Ha ilyet látsz, egyből tudhatod, hogy kínai, nyugaton nem bevizsgált, illetve nem engedélyezett termékről van szó.
 • A kínai pelenkák zöme zsebes, de a gyártó gyakran AIO-ként referál rájuk. Általában a nevetségesen alacsony ár és ingyen posta mellé nem kapsz betétet, azt neked külön kell megvenned, ami már egyből nem néz ki annyira olcsónak, mint amilyennek eső látásra tűnt. Ha jár betét a kínai zsebeshez, az általában 3 rétegű, leggagyibb mikroszálas betét, ami talán egy újszülött pelenkázáshoz elegendő, de újszülöttre meg nem jó az egyméretes zsebes, mert túl nagy, szóval egymagában így a dolog használhatatlan.
 • Kínai névtelen pelenkákba és átcimkézett modellekbe nem csak az Ebayen és az Aliexpressen futhatunk. Hazánkba is begyűrűzött már an angol és legfőkébb amerikai tendencia, miszerint itthoni webshopok árulják az átcimkézett vagy cimkétlen kínait, tehát itthon is legyünk résen, ne csak a nemzetközi piactereken!
 • A kínai gagyibb pelenkákat a gyártótól, kínai kereskedőtől közvetlenül megkaphatod 1000-2000Ft-ért. Nyugatra hozott termék itteni webshopokban való értékesítése esetén ebből általában 3000-4000Ft körüli összeg lesz. Ennyiért igazán jó minőségű, márkás pelenkát nem tudsz venni adózó és vámot fizető kereskedőtől, légy résen!
 • Ha meg akarjuk tanulni, hogy mik a leggyakoribb tipikus kínai gagyi minták, akkor elég rákeresni az Ebay vagy az Aliexpress oldalán a mosható pelenkára (cloth diaper, cloth nappy, reusable diaper). Kb. 10-15 perc böngészés után egyértelmű lesz, hogy a több tucatszor vagy több százszor látott, különböző márkanév alatt, kölönböző eladó által árult pelenkák mind egy kutya. Azért itt van néhány példa:

$T2eC16RHJGkFFmzKiCp!BSU47cuoKg~~60_57 $(KGrHqR,!pIFJV)jONgDBSW+(YgH3g~~60_57 $T2eC16Z,!)!FIcjnqCCeBSW+Wbusb!~~60_57 $_57

 

 

Remélem tudtam ezzel a kis felsorolással segíteni azoknak, akik még nem mozognak magabiztosan és tapasztaltan a mosható pelenkák bolyhos világában. 🙂

 

 

2 comments on “Honnan tudod, hogy kínai mosható pelenkát veszel?

 1. Pingback: Használt mosható pelenka vásárlási útmutató - Bab és PöttyBab és Pötty

 2. Pingback: mosható pelenka rendelés vásárlás magyarország budapest webshopBab és Pötty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *