Main menu

Ikrek mosható pelenkázása

7th Nov 2014

Két baba, két etetés, két peluscsere, két szett ruha, kétszer annyi mosás, kétszer annyi pelenka fogyasztás, kétszer annyi cukiság. Melyik várandós anyuka ne játszott volna el a gondolattal reménykedve vagy félve, hogy ikrei lesznek? Nekem is eszembejutott természetesen, ezért kicsit belegondoltam a pelenkázásba is. Tanácsok ikrek mosható pelenkázását tervező anyukáknak.

IMG_6354

Ikrek bumGenius mosható pelenkákban

Alapvetően a legegyszerűbb megoldás ugyanaz ikrek és egyedüli babák esetében is. Hasonló okosságokat lehet itt is, ott is alkalmazni, viszont, ikrek esetén dupla adag pelenkával kell készülni, de nem mindegy, hogy hogyan is válogatjuk ezeket össze, hogy anyagilag és mentálisan se legyen húzós a készletépítés és a pelusozás.

Ezekre érdemes gondolni:

 • Próbáljunk olyan típusokat választani, amik nagyon jól variálhatóak egymással. A lehető legrugalmasabban használható pelenkarendszerek kiválasztása rendkívüli módon meg tudja könnyíteni a napi pelenkázási rutin kialakulását, nem csak ikrek esetén, de különösen akkor ha egyszerre több pelenkásunk van. Ha olyan SIO pelenkát is választunk, mint pl. az Itti Bitti, akkor biztosan válogatnunk kell a többi betét között, hogy mindig megtaláljuk, ami ebbe való. Ezzel szemben, ha tetrát, prefoldot és ezekhez használható pelusokat vásárolunk, akkor minden jó lesz mindenbe, nem kell mindig azt keresgélni, hogy melyik betét mibe való, mibe jó. Természetesen, ha egyetlen márka egyetlen típusából vásárolunk be, akkor az leegyszerűsíti a dolgot, de ez rizikós, mert mi van, ha pont az az AIO rendszer valamiért mégsem jön be nekünk vagy a babáknak? Akkor az egész készletet kell lecserélni.
 • Vegyük figyelembe, hogy bizonyos pelenkarendszerek több helyet foglalnak, mint mások és több idő összekészíteni őket. Ami egy gyerek adagjánál néhány perc alatt megvan, az kettő esetén már hosszabb idő. Zsebes pelenkákat megtömködni – előre, vagy akár pelenkázáskor is – igenis több idő, mint leemelni egy külsőt és beledobni egy-két betétet vagy prefoldot. Hajtogatott, snappivel tűzött tetrát a gyerekre tenni szintén hosszabb idő, mint egy nadrágpelenka belsőt gyorsan feladni a külső alá. Ez sokat számíthat, ha közben a másik baba épp a tüdejét is kisírja a háttérben.
 • Ezzel egyidőben találjuk ki, hogy melyik az a szennyes pelenka tárolási módszer, ami számunkra a legmegfelelőbb. Hány naponta tervezünk mosni, milyen gyakran cserélünk pelust? Ebből ki lehet számolni, hogy mennyi pelenkának elegendő tárolóra lesz szükség. A normál vagy kisméretű pelenkavödrök nem képesek annyi pelenkának helyet adni, hogy ne kelljen minden áldott nap mosnunk. Egy sima, billenőfedeles, nagyméretű műanyag szemeteskuka például tökéletesen megfelel, könnyű beledobálni a szennyest és sok-sok pelenkát elnyel. Másik megoldás egy igazán nagy méretű pelenkatárolózsák beszerzése, de az költségesebb mulatság és ráadásul itthon nehéz találni igazán nagyot.
 • A száradási idővel is kell számolni. Ha két gyereknyi pelenkát kell szárítanunk, akkor jól gondoljuk át, hogy akarunk-e lassan stáradó egybevarrt AIO pelusokat, vagy inkább villámgyorsan megszáradó típusokra lesz-e szükségünk.
 • Ikrek születésekor tipikus, hogy kisebb mérettel és súllyal születnek, ezért mindenképpen ajánlom kifejezetten újszülött készlet beszerzését is az első időszakra és szinte biztosra tudom mondani, hogy egyméretes pelenkákkal próbálkozni sem érdemes újszülött ikrek esetén. Az egyméretes pelenkákat kb. 5kg-os testsúlytól ajánlom, ilyennel pedig nem sok ikerbaba születik, tehát az egyméretes zsebesek és társaik az első időszakban biztosan nem játszanak.
 • Ha már újszülött készletre lesz szükség, akkor érdemes szintén olyan megoldásra törekedni, ami legalább részben  későbbiekben is hasznosítható. Példa: Kisméretű pelenkakülső kisméretű prefolddal, amiből később a kicsi prefold hasznosítható turbózásra, míg egy újszülött méretű AIO-t csak eladni tudunk, mikor kinőtték a babák, tovább használni nem.
 • Ha nem egynemű a két baba, akkor próbáljunk unisex színű és mintájú pelusokat szerezni, így elkerülhetjük a lányos-fiús pelusok válogatását, egy kupacban tökéletesen megférnek egymással. (Persze azért nem árthat egy-egy igazán csajos/pasis minta szemetgyönyörködtetni és “villantani” 😉 )
 • Két gyereknél dupla annyi a törlőkendő használat is, ez főleg anyatejes, újszülött babáknál lehet extrém mértékű fogyasztás, amikor napi többször is rendszeres a kaki. Nyugodtan játszunk el a mosható törlőkendő használatának gondolatával, vagy ha van lehetőség fürdőszoba közelében pelenkázni, akkor a víz alatti popsiöblítés ötletével. Mosható törlőkendőket vehetünk készen webboltokból, illetve könnyedén lehet készíteni őket házilag is. A legegyszerűbb a polár anyag ollóval felvagdosása kicsi darabokra, mert az még be sem kell szegni, nem foszlik a vágás mentén. Vékonyka polár takarót is sok helyen kaphatunk, pl. az IKEA polárplédje tökéletes és olcsó megoldás (egyébként szárazontartó pelenkabetétként is tökéletesen működik).
 • Nyissunk egészségpénztári számlát! Még ha végül nem is kezdünk moshatózásba, nagyon sok baba dolog elszámolható és jelentős összegeket lehet belőle visszaigényelni (20%). Keressünk olyan webshopokat, ahol lehet EP számlára mosható pelenkát venni!
 • Több webshop is ajánl ikres kezdvezményt. Általában 10%-os kedvezményt biztosítanak ezek a helyek az ikres anyukák számára. A legjobb az iker kedvezényes-EP számlás hely, így akár 30%-ot is spórolhatunk a pelenkákon!
 • További kedvezményeket is találhatunk Tudatos Vásárló kártyával. Vannak webáruházak, akik állandó kedvezményeket biztosítanak a kártyatulajdonosoknak. (pl. Ökolurkó 5%).
 • Az egyes típusok előnyeiről és hátrányairól ITT olvashatsz többet.
 • Végül, de nem utolsó sorban: Ikrek esetén garantáltan gyakrabban fogunk mosni, mint egyedüli pelenkással, tehát én javaslom, hogy rendes minőségű pelenkákat szerezzünk be, amik megbízhatónak ismert márkák vagy jó minőségű WAHM pelusok és tutira bírják majd a gyűrődést.

Mindezek alapján az én személyes ajánlásom iker babáknak:

 • Egy újszülött készlet az első hónapokra, míg a babák el nem érik az egyméretes pelusokhoz is elég nagy súlyt és méretet. Az újszülött készletbe én pelenkakülsőket és kisméretű prefoldokat és/vagy tetrákat használnék. Általánosságban elmondható, hogy ez a pelenkarendszer pofonegyszerű, tárolása és összekészítése sem hely- és időigényes és a kicsi prefoldokat, tetrákat később is lehet nagyon jól hasznosítani, akár nagyobb méretű külsőbe, akár más pelenkarendszerben használva kiegészítő nedvszívóként. Amikor a kicsi külsőket a babák kinőtték, akkor el lehet adni és megvenni a nagyobb méreteket:
 • Egy egyméretes készlet, amikor a babák már elérték a kb. 5-5,5kg-os súlyt. Egyméretes, vagy kétméretű külsők kettes méretéből építkeznék, felhasználva a már meglévő kisméretű prefoldokat és/vagy tetrákat, ezen felül pedig nagyobb méretűeket is beszereznék a megnövekedett nedvszívás-igény miatt. Éjszakára ugyanúgy használhatóak lennének az egyméretes/kettes méretű külsők, csak éppen egy-egy nadrágpelenka belső fölé. Olyan jó minőségű, megbízható külsőket szereznék be, amik bírják a strapát és lehetőség szerint van prefitartó fül bennük, pl. Blueberry, Flip, stb. Ezek a prefitartó füles külsők utazáskor is jól jönnek, könnyedén tehetünk beléjük eldobható betétet, ha nem akarjuk a nyaralásunkat, kiruccanásunkat ikreknyi pelus mosásával tölteni. 🙂
 • Mosható törlőkendőket is beszereznék nagyobb mennyiségben. Már akkor is sokat lehet spórolni, ha csak pisire használunk mosható törlőt és kakira meg csak eldobhatót, az egyszerűség kedvéért. Az, hogy milyen márkájú, anyagú törlőkendőt választunk, hogy gyári-e vagy házi készítésű, az véleményem szerint teljesen mindegy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *