Main menu

Interjú – Mamami

23rd Nov 2015

Egyik kedvenc internetes áruházam a Mamamibolt, annak ellenére, hogy pont pelust még eddig náluk nem vásároltam, de egyéb babás dolgokat már többször. (Wow, ebbe belegondolva, ezt pótolni kellene lassan! 😀 ) A Mamamibolt azért az egyik kedvenc online helyem, mert válogatott, jó minőségű és a kötődő nevelés szellemében összeállított termékfelhozatalukban mindig tudok valami szépet, hasznosat és egészségeset találni. Ajándékötletek gazdag forrása. Marica, a Mamamibolt és a debreceni Babamosoly bolt anyukáját szeretném most nektek bemutatni, mert nem csak a termékek a fontosak, hanem a kedves, segítőkész és profi emberek is, akik az online felületek mögött dolgoznak.


Bab és Pötty:
Marianna, bemutatkoznál nagyon röviden az olvasóknak?

Marianna: A legtöbben csak Babamosoly Maricaként ismernek, 🙂 mert a babamosoly.hu volt az én második gyermekem, ott kezdődött minden. Azóta már két kisfiam van, Levi és Mirkó, férjemmel együtt visszük a vállalkozásunkat, ő a jógastúdiót én pedig a Mamami Boltját és a Babamosolyt.

Bab és Pötty: Milyen út vezetett a Mamami megszületéséig?

Marianna: Ahogy írtam a babamosoly.hu weboldallal kezdődött minden.  A mamamibolt később jött csak. Mivel közgazdász vagyok azt már kezdettől láttam, hogy bár beleszerettem ezekbe a pelenkákba és azt éreztem, ezt terjesztenem kell, nem lesz az a könnyű kereset, és hogy csak az csinálja hosszú távon, akinek ez nem csak a pénzről szól, hanem egyfajta szerelem és eszme is. Az évek során többször kérdeztem magamtól, miért nem olyan terméket árulok, ha már kereskedek, ami jobban megéri :). De komolyra fordítva a szót, nálam ez egyfajta elhivatottság is. A mamamibolt sikerének nagy részét az teszi ki, hogy szeretjük, amiről szól ez a bolt, tapasztaltuk, értünk hozzá, hogy tudunk tanácsot adni, ha kérnek, a mosható pelenka és a babahordozás témában egyaránt. Hogy hisszük, hogy ez jó, jó a babának, a világnak egyaránt.

Tehát a babamosoly.hu a kismama jógásaimnak indult info oldalként, később lett webshop. Majd a mamami fórumon kialakult közösségből született meg egy közös projektként a mamamibolt.hu, és vele a budapesti boltunk. Mostanra lassan egyesül a két honlap és marad mamamibolt, ami a mamami.hu fórum segítő és nem mindennapi online közösségének köszönhetően egyre népszerűbb. A fórum sokat segít nekünk a termékek kiválasztásában, vélemények, tesztek, vásárlói igények felmérésében.

Debrecenben működik jelenleg a boltunk, innen szolgáljuk ki a webshopot és a bejövő vásárlóinkat. Szerencsés vagyok mert nagyon jó és lelkes munkatársakkal dolgozom, Kata, Katinka és Szabina segítik a vevőinket és engem természetesen. Természetesen mi is kis vállalkozás vagyunk, folyamatosan próbálunk fejlődni és bővíteni a kínálatot, ami leggyakrabban a saját magunk, barátaink, vevőink igénye alapján alakul. Nagyon sokat segít, hogy van bolt, ahol nem csak online, de személyes kapcsolatunk van a vevőkkel, sokkal közvetlenebb első kézből kapott információkat kapunk így.

 

Mamami.hu - a világ leghosszabb hordozókendője az Erzsébet hídon

Mamami.hu – a világ leghosszabb hordozókendője az Erzsébet hídon

Bab és Pötty: A mamamibolt, a babamosoly és a fórum is rengeteg munkát sejtet maga mögött, még alkalmazottak mellett is, akikről persze szintén gondoskodni kell. Hogyan tudod ezt a sok mindent kivitelezni és/vagy koordinálni két gyerek mellett? Van segítséged az otthoni mindennapokban?

Marianna: Persze, segítség nélkül ezt lehetetlen lenne kivitelezni. Évekig ketten csináltuk a férjemmel, ma 3 lelkes dolgozónk van, és több WAHM anyukával is dolgozunk együtt. A férjem rengeteget segít, napközben ő szabadabb, este vannak főképp órái, így sokszor váltjuk egymást a gyerekek mellett. Persze a szüleink is besegítenek. Amíg kicsik voltak, sokszor amíg aludtak a hordozóban, addig dolgoztam. Annyit csinálunk, amennyi telik tőlünk, sokszor persze ez nem elég, de igyekszünk. Nagy munkánk van abban, hogy kiválasszuk gondosan a termékeinket, hogy csak az kerüljön a polcokra, ami megugrotta a mércét, amelyet felállítottunk magunknak. Azt hiszem ez egy nagy különbség a hagyományos kereskedelemmel szemben, hogy mi nem azt tartjuk amit keresnek, hanem keressük kutatjuk azokat a termékeket amiket jónak tartunk, átlagon felülinek és ezeket vesszük a palettánkra, még ha ezek bevezetése, megalapozása több munkát is igényel. És még élvezzük is, főleg a beszerzést :). A mosható pelusok, mint termékek igen információigényes, edukációt igénylő árucikkek, amit nem elég csak kitenni a polcra. Sok lelkes segítőnk és támogatónk is van, így élvezetesebb is a munka.

12282763_10208724799223748_802949130_n

Mamami piknik a Margit-szigeten

Bab és Pötty: Ti hogyan érzékelitek? Növekszik a magyarországi mosható pelusozók száma? Tapasztalható valamiféle “sokasodás”? Én szeretném azt hinni, hogy egyre többen vagyunk, mert így tapasztalom. Persze én eléggé beszorultam ebbe a közegbe, így az is lehetséges, hogy nem látom annyira reálisan és túl optimista vagyok. 🙂

Marianna:  Mindenképpen növekszik. 9 éve, mikor az első szettet megvettem még nagyon kevés szülő választotta a textilt. Ma már nem nézik a szülőt dilisnek, amiért ezt választja. Sokan keresnek meg minket tanácsot kérve, mit hogyan, még a nagyszülők is kiváncsian böngészik ezeket a modern cuki pelusokat. Mi is optimisták vagyunk, de ha például védőnőket kérdezünk itt Debrecenben, egy-egy körzetben még mindig csak néhány anyuka használja. De sok munka van még abban, hogy megmutassuk, nem is olyan bonyolult, mint ahogy sokan hiszik. Mindig azt szoktam kérdezni, van-e mosógépe a családnak. Általában zavartan válaszolnak, hogy persze, persze. Márpedig ha van mosógépünk, akkor igazán csekély munka a várható eredményhez képest. Jómagam mindig azt gondoltam, ami kis munkát ráfordítok a mosásra, az bőven megtérül a hamarabbi szobatisztaságban. Így is lett.

Bab és Pötty: Érdekes, hogy megemlíted a korábbi szobatisztaságot. Az én nagyfiúm 1,5 éves kora körül kezdett el nappalra pelenkátlanná válni bármiféle erőltetés nélkül, ami úgy hiszem korainak mondható. Nektek is ilyen tapasztalatotok volt?

Marianna: Igen és ez szerintem nagy előnye a textilpelenkáknak. Lehet fordítok egy kis többletmunkát a mosásra, de később sokat megspórolok, mert nem kell olyan sokáig pelenkázni őket. Nekem a nagy 16 hónaposan, a kicsi 20 hónaposan lett szobatiszta minden erőltetés nélkül. Egyszerűen ahogy jött a jó idő levettük róluk. De szerintem itt nagy szerepet játszik a szülőknek az egész “kaki témához” való viszonya. Mindig azt hiszik, itt a kakival többet érintkezel, holott a gyerek fenekéről bármilyen pelenkánk van le kell töröljük, mossuk a dolgokat. Nem ússzuk meg…

12298057_10208724801863814_1367288045_o

Bab és Pötty: Végezetül megkérdezném, hogy min dolgoztok mostanában? Készültök valami izgalmasra? 🙂

MariannaAz élet egy cégben mindig izgalmas, hol ezért, hol azért :).

Jelenleg nagy erőkkel a mamami.hu fórum megújításán dolgozunk.  Jár némi nehézséggel, a technika nem könnyíti meg a helyzetünket, mert a többmilliós hozzászólásokat nem tudja akármilyen szoftver kezelni. Az új verzióra pedig már magyar változat nem is készült, mivel Magyarországon mi vagyunk az egyetlen cég, aki ezt a komolyabb szoftvert használja. De dolgozunk rajta, csak így jóval több időt vesz igénybe.

A Mamami fórum alap információforrása a kezdetektől azoknak az anyukáknak, akik a természetesebb irányba szerették volna várandósságukat, szülésüket, szoptatási szokásaikat, gyereknevelésüket akár gyógyításukat vinni. Magyarország egyetlen “natural parenting” fóruma. Az anyukák itt végre nem érezték éliennek magukat, ha mosipelust használtak, hordoztak, netán együtt aludtak a gyermekükkel vagy otthon szerettek volna szülni. Ez 8-9 éve nagy támogató erőnek számított, ma már elfogadottabb azért mindez. Mostanság már minden megtalálható a fórumon, a kertészkedéstől a könyvklubig, meghitt közösség, különbözik az általános online felületektől. Nem utolsó sorban többször megmutatta már összefogó erejét a bajba jutottak megsegítésekor. Én magam is hálás vagyok a fórum anyukáinak a kezdeti nehézségekben való segítségért. Nem célja továbbra sem a tömegek vonzása, mert szeretnénk megtartani ezt a beszélgetős hangulatot, és a témák irányultságát, a természetes babavárás, gyereknevelés témáit. Megnéztem melyik topik minden idők legsikeresebbje, és bizony a Waldorf nevelésről szóló téma a nyertes több mint másfél millióan olvasták és tizenhatezer hozzászólással bír. De ha már mosipelus blognak készül az interjú, akkor ránéztem a kezdő mosható pelenkázók kérdései témakörre, ezt a topikot is több mint félmillióan olvasták és tizenháromezer hozzászólás van benne. És ez csak egy a 160 mosipelus-topikból :). Szóval kezdő csatlakozóknak van mit olvasni!

Facebook oldal: Mamamibolt
Mamami fórum: Mamami
Webshop: Mamamibolt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *