Main menu

Interjú – Norka

26th May 2014

Második WAHM interjúm alanya Krisztina, a Norka pelusok anyukája. Nem ő következett volna a sorban, de előrevettem, hogy még azelőtt beszélgethessek vele, mielőtt eltűnik egy időre. Krisztina ugyanis babát vár és bármikor érkezhet a legfiatalabb pelus próbababa 🙂

Bab&Pötty: Mesélnél az olvasóknak kicsit magadról?

Norka: Kriszti vagyok, 1982-ben születtem, hamarosan 3 gyermek édesanyja. Nóri 2010-ben, Máté 2012-ben, Annát most várjuk, május végére. A Műszaki Főiskolán végeztem 2005-ben Ruhaipari mérnök-tervező szakon, a szakközépiskolát ruhaipari technikusként végeztem.  Apai és anyai ágon sem volt ismeretlen a szabás-varrás fogalma, apai nagymamám varrónő volt, anyai ágon pedig híres szabóság üzemelt a két világháború között. Jelenleg Budapesten élek a családommal, én viszont a Dunakanyarban nőttem fel.

10368664_630850230335423_1769798932_o

Bab&Pötty: Mikor találtál rá a mosható pelusokra és hogyan hozta a sors?

Norka: A mosható pelusokra akkor találtam rá, mikor első babánkat, Nórit vártam, 2010 tavaszán. Veszélyeztetett terhesként sokat voltam itthon egyedül, így sokat interneteztem. Valahogy ráakadtam a mosható pelusokra, és nem hagyott nyugodni. Elkezdetem beleásni magam, külföldi oldalakon böngészgettem e témában, és egy idő után, mikor tiszta lett a kép, melyik típus milyen anyagból van, elkezdetem szabásminták után is kutatni. Aztán leültem, és varrtam 1 pelenka belsőt S-es méretben. Annyira magával ragadott mind a készítése, mind pedig a végeredmény, hogy nekiálltam egy egész szett megvarrásának, és elhatároztam, ebbe fogjuk Nórit csomagolni. Pelenka külsőhöz anyagot nem találtam még akkoriban, így azt megvettem készen, de a belsőket lelkesen használtuk.

Bab&Pötty: Sikerült egyből jól működő pelusokat készítened, vagy kellett kísérletezgetni?

Norka: A belsők működtek, bár méretileg csak 7 kg-ig tudtuk használni. Zsebes belsők voltak, és kiselejtezett törülközőkből varrtam hozzá a betéteket. Jó sokat bírtak 🙂 De a kíváncsiságom tovább hajtott, és fejlesztgettem, próbálkoztam tovább.

10368612_630852767001836_382911848_o

Bab&Pötty: Mikor jött ezután az ötlet, hogy eladásra is készíts pelenkát?

Norka: Igazából akkor még nem gondolkodtam benne, hogy eladjam. Egy mosható pelenkákkal is foglalkozó fórumon (mamami) mutogattam, dicsekedtem vele, aztán páran megkerestek, hogy varrjak nekik is. Aztán valahogy elterjedt, szájról szájra, hogy jó amit csinálok, és megkértek többen, de akkor már gyapjúkülsők, betétek varrására is. Nagyon élveztem, főleg hogy folyamatosan jöttek a pozitív visszajelzések. Aztán valahogy sikerült külföldről közösen rendelni pul anyagot, és onnantól kezdve nincs határ, bármit meg tudok tervezni, varrni. Szerencsére hatalmas anyagválaszték áll már rendelkezésre, így lehet egyedit alkotni.

Bab&Pötty: Vannak még terveid, típusok esetleg amiket még nem varrtál, de kipróbálnád? Melyik fazont varrod legszívesebben?

Norka: Állandóan tervezek fejben, képeket nézegetek a külföldi oldalakon, hogy jöjjön az ihlet. Nagyon sok tervem van még, pedig mindig azt hiszem, már mindent kitaláltak ebben a témában. Mostanság a hibrid pelenkák varrását szeretem a legjobban, mert nagyon jó anyagokat sikerült szereznem hozzá. Az elmúlt hónapokban újszülött és pici pelusokat is varrtam érthető módon magunknak, azt is nagyon élveztem. De ez mindig változik, mert próbálom minden pelenkából kihozni az egyedit, amit aztán nagyon jó viszontlátni használat közben.

10388866_630854280335018_61487973_o

Bab&Pötty: Főként egyedi megrendelésre varrsz vagy legyártod a pelusokat előre és keresel rájuk vevőt?

Norka: A legtöbbször rendelésre varrok, mert most sajnos nincs annyi időm, hogy kész pelusokat gyártsak, azért a pelenkák mellett a gyerekeim és férjem az elsők 🙂 Néha, ha valami nagyon megtetszik, varrok pár eladó darabot, ami aztán szerencsére hamar gazdára talál.

Bab&Pötty:  Mi volt az eddigi legkedvesebb vagy legextrább rendelés, amit sikerült megvalósítanod?

Norka: A legkedvesebb rendelés mostanában, hogy újszülötteknek készítettem kezdő csomagot, amit nagyon élveztem. A legextrább? Talán a felnőtt méretű mosható pelenka, amit általában egyedi méretek alapján készítek, vagy a sérült gyerekeknek készített úszópelenkák.

10388769_630853513668428_1363420669_o

Bab&Pötty: Honnan jött a Norka név?

Norka: Norkát első kislányom, Nóri ihlette, ő a névadó. Nélküle lehet nem vágtam volna bele, rajta fejlesztettem ki a legtöbb típust, új ötleteket, adta az újabb és újabb ihletet. Most Máté a soros ebben, de a Norka név már Máté születése előtt adott volt.

Bab&Pötty: A családban hogy fogadták a mosható pelusozást és a saját gyártását?

Norka: Sajnos csak egy nagyszülőnk maradt, ő az én anyukám, aki szerencsére nem szól bele a dolgainkba, de mikor megmutattam neki az első darabokat, szerintem meglepődött, hogy a mai világban, amikor annyi minden dolog van egy kisbaba körül, miért pont ezt választottam, hiszen van egyszerűbb megoldás is. De mivel azzal a szemlélettel nézte, hogy ezzel is a kreativitásomat élem ki, szerintem ránk hagyta.

Bab&Pötty: Milyen típusú pelenka lesz az első a babádon?

Norka: Szerintem egy Norka S-es hibrid. Arra már nagyon kíváncsi vagyok, milyen valójában egy pár napos újszülöttön.

10368418_630857037001409_1179813180_o

Bab&Pötty: Hol találhatnak rád az olvasók?

Norka: Facebook oldalam: https://www.facebook.com/pages/Norka/278377918954681

Blog: www.kreakrisz.blogspot.com

E-mail: nogriszta@freemail.hu

Akiknél megtalálható pár termékem: www.poppybaby.eu

Bab&Pötty: Végezetül fogadd az olvasók nevében is küldött jókívánságaimat a közelgő szüléshez és jó babázást! 🙂

Norka: Nagyon szépen köszönöm:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *