Main menu

Interjú – Ökolurkó.hu

26th May 2014

WAHM interjú sorozatunk mostani részében nem pelust gyártó, hanem pelust áruló anyukával fogok beszélgetni. Rita az Ökolurkó.hu-tól megosztja velünk tapasztalatait a pelusokról és hogy milyen is a kereskedő vállalkozó WAHM élet. Fogadjátok szeretettel!

561540_384243968320431_352893077_n

Bab&Pötty: Mesélnél kicsit arról, hogy ki is áll az Ökolurkó webáruház mögött? Egyedül csinálod vagy csapatotok van?

Ökolurkó: Az Ökolurkó egy igazi családi vállalkozás. Az én agyamból pattant ki persze az ötlet, de a megvalósítás már igazi, háromgenerációs csapatmunka! Két szuper kissrácunkra Barnira és Áronra pelenkatesztjeink során mindig számíthatunk. Áron ugyan mostanában folyton elmászik, Barni válogat, hogy egy adott pelenka “menő” vagy sem, de ez így kerek. A legidősebb generáció pedig lelkesen segít a lurkók körül, tanácsokkal, ötletekkel lát el egy-egy helyzetben, ha kérjük. Nagy kihívást jelent persze összeegyeztetni a mindennapi, kisgyerekes teendőinket a webshop körüliekkel, ugyanakkor valahol összetartó ereje is van a dolognak.

8044817013_edd5c594c8_o

Bab&PöttyHogyan ismerkedtél meg a mosható pelusokkal?

Ökolurkó: Amikor Barni még csak a pocakomban volt, mi épp Angliában éltünk, konduktorként dolgoztam egy speciális iskolában. Munkából hazaérve – hulla fáradtan persze – azt tervezgettük, hogy tudnánk ezt a mai, kissé elburjánzott babakelengyés káoszt letisztítani, leegyszerűsíteni. No meg persze kerestük saját, újdonsült szülői hangunkat, felelősségünket fogalmazgattuk magunkban. Ekkor vált egyértelművé, hogy az egyik legértékesebb dolog, amit adhatunk a gyerkőceinknek a pozitív példa. Nem veszünk fölösleges műanyag játékokat és igyekszünk minél kevesebb szemetet termelni a nevükben is. Mivel ebben nőnek fel pici koruktól kezdve, természetessé válik számukra a környezettudatos szemlélet. Ezen felismerésen felbuzdulva – sok internetes pelenkateszt elolvasása után – megvettük az első mosható pelenka szettünket és azóta nincs megállás.

Bab&PöttyMikor indult az Ökolurkó.hu és hogyan jött az ötlet?

Ökolurkó: Az említett első szett természetesen nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Csalódott voltam hetekig, elkezdtem olvasgatni magyar és angol fórumokat egyaránt, így világossá vált, hogy tovább kell próbálkoznom, és jó lesz! Ekkor már kezdtem vérszemet kapni és ki akartam próbálni minden típust, hátha van még jobb, érdekesebb, szebb, jobb minőségű darab… és hát mindig volt 🙂 Egyik külföldi rendelésem miatt levélváltásba kerültem egy pelenka céggel és addig-addig “beszélgettünk” míg a hölgy megkérdezte, nem akarom-e árulni a pelenkáikat Magyarországon. Kihívás-szaga volt, belevágtam! 2012 őszén készítettem el a webshop-ot, azóta is folyamatosan csinosítgatom, fejlesztgetem. Szeretem.

Bab&PöttyMi volt a legnagyobb kihívás az induláskor és mi az most?

Ökolurkó: Egy webshop működtetése bizonyos szempontból nagyon hasonló a kisgyerekes szülői léthez: állandó készültséget igényel. Ez a kettős fronton való helytállás az, ami nagy kihívást jelent számomra a kezdetektől.

Bab&PöttyMásfél év alatt tapasztaltál valamiféle tendenciát a vásárlási szokásokban? Növekedik az új vevők/érdeklődők száma vagy inkább a már meglévő vásárlói kör aktív?

Ökolurkó: Természetesen egyre több az új vásárló, hiszen egyre több helyen találkozhatnak a boltunkkal, megállás nélkül bővül a kínálatunk, terjed a hírünk. Ennek nagyon örülünk, de ami az igazi jó érzést okozza, az a sok-sok lelkes, visszatérő vásárló.

Bab&PöttyVan egy meghatározott terved a jövőre nézve, amit követsz vagy inkább improvizálsz és az igények vezetnek? Vannak tervben újdonságok?

Ökolurkó: Persze, terv mindig van, viszont felmerülő igények és körülmények is. Tudatos tervezés és alkalmazkodó rugalmasság egyaránt jelen van.

Bab&PöttySzerintem mindenki úgy gondolja, hogy egy pelus boltosnak óriási készlete van. Legyél őszinte, hány pelenkátok van otthon? 🙂

Ökolurkó: Akár hiszed, akár nem, elég minimális a készletünk! Én a kevés, de jó minőségű darabok híve vagyok. Nem szeretem a fölösleges halmozást semmiből. Ha valamire nincs szükségünk, úgy veszem észre, hogy nem használjuk, azonnal továbbadom.

Bab&PöttyMelyik a személyes kedvenced a jelenlegi kínálatotokban és van-e olyan márka vagy típus, amivel még mindenképpen szeretnél bővíteni?

Ökolurkó: Nekem a gDiapers az igazi, személyes kedvencem. Az az igazság, hogy van egy egész oldalnyi listám, hogy mikkel szeretnék még bővíteni, reméljük idővel meglátjátok mik ezek. 🙂

goodnatured

Bab&PöttyHa elölről kezdhetnéd most a moshatózást, mit csinálnál másképpen? Van ilyen dolog?

Ökolurkó: Nem vennék teljes készletet semmiből, akármilyen jó értékelést is olvastam az adott márkáról/típusról, hiszen valóban igaz az, hogy mindenkinél más-más működik igazán jól. A vásárlóimat is mindig lebeszélem a nagyobb szettek vásárlásáról első körben.

Bab&PöttyMint vállalkozó WAHM, milyen tanácsot adnál azoknak az anyukáknak, akiknek ötletük lenne, de bátorságuk nem ahhoz, hogy belevágjanak egy saját vállalkozásba?

Ökolurkó: Szerintem egy jó ötlet nagy kincs, mindenképp jó alap! Ha az megvan, érdemes átgondolni, hogy valóban van-e elég ideje/energiája belekezdeni egy vállalkozásba. Mindenképp a család véleményét is kikérném, ha ők támogatnak, mi tarthatna vissza? 🙂

Bab&PöttyAz Ökolurkónak van saját, használt pelusok árusítására is készült Facebook csoportja. Nem ütközik ez az üzleti érdekekkel? Hogy jött az ötlet, hogy egy új pelusokat áruló bolt használt pelus piacteret is indítson a Facebookon?

Ökolurkó: Prémium kategória ide vagy oda, előfordul, hogy egy-egy megvásárolt darab nem lesz az aktív készlet része. Csak ül a polcon kihasználatlanul. Bosszantó, fölösleges luxus ez, saját tapasztalatból tudom. A csoport egyik célja, hogy ezt felszámoljuk, illetve hogy egy hasonló gondolkodásmódú anyukákból álló közösségnek adjunk teret, ahol tapasztalatcserére van lehetőség. A csoportnak mi is aktív részesei vagyunk, így ez egy kapcsolattartási forma is részünkről.

Bab&PöttyMilyen felületeken találhatnak meg az érdeklődők?

Ökolurkó: Webshopunkat a http://www.okolurko.hu/ címen találjátok meg, kérdésekkel az info@okolurko.hu címen értek el minket. Hivatalos Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/okolurko.hu, de a már említett Facebook csoportunkhoz is csatlakozhatsz: https://www.facebook.com/groups/1414030152188595/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *