Main menu

Interjú – Temiti

7th Jun 2015

Magyar otthon dolgozó anyukákkal (WAHM – work at home mom) készített interjú sorozatunk következő részében a www.temiti.hu oldal mögött álló lányok, Veronika és Szonja mutatkoznak be. A lányok aktív szereplők a magyarországi mosható pelenka népszerűsítői körben. Sokak számára hozták meg a kedvet, nem véletlenül. Személyes, őszinte lelkesedésük ragadós.

Bab&Pötty: Lányok, bemutatkoznátok röviden a blog olvasóinak?

Veronika: Veronika vagyok, ’81-ben születtem Budapesten. Kétnyelvű gyerekként nőttem fel. ezért mindig is a tolmácsolás, külkereskedelem és két fél érdekeinek összehozása érdekelt, éltetett. Mióta megszületett a kisfiam, a többi szülőt és babákat hozom össze a mosható pelenkákkal. Izgalmas dolog megtalálni a közös hangot, a mindenkiben meglévő késztetést, hogy a gyermekének a legjobbat adja.

Szonja: Zsigerből vagyok elkötelezett a környezettudatosság iránt. Még jóval a pelenkázás aktualitása előtt, terméktervező-mérnöki tanulmányaim óta foglalkoztat minden olyan megoldás, ami a természetnek barátja. Anyukaként csak még égetőbbnek érzem azt a kollektív felelősséget, amivel a gyermekeink jövőjét alakítjuk. Azon vagyok, hogy a szokások ereje helyett a tudatosság és a széleslátókörűség határozza meg mindannyiunk döntéseit.

Veronika és Szonja, a temitis lányok

Veronika és Szonja, a temitis lányok

Bab&Pötty: Mikor ismerkedtetek meg a mosható pelusokkal?

Veronika: Szonja hívta fel rá a figyelmemet még a babavárás alatt. Jó ötletnek tartottam, de egyedül nem vágtam volna bele. Az segített, hogy láthattam élőben nem csak a pelenkákat, de a használatukról is hiteles beszámolót kaptam. Így Matyi kéthónapos kora óta moshatózunk, nekem ez a természetes pelenkázási megoldás.

Szonja: Egy kismama ismerősömről hallottam, hogy mosható pelenkát tervez használni – gondoltam félvállról: ez nagyszerű, de vajon meddig fog kitartani! Legközelebb 7 hónapos várandós koromban jött szembe velem a téma – újszülött ruhácskák mellé használt mosható pelusokat is kaptam kölcsönbe. Fogalmam sem volt, hogyan működnek. A gyermekágy vége felé, kimenő programként elmentem egy babás-mamás boltba körbenézni mosható pelenka-ügyben. A bolt hangulata, az eladók felkészültsége és segtőkészsége ott helyben továbblendített lelkesedőbe, és a mosható pelenka elkötelezettjévé tett.

Bab&Pötty: Hogyan és mikor jött az elhatározás, hogy lelkes használókból kereskedőkké váljatok?

Temiti: Már a babavárás alatt tervezgettük, hogy olyan dologgal foglalkoznánk a továbbiakban, ami előrevisz, másoknak is segít, és nem utolsó sorban a babák mellől, otthonról végezhető. A mosható pelenka mint konkrétum, tulajdonképpen magától adódott, miután szinte mindenhol csupa olyan – rácsodálkozó, értetlenkedő vagy éppen helytelenítő – reakciókkal találkoztunk, amelyekről mi már ekkor tudtuk, hogy az információk hiányából vagy félretájékozottságból származnak. Ráébredtünk, hogy a tájékoztatást nekünk kell a kezünkbe venni és egész az alapoktól kell kezdenünk ahhoz, hogy a babagondozás terén minőségbeli változás lépjen be.

Bab&Pötty: Mit tartottatok a legnagyobb nehézségnek a vállalkozás elindításában?

Veronika: Az indítás most így egy év távlatából egy nyugodt nyaralásnak tűnik. 🙂 Pedig a TÁMOP pályázaton kaptuk a cégindítás lehetőségét, ami rengeteg pluszfeladattal járt és akkor készítettük el a honlapot is. Mivel mindent mi ketten csinálunk – az előadásokat, a fotókat, a facebook csoportot, a hírleveleket és kiszolgálást,  ezért nekem nagy kihívás a család és munka egyeztetése, illetve, hogy ha valamit csinálok, részleteiben is jó legyen. Türelmesebbnek kell lennem magammal szemben, ezt Szonjától tanulom. 🙂

Szonja: A céges ügyekre elegendő időt és koncentrációt fordítani, amit az anyaságomtól vonok el. Továbbá az apró lépések meghatározása és meglépése a kezdetektől, amiben viszont Veronika nagyon jó!

Bab&Pötty: Hogyan próbáljátok népszerűsíteni a mosható pelenkákat?

Temiti: Mindenféle úton-módon, ami csak eszünkbe jut. Saját tapasztalataink azt mutatják, hogy a személyesség, a személyes elérhetőség, élő, offline kapcsolat rengeteget számít. Mindent eldöntő lehet, hogy kivel beszélünk, és milyen információkat kapunk. Ugyanakkor nélkülözhetetlen a webes megjelenés, a mindenki számára elérhető “közelségben” felépített, online felület és bolt.

Bab&Pötty: Láttam már többször “Pelenkatapogató” eseményt meghirdetve nálatok. Hogyan zajlik egy ilyen és milyen rendszerességgel tartjátok?

Temiti: Havonta egyszer, a MOM Kulturális Központban tartunk Pelenkatapogatót, illetve most már rendszeresen hívnak minket babaklubokba, babás rendezvényekre előadónak. Ebben az évben az a megtiszteltetés ért minket, hogy a Tunyogi Korai Fejlesztő Játszóházban is tarthattunk egy rövid bemutatót, illetve szervezés alatt áll egy előadás a még tanuló védőnéniknek 🙂 . Ez a másfél, gyakrabban két órát úgy beszélgetjük végig, hogy mind a kezdő, mind a már tapasztaltabb moshatózók választ kapjanak a kérdéseikre, kételyeikre és persze nagyon igyekszünk, hogy mindenki azzal az érzéssel menjen haza, hogy “Ez szuper, máris belevágok!”.

Bab&Pötty: Ezeken az eseményeken mit tapasztaltok? Mik a leggyakoribb mosható pelusos téveszmék amiket el kell oszlatnotok? Milyen elképzelésekkel, fenntartásokkal érkeznek ide a látogatók?

Temiti: Aki  eljön hozzánk legtöbbször már eleve nyitott a mosható pelenka irányába és nem a miért, hanem a mit és hogyan érdekli leginkább. A pelenkatípusok bemutatásánál szinte mindig előfordul, hogy az előzőleg kiszemelt darabból valami más összeállítás mellett döntenek a szülők (igen, sok apukával is találkozunk <3), mert az passzol igazán az igényeikhez. A mosásra is mindig nagyon kíváncsiak a szülők, bár arról kell a legkevesebbet beszélni, mert tényleg nem nagy fakszni.

Bab&Pötty: Mi alapján választjátok ki, hogy melyik márkákkal foglalkoztok?

Temiti: Már a kezdetekkor az volt a célunk, hogy olyan mosható pelenkákat mutassunk meg a gazdaságos/kényelmes/újszülött pelenkát  kereső szülőknek amelyek használata sikerélmény, hogy nekik is szívügyük legyen a moshatózás.Sok márkát kipróbáltunk és azokat vettük fel a webáruházunk kínálatába amelyek megfelelnek ennek a főszempontnak. Nálunk az a cél, hogy a pelenkakészlet tutibiztos és jól kihasználható legyen éppen azért a megbízhatóságra helyeztük a hangsúlyt. Persze van mindenféle fajta: zsebes, külső-belső, ai2, kézműves és most tervezünk bővíteni az EC pelenkák és a hibridek felé is, Majának a most már másfél hónapos pelenkateszterünknek köszönhetően.

Bab&Pötty: Min dolgoztatok mostanában?

Temiti: Legutolsó projektünk: indultunk az “Év Anyavállalata” versenyben, hogy minél több szülőhöz eljuthassunk és népszerűsítsük a mosható pelenkát, illetve, hogy megmutassuk, hogy itthonról, babák mellől is lehet sikeres vállalkozást vezetni, olyat amellyel segítünk, olyat amelyben élvezzük a munkát.

A temitis lányok oldala: www.temiti.hu
Facebook oldaluk: te˙mi˙ti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *