Main menu

Mesélő Jelek, babajelbeszéd

29th Sep 2014

Márta tevékenységére is a mosható pelusozáson keresztül bukkantam rá, a mosipelusos Facebook csoportunkban említette hogy mivel foglalkozik és egyből felfigyeltem a lehetőségre. Kihasználva, hogy ő győri én pedig éppen hazalátogattam, megkértem, hogy találkozzunk és meséljen nekem a babajelbeszédről. Nagyon kedvesen azonnal igent mondott és pár nap múlva le is tudtunk ülni egy kávézóba 2 hónapos csini-mini kislányának társaságában.

Bab&Pötty: Márti, jól tudom, hogy a babajelbeszéd Amerikából indult?

Márta: Igen, a hugom amerikában él 6-7 éve, 4 éves a kisfia és amikor kint voltam náluk 2011-ben, akkor unokaöcsémmel Shane-nel elmentünk egy ilyen foglalkozásra és ott találkoztam a babajelbeszéddel előszőr. Nem tudtam mi ez, soha nem hallottam róla. Bementünk és láttam, hogy egészen kicsi gyerekek hatalmas örömmel figyelték ahogy az oktató mesél és közben mutatja a jeleket. Nagyon megtetszett, hazamentünk és elkezdtük gyakorolni Shane-nel és már 1-2 hét múlva elkezdte vissza mutatni nekünk a jeleket. Már 6 hónaposan ülni tudott az etetőszékben és eszegette a falatokat, mi pedig kérdezgettük, hogy “Kérsz még?” és mutattuk a “még” jelét. Egyszer csak egy ilyen alkalommal észerevettük, hogy mutatja vissza jelet, próbálja ugyanúgy összeérinteni a két kis kezét. Számomra innen indult a babajelbeszéd.

Bab&Pötty: Ekkor találtad ki, hogy hazahozod ezt a dolgot?

Márta: Épp útkeresésben voltam, mert előtte hagytam ott a munkahelyemet, kimentem amerikába és nem tudtam, hogy mit akarok még csinálni. Aztán kint a babajelbeszéd tanfolyamot elvégeztem és elhatároztam, hogy ezt hazahozom. Hazajöttem, összeállítottam a programot, elkészült a honlap, a logó és elindult a dolog.

unnamed (1)

Márta kislányával

Bab&Pötty: Győrön kívül máshol is lehet ilyen tanfolyamot találni az országban?

Márta: Mielőtt eljöttem szülni, előtte voltam az országban már több helyen, Budapesten is tartottam tanfolyamot, de leginkább Győr környékén, Csornán, Mosonmagyaróváron, Dunakilitin, Pápán. Több városba is hívtak már. Volt, hogy védőnő szervezte meg valahol.

Bab&Pötty: Hány alkalmas egy ilyen tanfolyam?

Márta: 6 hetes, heti egy alkalmas a tanfolyam. Mindegyik órán van egy téma, minden téma a gyerekek életével kapcsolatos: állatok, család, érzelmek és szükségletek kifejezése, ilyesmik. Szerintem nagyon jó dolog, hogy amikor még nem tud beszélni, akkor is el tudja valahogyan mondani, hogy éhes, pelust kellene cserélni, stb. Persze vannak olyan szülők, akik szinte tökéltesen meg tudják érteni szavak nélkül a gyerekeiket, de még számukra is sokat hozzá tud adni a kapcsolathoz. Ezen a tanfolyamon kívül pedig vannak játszós foglalkozások is, ahol játék van, egymással és a jelekkel ismerkedés. A szülőknek is jót tesz kicsit közösségbe menni és ismerkedni hasonló korú gyerekek családjával. Ilyenkor éneklős, mondókás fejlesztő foglalkozásokat tartok. Ez nem tanfolyam, de ilyenkor is lehet gyakorolni.

Bab&Pötty: Akkor, ha jól értem, akkor rajtad kívül még nincs más oktató az országban?

Márta: Győr környékén egyelőre csak én vagyok, Nyíregyházán pedig elindult egy másik kedves anyuka a Mesélő Jelek Programmal, így már az ország másik felében is lesznek tanfolyamok. Hamarosan én is elkezdek megint heti pár órát tartani, amit tudok csinálni a kislányom mellett is.

Bab&Pötty: Ha valaki nem tud eljutni személyesen a tanfolyamodra, akkor is van lehetősége egyedül, otthon megtanulni a kezdéshez szükséges alapokat?

Márta: Most, hogy a DVD és a könyv is összejött, így már azt tudom mondani, hogy igen. A youtube csatornámon is meg lehet találni videókat, amik segíthetnek. A könyvben elolvashatóak a módszer alapjai és elmélete, valamint több tucat jel képpel illusztrálva és leírással elmagyarázva, a DVD-ről is sok jelet lehet tanulni, ott láthatja is az ember, hogy hogyan is néz ki ez az egész. Ezen felül néhány dal is szerepel a DVD-n, amit én végig jelelek.

unnamed

Tanfolyamon

Bab&Pötty: Hány jelet tudsz összesen?

Márta: Hú, nem tudom. Sokat, és folyamatosan tanulok. A jelnyelvvel annyi a kapcsolata a baba jelbeszédnek, hogy átvesszük belőle a jeleket, de a nyelvtani részét nem.

Bab&Pötty: Ugyanazokat a babajeleket használják minden országban? Megértik egymás jeleit más országból származó gyerekek?

Márta: A jelek nem feltétlenül ugyanazok, az oktatótól függ, hogy mit tanít. Mivel ezeket a jeleket a gyerekek nem fogják egész életükben használni, hanem fokozatosan elhagyják őket, ahogy megtanulnak folyékonyan beszélni, így szinte mindegy, hogy a babának milyen jelet tanítunk. A lényeg, hogy a szülők és a gyerek között egyezményes jel legyen, tehát ha nem tudsz egy jelet, akkor nyugodtan találj ki egyet, de aztán azt használd következetesen ugyanarra a dologra. Én amúgy az amerikai babajelbeszéd jeleit tanítom.

Bab&Pötty: Akkor bármi lehet jel?

Márta: A babák természetesen is kezdnek jeleket használni. Mondok egy példát: minden anyuka érti, hogy a gyerek mit akar, amikor feltartott kezekkel nyúl valaki felé, akkor szeretné, hogy felvegyék. Sok ilyen természetesen kialakult jel lehet már egészen kicsi korban, véletlenül se változtassunk meg olyan jelet, amit már megszoktunk, csak azért, mert ezt valaki máshogy tanítja vagy másképp van a könyvben leírva. Ilyen az is, mikor széttárt kezekkel mutatjuk, ha valami elfogyott vagy nincs több, amikor a szánk elé emeljük egy ujjunkat, ha csendre intünk, stb.

Bab&Pötty: Mi van akkor, ha többnyelvű a gyerek?

Márta: A babajelbeszéd kifejezetten támogatja a többnyelvűséget. Ezt unokaöcsémen gyakorlatban is láttam, ő ugye magyarul és angolul is ért. Gyakran mondják, hogy a többnyelvű gyerekek később kezdenek el beszélni, nála ez egyáltalán nem volt tapasztalható, abszolút időben kezdte. A babajelnyelv tanulása is egy nyelv és nagyon jól átmozgatja az agyukat, segíti a kommunikáció fejlődését, amit tanulmányok is bizonyítanak. Hasznos lehet akkor is, ha a gyerek olyan nyelven szól az egyik szülőhöz, amit az nem ért. Ha ilyenkor a jelet a szülő felismeri, akkor megértheti, hogy mit is szeretne a gyerek. Nagyon sokrétűen fejleszti a kommunikációt a jelbeszéd, de nem tartom zseniképző módszernek és nem is szeretném, ha annak látszana. A legfontosabb számomra, hogy megkönnyítse, egyszerűbbé és ezáltal stresszmentesebbé tegye a kommunikációt a gyerek és a szülők között.

Bab&Pötty: Mikor érdemes a jelbeszéd gyakorlást elkezdeni?

Márta: Elkezdeni bármikor lehet, amikor a baba már teremt szemkontaktust, látása is elég éles már ahhoz, hogy meg tudjon minket figyelni. Persze visszajelzésre csak kb. 6 hónapos kortól számíthatunk, illetve amikor már a kis kezét tudja valamennyire irányítani.

Bab&Pötty: Az jutott eszembe, hogy mi van akkor, ha mondjuk a család többi tagja, akik gyakran vannak amúgy a gyerekkel, nem tanulja meg a jeleket, nem nyitottak a dologra. Nem lesz ilyenkor a gyerek frusztrált amiért hiába mutogat, mondjuk nagyi vagy apa nem érti meg?

Márta:  Ez valóban elő szokott fordulni, főleg idősebb családtagok, nagyszülők esetében, hogy szkeptikusan fogadják a dolgot és valami divat hóbortnak tekintik vagy esetleg nem hisznek abban, hogy anya vagy apa elég kitartó lesz ahhoz, hogy eredményt érjen el. Aztán amikor anya kitartó munkájának eredményeképpen a gyerek megmutatja először apunak vagy nagyiéknak mondjuk a labda jelét, akkor aztán jön a “Jaj milyen ügyes ez a kisgyerek!” boldog reakció. Amikor pedig ebből kifolyólag megértik, hogy mit akar a gyerek, aki még beszélni sem tud, akkor aztán persze eloszlanak a kételyek.

Bab&Pötty: A könyvet és a DVD-t meg lehet kapni boltokban is vagy csak nálad elérhető?

Márta: A könyvet meg lehet kapni több könyvesboltban is, de a DVD jelen pillanatban csak az interneten, tőlem rendelhető.

Bab&Pötty: Tervezed, hogy lesz a DVD-nek folytatása?

Márta: Igen, szeretnék egy második részt is elkészíteni, amit persze nem kis feladat összehozni, de mindenképpen szeretném. Jelek, mesék, dalok lesznek rajta terveim szerint, mivel a könyvben le van írva a módszer már.

A babajelbeszédről, Márta könyvéről és DVD-jéről sok-sok hasznos információt megtalálsz a Mesélő Jelek weboldalon és a Mesélő Jelek Facebook oldalon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *