Main menu

Milovia, a lengyel puhaság

31st Jan 2015

Vannak márkák, amiket azért kell kipróbálnom minden kétes interneten olvasott vélemény és húzós ár ellenére, mert annyira cukik. Ilyen volt a Milovia is. Gombás-törpés pelus, egy pillanat alatt elvesztem. Az első Miloviám egy zsebes mosható pelenka volt. Ezek pedig az eddigi tapasztalataim.

logo-milovia

A Milovia egy lengyel márka, a termékeik az EU-ban készülnek. Valahogy az egész design, a logójuk egyfajta kifinomult cukiságot sugall. Engem már maga a logó és a “made in EU” is megvett, de a szebbnél szebb mintáik első látásra szerelem hatást idéztek elő. Ezek után nagyon-nagyon reméltem, hogy nem kell majd csalódnom a minőségben. A Milovia zsebes pelenka egyméretes, mérete patentokkal állítható és belül szárazontartó mikroszálas belsővel rendelkezik. Bolti ára Angliában 20 angol font, azaz kb. 8000Ft. Tehát egyáltalán nem az olcsó kategória, ebben az árban 2 db mikroszálas betét van a peluson kívül. Magyarországon nincs forgalmazója, Lengyelországból vagy Angliából tudjuk megrendelni, ha vállaljuk a postázás költségét. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy én még régebben, betétek nélkül vettem a zsebes pelenkát, így most kizárólag a pelusról lesz szó, a betétekről nem. De ígérem, azok is sorra kerülnek nem túl sokára. 🙂

Milovia zsebes pelus alig néhány hetes Pöttyöcskén

Milovia zsebes pelus alig néhány hetes Pöttyöcskén

Miért szeretem? A Milovia pelenkái gyönyörűek, színesek, bájosak. Teljesen beléjük lehet szeretni. A zsebes pelenka belseje pihe-puha, a Charlie Bananahoz lehetne hasonlítani tapintásban. A fazon is hasonló a CB-hoz, kissé keskeny terpeszű. Az anyag maga nagyon puhán rugalmas, így könnyű a méretre állítása. Ez különösen kicsi babáknál nagy előny szerintem. Volt szerencsém tesztelni újszülött Pöttyöcskén és a már 11 kilós Babocskán is. Mindkét gyereken megállta a helyét. A legkisebb állásban már néhány hetes kortól tökéletesen passzolt a fazon. Az anyag tapintásra jó minőség és finom vékony, már-már féltenivaló, de ennek ellenére már bírja a gyűrődést egy ideje és nagyon úgy tűnik nem kell aggódni érte. Bírja a szárítógépet és 60 fokos mosást is, jó minőségű PUL anyagot használnak a gyártásnál. Nálam nagy piros pont az, hogy teljes egészében az Európai Unióban készült a pelenka és nem kínai gyárakban. Tény, hogy valószínűleg emiatt is a borsos ár. A mikroszálas belső nagyon jól ellenáll a foltoknak és villámgyorsan megszárad. Mivel az egész pelenka nagyon puha és rugalmas, ezért ez az egyik olyan egyméretes, amit nyugodt szívvel ajánlanék kicsi babáknak is, biztosan tudva, hogy kényelmes lesz és gyengéd a bőrhöz még kicsire és szűkre húzva is. A derék két fülét egymásra lehet patentolni, ami extra vékonyka pocijú babáknak tökéletes. A patentok erősek, a gumik is jól bírják. Volt szerencséje a pelusnak mindenhez, Robitól kapott már FF-t (újaknak: fogzós fos), Glóriától pedig az anyatejes FC-t (szintén újaknak: foscunami). Mindent sikerült benttartani, nem volt soha szivárgás. Szintén egyező vonás a Charlie Bananaval a zseben felüli prefitartó fül. Ez lehetővé teszi, hogy akár eldobható betéttel is használjuk a pelust, vagy a betétet zseben kívül helyezzük el. A fazon és a gumik feszessége tehát (nekünk legalábbis) megfelelő és a minőségre sincs panasz.

Miért nem szeretem? A puha mikroszálas belső kissé hajlamos a bolyhosodásra. A puhaságából nem veszít, de kis szöszöket kell időnként leszedegetni a pelus belsejéről. Azaz nem kell, csak annak, akinek ez bántja a szemét. Nem kell semmi vészes vedlésre gondolni, a bolyhok minimálisak méretben és létszámban is, de tény, hogy vannak. Nekem kicsit fura, hogy egy ilyen árkategóriájú pelenkán nincs deréknál két sor patent. Őszintén szólva nem hiányzott borzalmasan, de azért talán még odaférne egy sor. A keskeny fazonból adódóan a zseb is keskeny, ezért nem lehet a szokásos, kissé szélesebb betétekkel tisztességesen használni, mert feszítik a zsebet. A Charlie Banana betétjei tökéletesek a Milovia zsebesébe is, de ha mondjuk prefoldot akarok bele hajtogatni, akkor origamizni kell, hogy elérjem a kívánt szélességet (azaz inkább keskenységet). Ez a (nem is igazán) probléma azonban megoldódott azzal, hogy a Milovia már csak betéttel együtt árulja a pelusait, tehát elkerülhetetlenül lesz belevalónk. 🙂 Amit a leginkább nem kedvelek a Miloviában, az az ára. Nyilván. No meg az, hogy az ára miatt idehaza senki nem meri forgalmazni. Igazából másba nagyon nem lehet belekötni, de a 8000Ft/db azért eléggé fáj. Főleg úgy, hogy ilyen gyönyörű mintáik vannak.

cloth-nappies-milovia-9

A Milovia honlapja angol nyelven is olvasható.

4 comments on “Milovia, a lengyel puhaság

 1. Réti Virág on said:

  Nagyon tetszik az oldal, talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy szinte minden cikket elolvastam… 🙂
  Azt hiszem, hogy kialakult bennem egy kép, hogy milyen mosható csomaggal készüljek fel a kislányom születésére, de előtte szeretném kikérni a véleményed! Nagyon sok szépet írtál a Milovia pelusokról, pláne azt, hogy már néhány hetes kortól is használható, illetve rendkívül ellenálló és szivárgás-mentes. 🙂 Így keresgéltem és rátaláltam a lengyel oldalára, ahonnan már elég barátságos áron beszerezhetők a pelusok (külső 5300-5800 Ft között, betét: 1100-1500 Ft között mozog) ezért én valami ilyesmi kezdő csomagot gondoltam az apróságnak:
  – 7 db egyméretes (zsebes) külső
  – 15 S-es betét
  – 6 M-es mikroszálas betét
  – 3 M-es légáteresztős “csoda”
  – 2 L-es mikroszálás betét
  – 1 L-es a légáteresztősből

  Szerinted így elég indulásnak vagy érdemes lenne inkább több S-est beszerezni? Amúgy 2 naponta gondoltam mosni, illetve az esti/éjszakai órákban inkább 1-1 M-est (törpe vízműnél 🙂 L-est) megpróbálni.
  Nem tudom, hogy a cikked megírása óta próbáltál-e esetleg ezekből a coolmax-os betétekből párat és így van-e tapasztalatod, mert árban nem sok különbség van, viszont nem tudom, hogy a sima vagy a légáteresztős lenne-e a praktikusabb, mert valahogy a coolmaxtól túl nagy nedvszívást nem mernék remélni…
  Válaszod és segítséget előre is köszönöm szépen!

  • Szia!

   Coolmax betétről még egyelőre nem tudok nyilatkozni, de jókat hallottam róla. A szetted teljesen jól hangzik, én a mi helyzetünkből kiindulva inkább az M-es, mint az S-es betétekből vennék többet, de az S-es is tökéletesen használható később turbózásra. Az M-es is szuperül visszahajtható és nem lesz buci a csomag tőle és persze többet szív. 🙂 Sok sikert, szuper kis készlet lesz 🙂

 2. Krisztina on said:

  Szia!

  Én azt szeretném kérdezni, hogy felhasználás szempontjából mi az alapvető különbség a mikroszálas és a légáteresztő között? Melyiket mikor kell használni?
  Még nem használtunk mosható pelust, ezért nem teljesen világos, hogy egy FC esetén például előöblítés van és utána megy a mosásba?

  Köszi

  • Szia Krisztina!

   A Coolmax betétek elvileg jobban szellőznek, ezért inkább a külsőbe, míg a sima mikroszálast inkább zsebesbe javasolják. Kezelését tekintve nincs különbség, nedvszívó kapacitását tekintve sem igazán. Olvastam olyan véleményt is, hogy a coolmax kicsit kevesebbet szív, mint a sima mikrós, de olyat is, hogy ugyanannyit. Valószínűleg nincs számottevő különbség kapacitás szempontból.
   Igen, a lényeg az, hogy kakis pelus esetén, amit tudsz dobj ki WC-be/zuhanyozd le/öblítsd le (amelyik kényelmesebb vagy beválik vagy ahogy épp hozza a helyzet) és utána szilárd szennyeződéstől mentes állapotban nyomkodd ki a vizet (ne favard, mert megnyúlik a gumi és tépi a PUL-t!) és utána mehet a szennyesbe mosásig. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *