Main menu

Mosható pelenka alapok 2 – Mosás és tárolás

26th May 2014

A pelenka kiválasztása után jön a következő kérdés: Hogyan mossam? Íme egy kis segítség és tapasztalat megosztás.

Cloth-diapers1

Kedves Látogató! A Bab és Pötty blog cikkei folyamatosan költöznek át Ökolurkó oldalára. Ez a cikk már csak ITT elérhető. Az átállás alatt köszönöm a türelmedet és megértésedet!

18 comments on “Mosható pelenka alapok 2 – Mosás és tárolás

 1. Origami on said:

  Nagyon örülök, hogy rábukkantam erre az oldalra, nagyon igényes és szép a megjelenítése, hasznosak a pelenka teszt beszámolók! Egy kis elírást találtam viszont itt fent, valószínűleg összecsúszott a szöveg: “… felületaktív enzim tartalom max. 5-15%”. A felületaktív anyag egy összetevő, aminek valóban fel szokták tüntetni a százalékos mennyiségét a mosószerek címkéjén (ez azonban lényegtelen a mosható pelusok szempontjából), az enzimek mennyisége viszont nem szokott szerepelni, legfeljebb (jó esetben) a típusa (celluláz, proteáz, lipáz, miláz). Az első enzim a cellulóz alapú, azaz növényi rostokat (pamut, bambusz) bontja, és hosszú távon esetleg roncsolhatja a természetes anyagú pelenkákat, a többi enzim viszont azért lehet kerülendő pelenka mosásnál, mert elégtelen öblítés esetén visszamaradva a pelusban, a babára adva a nedves környezetben újra aktiválódhat és a bababőrt irritálhatja. Ezért érdemes lehetőleg teljesen enzimmentes mosószert választani, de szerencsére ezekből is nagy a választék. Gratulálok még egyszer az oldalhoz, és ott leszek az őszi pikniken! 🙂

 2. Origami on said:

  No, erre nekem is sikerült egy elírást hagynom a szövegben: fent az enzimek között az utolsó természetesen nem “miláz”, hanem amiláz. 🙂

 3. Pingback: Mosható pelenka alapok 6 – Anyagismeret | Bab és Pötty

 4. Pingback: A Trezy teszt | Bab és Pötty

 5. Kata on said:

  Szia! Én áztatva tárolom, ami eléggé sok helyet foglal, (ezért egyszer majdnem fel is adtam a moshatózást) nedvesen vödörben nem penészedik vagy poshad be?

 6. Pingback: Bab és Pötty pelenka mosó rutinja - Bab és PöttyBab és Pötty

 7. Pingback: mosható pelenak kifejezés rövidítés szótárBab és Pötty

 8. Pingback: mosható pelenka előnyök hátrányokBab és Pötty

 9. Pingback: Amit a kemény vízről tudni kell - Bab és PöttyBab és Pötty

 10. Anna toth on said:

  Szia,
  mit gondolsz arról a verzióról, hogy a kézzel kiöblített, foltisztított pelusokat szárítóra teszem a mosásig.
  Vagy megszáradnak, vagy nem. Nincs annyi pelusom, hogy külön mossam őket.
  A ruhákkal együtt mosni a tárolóban tartott kissé büdivé vált pelusokat olyan bizar.
  Köszönöm, ha válaszolsz!

  • Szia Anna!

   Ha neked ez egy kényelmes és megnyugtató megoldás, akkor minden további nélkül csináld! 🙂 Semmiféle ellenjavalatom nincs, a pelusoknak rosszat nem teszel vele.

   • Anna on said:

    Szia,
    köszönöm a gyors választ!
    Főleg az első pár hónapban valószínűleg maradok ennél,
    aztán majd alakul. Köszi!

 11. Mariann on said:

  Kedves Nóra!

  Úgy alakult,hogy a kisfiam benyalt valami durva gombás fertőzést. (A szájában is van) A feneke borzalmas lett egyik napról a másikra tőle. A dokim, azt ajánlotta, hogy főzzem ki a pelusokat. Azt ugye nem tudom. Hogyan fertőtleníthetném 100%ra le őket,hogy onnan ne kapjunk vissza semmit?

  Köszönöm válaszod!

  • Szia Mariann! 60 fokon moshatod és ha tudsz, tegyél a mosáshoz fertőtlenítő adalékot vagy öblítőt (pl. MioFresh). Ha vannak strapabíró pelusaid, azokat (pl. tetrák, erős prefoldok, betétek, azokat egyszer 90 fokon is átmoshatod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *