Main menu

Mosható pelenka alapok 4 – Utazunk!

26th May 2014

Kicsit aggódva tervezgettem a 2 hetes nyaralást. Nem csak amiatt, hogy Robi még csak 7 hónapos volt és soha nem repült, illetve autózott hosszú távon, hanem még nem utaztunk ilyen messze mosható pelussal sem. Szilárd elhatározásom volt, hogy a lehető legnagyobb mértékben moshatózzunk, maximum pár eldobható betétet használjunk el és eldobható pelenkát nem is csomagoltam el (hopp, hazudok, a pelenkázó táska legmélyebb zugában találtam egyet, ami még tavalyról benne maradt). Most elmesélem mi volt az eredeti terv és mi lett belőle valójában 🙂

Amit bekészítettem a csomagba:

-2 db kis méretű peluszsák, egy PopnGro, egy noname kínai (és egy Milovia is jött volna, amit végül otthon felejtettem 🙁 )

-egy üveg teafaolaj

-egy kb. negyed tekercs Lollipop papírbetét

-3 db gDiaper mosható betét

-6 db GladBaby mosható betét

-9 db gDiaper csónak

-4 db gDiaper külső

-3 db Lollipop bambusz belső

-2 db Blueberry Capri külső

-egy csomag gDiaper eldobható betét

-egy mini tégely Sudocrem

-pár db kicsi műanyag zacskó

Allerhand pelenkázó táska

-a szokásos Babylove törlőkendőnkből egy bontott csomag

-egy Charlie Banana úszópelust is szerettem volna vinni, de végül kifelejtettem. Nem is baj, még nem volt fürdős idő 🙂

A nyaralás részletei

2 hetes spanyolországi utazás, rokonlátogatással, sok nagymamázással (jöttek a magyar nagyszülők is és helyben ugye adottak voltak a spanyol nagymamáék :). Így tehát azzal is kell számolni, hogy a pelenkázás minél inkább nagyszülő- és apa-kompatibilis legyen.

Utazás repülővel.

Közlekedés bérelt autóval.

Szállás teljesen felszerelt apartmanokban, tehát mosógép mindenhol volt.

Mindkét meglátogatott város a tengerparton volt, ilyen helyeken pedig mindig magas páratartalommal és hosszú száradási idővel kell számolni.

Kétszer 6 órás autóút is volt a programban.

Tapasztalatok és élmények

Kezdeném a pelenkázó táskánkkal, mert az volt a legjobb barátom a 2 hét folyamán. Tökéletes repülőre kabintáskának, elképesztően sok cuccot elnyel, nagyon okosan van kialakítva és letörölhető, kihajtható pelenkázó felülete pedig rendkívül hasznosnak bizonyult, nem csak pelenkázásra, de rögtönzött pihenő felületnek a babának és nekem is. Megtapasztaltam, hogy utazáskor minden kicsit is sík felület azonnal pelenkázóasztallá válik, ha a szükség úgy hozza. Legyen az egy pad a parkban, morzsáért sorbanálló galambok között, egy laposabb szikla a sivatagos hegy tetején vagy csak simán a kocsi hátsó ülése. 🙂 Az Allerhand Messenger (Futártáska) pelenkázó táskáját még tavaly vettem a webtaska.hu boltból és mellesleg most épp minden Allerhand pelustáska 30-50% kedvezménnyel rendelhető 😉
~Lényeg a lényeg: mindenképpen vigyünk magunkkal egy tágas, okos pelenkázó táskát. Rengeteget tud segíteni!

Amit mindenképpen máshogy csinálnék: Nem vinnék kínai noname peluszsákot. A PopnGro tökéletes volt, nagyon sok belefért és pelusvödör helyett simán ezt fellógattam a fürdőszoba kilincsére. 1-2 napi kiöblített pelus vígan belefért és nem ázott. Nem így a kínai zsákom, ami első fellógatáskor mutatta meg, hogy ereszt az egyik csücskénél 🙁 Ezt innentől kezdve max még öblítetlen 1-2 pelus tárolására használtuk napközben. Ehelyett vagy szerzek még egy PopnGro-t, ami nagyon bevált és nem is drága vagy használatba veszem a méregdrága, szupercuki Milovia zsákot, bár azt itthonról elmenősnek/villantósnak tartogattam, nem szennyestárolónak 🙂
~Vigyünk már letesztelt, biztosan nem eresztő pelenkazsákot, legalább kettőt, de ha nagyon kényelmesek akarunk lenni, akkor jöhet 3-4 is.

Repüléskor, hosszú autóúton nagyon kényelmes és hihetetlenül megbízható volt a gDiapers környzetbarát, gyorsan lebomló eldobható pelusbetétje. Elképesztően jól bírta a szokásosnál is több pisit és nagyon kényelmesen lehet cserélni. A betét hatékonyságát öntötte számokba Ökolurkó, aki nagy nedvszívó tesztje keretén belül egyes betétek kapacitását mérte és méri. 836gramm nedvességet szívott fel a betét csöpögés nélkül, eredeti súlyának majdnem 28-szorosát! További teszteredményekért keressétek fel Ökolurkó Facebook csoportját.
~Nagyon ajánlom, hogy hosszabb utazásra, illetve olyan nyaralásra, ahol nem áll rendelkezésetekre mosógép, vigyetek jó minőségű, környezetbarát eldobható betétet. A külsők/csónakok kézi mosása emellett egyszerű és száradásuk gyors. Nem vesz el időt a nyaralásból 🙂

Alapvetően popsikrémet nem szoktunk használni, de a környezet változás és új ételek kóstolása bármilyen reakciót kiválthat a pelusban, ezért vittem magammal egy kis Sudocremet. Hasznát is vettük, mert akármilyen jó is az eldobható betét, Robi bőre így is kicsit kipirosodott alatta és gondolom az új ízekhez (spanyol nagyi és a szuper halas-olivás babaétele 🙂 is hozzá kellett szokni.
~Még ha amúgy nem is szokott kelleni, azért a biztonság kedvéért legyen nálunk egy kis popsikrém.

Tudtam előre, hogy magas lesz mindenhol a páratartalom, elvégre tengerpart ugyebár, de arra mégsem számítottam, hogy elképesztő lassan száradtak a betétek. A mikroszálas Gladbaby betétek is, amik amúgy pikk-pakk száradnak, most kérették magukat. A kenderes gDiaper mosható betét és a bambuszos Lollipop belső meg aztán szuper lassú volt, ezért néha eldobható betéthez kellett nyúlnunk. A gDiapers eldobhatója egyébként szuperül működött a Blueberry Caprikban is. Végül csak úgy tudtunk mindig száraz betétet biztosítani, ha radiátorra tettük a betéteket és bekapcsoltuk kicsit a fűtést.
~Javaslom, hogy a lehető leggyorsabban száradó pelusokat vigyétek magatokkal utazáskor vagy többet csomagoljatok el, hogy a száradási idő ne okozzon gondot semmiképen.

~Mosószert (főleg repülőn) utaztatni felesleges, azt bárhol tudtok venni. Teafaolajat azért javaslom, mert a szennyes zsákban és öblítéskor is jó szolgálatot tehet és nem foglal szinte semennyi helyet a csomagban.

~A legkisebb csomag törlőkendőt (vagy már bontottat, amiben nincs sok) vigyétek, ezt is felesleges utaztatni és bárhol kapható.

~Igyekezzetek a legegyszerűbb megoldást választani mindenből, elvégre a nyaralás a kikapcsolódás ideje, nem a roboté! 🙂

Városnéző séta előtt Apa gVeggie-t igazít, Robi pedig Milentin kendőre folyatja a nyálát :)))

1015335_10203632409514594_9104905579886581044_o

3 comments on “Mosható pelenka alapok 4 – Utazunk!

 1. Ibolya Barta on said:

  Miért jó/jobb a mosható pelenka, mint az eldobható?
  Az eldobható egyszeru, praktikus. És szerintem nem drágabb, mint a mosható.
  Modern világban élünk, nemde?!

  • Dávid on said:

   Olvass utána…. Kb a gyerek egész pelenkázási időszakára mosható pelenka árak kb 50-60 (vagy még annyi se) ezer ft, míg az eldobhatóé kb 150-200 ezer ft. Az eldobható jobban szennyezi a környezetet is ráadásul. Persze, gyorsabb, szülőknek egyszerűbb és kényelmesebb, na de kérdem én. Nem a gyerek az első? Gyerek bőrének jobb a természetes anyag, plusz hamarabb szokik rá valószínű a bilire is meg wc-re. 2-3 napra elegendő pelenka ha van akkor nem kell gyakran se mosni, szóval nem egész napod ezzel töltöd, rutinnal meg feladni kb ugyan annyi mint az eldobhatót. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *