Main menu

Mosható pelenka tévhitek

29th May 2014

Számos oka van annak, hogy rengeteg anyuka miért nem használ (még) mosható pelenkát. A legfőbb 2 ok véleményem szerint az információ teljes hiánya arról, hogy ilyen még/már létezik, másrészt a tájékozatlanságból eredő előítéletek és tévhitek. Szerencsésebbek azok, akiknek környezetében van mosómama, aki részletes információkat és tapasztalatokat tud megosztani, eloszlatva ezzel a kételyeket. Most olyan tévhiteket próbálok összeszedni, amikkel találkoztam, illetve amikről hallottam vagy el tudom képzelni, hogy valakiben felmerülnek.

1. tévhit: A mosható pelenka “szaros meló”
TÉVEDÉS! A mosható pelenka használata esetén nem kell nyakig túrni a kakiban. Először is: amíg a baba csak anyatejet kap, addig a “termés” 100%-ban vízben oldódik, valójában még öblíteni sem kellene mielőtt a mosógépbe kerül, mert semmi nyomot nem hagy, tökéletesen feloldódik (ennek ellenére én azért lezuhanyoztam az anyagot, hozzátéve, hogy ezt sem a körmömmel kapargattam ki…). Itt megemlítendő még a kakifogó papír használata. Vannak kifejezetten anyatejes papírok, 100%-ban lebomló, környezet és bőr barát anyagból készült, összegyűjti az anyatejes folyós kakit és a pelusból egyenesen a WC-be borítható. Másodszor: amikor a gyermek már kezd mást is enni, akkor is jó barátunk a pelenka betét, avagy kakifogó teszi a dolgát. A kaki a papírbetéten marad, pelust a WC fölé lógatva szépen belepottyan és kész is. Az esetlegesen átszivárgó foltokat a mosás gond nélkül kiviszi.
megjegyzés: Hallottál már a háta közepéig összefosott gyerekről? No, ezeket a történeteket nem éppen a moshatós anyukák mesélik, mert egy jól feladott és passzoló mosipelusból nem folyik ki az anyag. 😉

2. tévhit: A mosható pelenka bűűűűűűzlik
HIBÁS! Személyes tapasztalat, hogy a mosható pelusban sokszor nem érzem meg a “barna szagot”, csak a gyerek panaszkodása miatti bekukucskáláskor derül ki, hogy szüretidő van. Ezzel szemben a papírpelenkába kakilt gyerek messziről bűzlik, mint az elhanyagolt tehénistálló. És a pisi? Ez változó, én azt tapasztaltam, hogy bambusz pelusban érződik a pisiszag mikor aktuálissá válik a csere, de például mikroszálas vagy kender anyagban nem igazán. Szagolj meg egy telepisilt papírpelenkát, garantálom, hogy legközelebb inkább egy vödör Domestos szagolgatását fogod választani! De komolyan, vegyszerszagú a gyerek. Én messziről megérzem, ha a nagyi eltévelyedik és papírpelenka kerül a gyerekre. Végezetül itt még beszéljünk a mosásra váró koszos pelenkák aromájáról. Egy jól záró pelenka tároló (legyen az pelenkazsák vagy egy sima fedeles vödör a kínai boltból) nem engedi ki az esetleges szagokat. Ezen felül, a pelenkázó vödörbe ajánlott teafaolajat cseppenteni, nem csak illata, de fertőtlenítő hatása miatt is. Higgyétek el, nem bűzlik a fürdőszobánk a pelusvödör miatt! 🙂

3. tévhit: A mosható pelenkában nedves a baba feneke
Mmmmm, tisztázzuk ezt is! A papírpelenkában olyan vegyszerek vannak, amik elvonják a vizet a baba bőrétől, így szárazság érzetet adnak (nem tisztaságot!). A mosható pelusban van egy bizonyos szintű nedvesség érzet, ha hagyjuk, hogy megteljen, de erre mondom azt, hogy: ne hagyjuk! Azért mert a papírpelenkában nem érződik annyira nedvesnek, attól még cserélni kell! Ugyanígy a mosható pelust is illik kb. 3 óránként cserélni (újszülöttnél 2 óránként, ami egyébként megegyezik a papírpelenkák ajánlott cserélési gyakoriságával). Mindemellet a mosható pelusokhoz is rendelkezésre áll szárazontartó anyag. A polár, mikroszálas anyagok eleve gyorsan és hatékonyan vezetik el a pisit a bőrtől. Ha a baba erre érzékeny, akkor válasszunk olyan pelust vagy olyan betétet, aminek szárazontartó anyaga van a popsinál.

4. tévhit: A mosható pelenkát gyakrabban kell cserélni
Őőőőő, gyakrabban, mint??? Röviden: A mosható pelust illik 3 óránként cserélni, ugyanúgy ahogy a papírpelenkát is kell(ene). Hosszabban: Egészen elkeserítő dolgokat olvastam nem is olyan rég a magyar anyukák pelenkacserélési szokásairól. Szűkös anyagi viszonyok között élő családoknál előfordult, hogy ugyanaz az EGY pelenka van a gyereken EGÉSZ NAP! Ennek oka, hogy az eldobható pelenkák egy szegényebb családban óriási anyagi megterhelést jelentenek (matek: legolcsóbb eldobható pelus kb. 27FT/db, ajánlott cserélési gyakoriság 3 óra = 8 pelus/nap = 216Ft/nap = 6480Ft/hónap). Ilyenkor sírok belül, hogy egy 16db-os (tehát két napi), legolcsóbb kínai peluskészlettel (MAX 16.000Ft = 2,5 hónap eldobható költség) meg lehetne oldani ilyen családokban is a pelenkázást szobatisztaságig! Ehelyett olvastam olyan védőnői beszámolót, hogy az anya kénytelen napi maximum 2-szer cserélni a papírpelust ÉS ezután azt is mossa, mert nincs többre pénz! Összefoglalva a választ röviden: Nem igaz, nem kell gyakrabban cserélni.

5. tévhit: A mosható pelenka kiázik
Hát szóval, izé… Előfordulhat bizonyos esetekben. Ha a pelus nem jó méret(re van állítva), nem elég a nedvszívó réteg belül vagy nincs elég sűrűn cserélve. Megjegyzendő, hogy a papírpella is kiázhat hasonló okoból, bár ott a pisi kevésbé gyakori, inkább a hátig befolyt fos, ehh… Hát röviden erről ennyit 🙂 Egy jól beállított, megfelelő típusú mosipelus nem ázik és nem engedi kiszökni a barnamedvét sem.

6. tévhit: A mosható pelus drágább
Nem drágább. Rengeteg helyen van mosható/papír pelenka költség kalkulátor az interneten, ahol pontosan ki lehet számolni mindkét verzió költségét, beleértve a mosási költségeket is. Ebbe pont emiatt most már nem megyek be mélyebben, csak annyit jegyeznék meg, hogy mosható pelenkával óriási összegeket lehet spórolni eldobhatóhoz képest, ha az ember lánya okosan csinálja (és nem válik gyűjtővé.. azaz függővé… khmkhm…), használt és jó állapotú pelusokat lehet venni és eladni is, illetve egy pelenka több gyereket is kiszolgálhat, ezzel a spórolást megtöbbszörözhetjük!
Ökolurkó kalkulátora

7. tévhit: A mosható pelenka rengeteg időt követel!
Gyere el hozzám és megmutatom mennyit! 🙂 A feladása (egy hét rutin után) már semmivel nem tart tovább, mint egy eldobhatóé. Ha belevesszük a csere utáni 30 másodperces öblítést és a heti 2/3-szori mosógépbe bepakolást (a többi szennyessel együtt) és teregetést, akkor sem tart annyi ideig, mint elsétálni a boltba papírpelenkát venni és naponta kihordani a tele pelenkaszemetest. Szóval: rossz kifogás, következőt!

8. tévhit: A mosható pelenka kiütést okoz
(Hangos sziréna, vörös villogó fények) Egyáltalán nem igaz! Amikor egy-egy tájékozott gyerekorvos vagy védőnő mosható pelenkát javasol a gyereknek, azt kifejezetten azért teszik, mert sokkal jobb a bőrnek és a krónikus pelenkakiütéssel küzdő babáknak természetes megoldás lehet a kisebesedő popsira a mindenféle szteroidos krémek kilószámra kenegetése helyett. Sok moshatós anyuka pont emiatt vált mosómamává, mert már nem volt már megoldás. Természetesen érzékenység bizonyos anyagokra mindig előfordulhat (mondjuk a gyermek nem bírja a mikroszálat), de szerencsére a mosipelusok között nagy az anyagválaszték és mindig próbálhatunk mást.

9. tévhit: A mosható pelenkában nem tud rendesen mozogni a gyerek
Ha egy újszülöttre 2-es méretű vastag bambusz pelenkát adunk, akkor valószínűleg tényleg nem. Akkor inkább ne tegyük! 🙂 Minden testalkatra lehet találni kényelmes megoldást, megfelelő méretet és fazont. Mi például éjszakára használunk vastag bambusz belsőt külsővel, mert akkor úgysem mocorog annyit, viszont kibírja a pelus az éjszakai sokat pisilős műszakot is. Nappalra pedig kisebb csomagokat adó hibridet, AIOt, zsebest visel a kis vízmű.
mesedélután: Robi enyhén hipotón volt, 4 hónapig járt hozzá konduktor emiatt. Már ekkor is mosipelust használtunk és direkt rákérdeztem, hogy nem hátráltatja-e a gyereket a mozgásfejlődésben egy nagyobb csomagú pelus. A válasza az volt, hogy ne aggódjak emiatt, egy gyerek a maga tempójában, de eléri amit akar, nem fogja zavarni, ehhez szokik hozzá. Ezen felül megjegyezte, hogy neki kifejezetten tetszik a kicsit nagyobb csomag kisbabán, mert nagyobb terpeszben tartja a lábakat, ami sokkal jobbat tesz a csípőjének, mint a sima papírpelus.

10. tévhit: A mosható pelenka ciki
Miért? Azért, mert egészségesebb a bőrnek? Na ugye. Azért mert jobb a környezetnek? Na ugye. Azért mert (lehet nagyon) olcsó? Meséld el ezt azoknak, akik 7-8 ezret is kiadnak egy szupercuki limitált kiadású pelenkáért, kedves sznob kollegina! :)))
graceful-rose-gpant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *