Main menu

Ha olcsó mosható pelenkát veszek, akkor mit veszek?

21st Aug 2014

2011-ben Jennifer Labit (CottonBabies cég, márkái pl. bumGenius és Flip) nyílt levélben válaszolt egy mosipelus forgalmazó kérdésére. A forgalmazó azt szerette volna tudni, hogy miért nem kerülnek az ő pelenkáik is 10$ körüli összegbe (2000Ft), mint a kínai gyártmányú pelusok, amiket az eBayen és hozzá hasonló oldalakon árulnak. Alább olvasható Jennifer válasza, szigorúan a gyártó szemszögéből megközelítve a dolgokat. (2011 óta már a Cotton Babies termékek gyártásának majdnem 100%-a az Egyesült Államokba lett telepítve.)

“Kedves Forgalmazó!

Köszönöm a kérdést! Amíg a legtöbb cég a profit növelésének érdekében költözteti a tengerentúlra a gyártást , addig a mi célunk egy nemzetközi létesítmény létrehozásával az volt, hogy márkáinkat a világ minden részén megfizethető áron tudjuk kínálni. A hazai munkaerő magas költsége, az adózás és a nemzetközi szállítási díjak miatt ez szinte kivitelezhetetlen kizárólag hazai gyártással. Tudva, hogy a vásárlóink nagyra értékelik az Egyesült Államokban készült termékeinket és elszánva arra, hogy megőrizzük az egyesült államokbeli munkahelyeket, lépéseket tettünk a tengerentúli gyártás limitálásának irányába úgy, hogy közben teljes munkaidős gyártó létesítményt tartsunk fent Észak-Amerikában, ami képes kitermelni az Államokban értékesített termékek nagy részét. Ez általánosságban véve magasabb költségeket eredményezett a többi olyan márkához viszonyítva, amiket kizárólag a tengerentúlon gyártottak.

A létesítményünk tiszta, nagy, jól megvilágított, biztonságos, számos mosdóhelyiséggel, biztonságos ivóvízzel, kávézóval és olyan pihenő részleggel ellátott, ahova a munkások elvonulhatnak a varrodából, eltölteni szüneteiket. Pozitív vezetés, gyakorlati tréning és munkába és hazafelé is szállítás biztosított számukra. A vezetőség minden egyes dolgozóval egyénileg törődik, biztosítja a nekik megfelelő továbbképzést is, a jövőre is gondolva. A létesítmény heti 5 nap, 40 óra munkaidős beosztáson alapul és szükség esetén fizetett túlórával él. Minden nemzetközi követelményt nem csak teljesítünk, de túlteljesítünk. Jártam más ruha gyárakban sok helyen világszerte és őszintén mondhatom, hogy a mi létesítményünk az egyetlen hely, ahol mindezt láttam. Ez egy olyan hely, ahol szívesen dolgoznék.

A magasabb költségek ellenére is sikerül nagyon becsületes árat tartunk a versenytársakhoz képest és emellett a vásárlók a legjobb ügyfélszolgálatot biztosító cégként ismernek el minket az iparágban. Termékeinket szigorúan teszteljük és magas minőségű, főként az Egyesült Államokban előállított alapanyokból gyártjuk. Minden márkánk egy éves garanciával támogatott és értékét nagyon jól tartja, ezzel is segítve a vásárlót a termék esetleges eladásakor. Sokat költünk a mosható pelenka használatának reklámozására és terjesztésére. Rengeteget fektetünk termékfejlesztésbe és az ipar növekedésébe. Törődünk a kevésbé szerencsésekkel és mélységeiben is résztveszünk olyan adományozó projektekben, amik az alacsony jövedelmű családokat segítik abban, hogy mosható pelenkázhassák babáikat. Annak a tudatában hozzuk döntéseinket, hogy minden cselekedetünk hatással van emberekre és üzletekre világszerte. A profit termelés természetesen szerepet játszik döntéseinkben, de nem ez a legfontosabb szempont.

Ahogy növekedtünk, értékszemléletünket tükrözte termék portfóliónk alakulása. Tudva, hogy a bumGenius egy olyan opció volt, ami sok alacsony jövedelmű család számára nem volt elérhető, megalkottuk a Flipet és Econombumot 2009-ben, azzal a céllal, hogy könnyebben megfizethető és minőségi mosható pelenkázási lehetőséget hozzunk a piacra. Úgy éreztük, hogy a közép és alacsony jövedelmű családok is megérdemlik azt a lehetőséget, ami biztosítja számukra a következetesen jó minőségű, garanciával és jó ügyfélszolgálattal támogatott és elismert cég által gyártott termékeket. Nem voltam hajlandó ezen célok miatt feláldozni a minőségi ügyféltámogatást sem. Ezért elkészítettünk egy koncepciót és termék családot, ami a fogyasztók ezen szegmensének igényeihez igazodik, nem feláldozva ezzel kötelezettségeink teljesítését minden fogyasztó irányába. Törekvésünkkel sikerrel jártunk. Egy nemrég elkészült, Európában folytatott LCA tanulmány adatait felhasználva néhány érdekes számításra jutottunk. Ha egy családnak összesen 24 bumGenius egyméretes Stay-Dry pelenkából álló készlete van és feltételezzük a születéstől szobatisztaságig tartó használatot, akkor minden egyes pelenka körülbelül 138-szor kerül használatba. Egy használat mosás nélküli költsége így 0,12$ (27,6Ft). Egy 24db-os Flip Stay-Dry mosható pelenka készlettel egy használat mosás nélküli költsége 0,06$ (13,8Ft). Egy 24db-os Econobum mosható pelenka készlettel ez a költség 0,03$ (6,9Ft) használatonként.

Akármennyire is frusztrálóak a noname márkák a forgalmazók számára, fontos hogy elismerjük, ezek is egy igényt elégítenek ki a pelenka piacon. Nemúgy, mint más termék kategóriákban, ahol a névtelen árut megveszik és kidobják, itt a fogyasztók a mosható pelenkába azért fektetnek pénzt, mert szeretnének jobban gondoskodni babáikról. Más ruhaneműktől eltérően a mosható pelusok rigorózus, folyamatos használatnak és mosásnak vannak kitéve. A névtelen márkák általában alacsony minőségűek és hamar romlanak, minimális garanciával a forgalmazó vagy importőr oldaláról. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok törvényei kötelezik az importőröket, hogy legyen alapanyag tesztről bizonyítékuk szállítmányi szinten, ezek a pelenkák általában nagyon kicsi, családi vállalkozások által vannak importálva és értékesítve, amik sokszor vagy nem is tudnak erről a követelményről, vagy nem áll módjukban megfelelni neki. Az importőr ilyen esetekben nagyon szűkös információval rendelkezik a felhasznált alapanyagokról és gyártási folyamatokról. Habár ez az elején eléggé apróságnak tűnhet, később kiemelten fontossá válhat, amikor egy gyermeknél például latex allergia alakul ki és a fogyasztó felfedezi, hogy a névtelen márkájú pelenkáik elasztomer összetevőkből állnak, amik természetes gumit tartalmaznak (a mi termékeink latexmentesek) vagy amikor a kis tételű nemzetközi szállítmányok szennyeződnek import közben (mi csak tele kontérekkel szállítunk, hogy elkerüljük a szennyeződést). Mindemellett a névtelen márkás mosható pelenkáknak nem igazán van használt eladási ára, az “ingyen elvihető”-n felül. Sorozatosan láttuk, hogy azok a fogyasztók, akik ezeket megtapasztalták a nehezebbik úton, másodszorra már sokkal nagyobb valószínűséggel választanak jó minőségű, értéktartó mosható pelenkás terméket, tudva hogy ezzel is pénzt takarítanak meg a család számára. Ezenfelül a szülők kifejezték igényüket aziránt, hogy szeretnének jó minőségű, biztonságos, bababarát termékeket vásárolni, amik megfelelnek az Egyesült Államok és a nemzetközi termék biztonsági előírásoknak is.

Ahogy a gazdaság az elmúlt hat hónapban elkezdett javulni, ezzel megegyezű növekedést tapasztaltunk az eladásokban és a pozitív vásárlói visszajelzésekben a termékekkel kapcsolatban. Vásárlóink egyértelmű jelét adják annak, hogy tudják mi a jó a babáknak és hogy tisztában vannak azzal, hogy a mosható pelenkázásba fektetett pénzük mennyiben fogja érinteni a családi kasszát, egészen szobatisztaságig.

Remélem ez az információ segítségére lesz ügyfeleinek tájékoztatásábal a jobb termék választással kapcsolatban.

Tisztelettel,

Jenn”

Az eredeti angol cikk ITT olvasható.

Jennifer most természetesen prémium kategóriás mosható pelenkák gyártójának szemszögéből közelítette meg a kérdést és inkább azt fejtette ki, hogy mit is veszünk meg ennyiért a pelenkán túl. Én inkább abba mennék bele, hogy itt Magyarországon milyen lehetősége van annak, aki mosható pelus vásárlásra készül.

Kis hazánkban akármennyire szépen is alakul a mosható pelusok népszerűsége, még mindig elenyésző mértékben van csak benne ez a lehetőség a köztudatban. A gyerekorvosok, védőnők, szülésfelkészítő tanácsadók, csecsemősnővérek legnagyobb része még nem is hallott a mosható pelusozás modern fajtájáról. Egy olyan kismama, aki erre a szociális ellátási rendszerre támaszkodik és innen nyeri információit babavárás alatt és szülés után, bizony nem igazán futhat bele a témába. Szerencsésebbek azok, akiknek a környezetében van mosis anyuka, akihez fordulhatnak tanácsért és információért. Akik pedig saját szerencséjük kovácsai, az internetet bújó kismamák és anyukák, akik valamilyen online fórumon figyelnek fel a moshatózásra. Mivel a népszerűsítés leghatákonyabb formáiból, a milliós költségű TV, óriásplakát, baba-mama szóróanyag, stb körből a mosható pelenkák, hátuk mögött álló óriáscég és milliárdos érdekek híján kimaradnak, ezért a vásárlóerő is finoman szólva visszafogott az országban. Ez azonban nem csak kis hazánkban van így, még az Egyesült Államokban is kicsit csodabogárnak számítanak a moshatózós anyukák, de persze ott a nagy számok törvénye kihozza, hogy még így is nagy piaccal rendelkeznek az ottani gyártók és forgalmazók. Mosható pelenkára kismamaként vagy anyukaként rátalálni célzott keresés nélkül tehát eléggé nehézkes. Mosható pelenka forgalmazásból megélni jelen pillanatban szintén nem a gyors meggazdagodás kategóriája hazánkban. Nagy befektethető tőkével rendelkező kereskedők híján pedig minden forgalmazónak komolyan meg kell gondolnia, hogy melyik márkákat választja, melyekkel kíván foglalkozni. Emiatt nagyon sok nagy, nyugati márka pelenkái nem kaphatóak meg hazánkban. Olcsó, névtelen márkájú, vagy márkautánzat ázsiában gyártott pelenkába azonban már sokkal könnyebb belebotlani. A Vatera, Teszvesz, Jófogás, eBay és különböző fórumok, sőt már webáruházak nagy tételben árulnak alacsony minőségű, olcsó pelenkát. Nem csoda tehát, hogy a moshatózás iránt érdeklődő anyuka, kismama először ezekkel találkozik. Az is igaz, hogy ezek a pelenkák nagyon olcsón megvásárolhatók olyan emberektől, akik ezeket feketén árulják, tehát nem kell vám, ÁFA és egyéb dolgokkal számolniuk. Így lehetséges az, hogy egy kínai névtelen pelenkát már 1000Ft-ért megvehetünk, míg márkás pelenkákat nem találunk 4-5000Ft alatt. Természetes tehát, hogy sokaknak az az elképzelésük, hogy majd az olcsó és cuki mintás kínai pelusokkal végig kihúzzák szobatisztaságig, minimális befektetéssel. Egy ilyen olcsó kínai szettet már 20-30ezer forintból össze lehet állítani. Ez lényegesen jobban hangzik egy 70-100 ezres kiadásnál, ennyivel kell ugyanis számolni komoly márkás termékek vásárlása esetén.

No de mi is az, amit megveszünk egy 1000Ft-os fekete piacos pelenka esetében?

 • Az esetek nagy többségében alacsony minőségű, gyorsan leamortizálódó pelenka.
 • Semmiféle minőségi garancia.
 • Semmi információ a termék eredetéről, összetevőiről, gyártási körülményekről.
 • Nincs utólagos ügyféltámogatás
 • Nincs mosásra, szárításra, kezelésre használati utasítás (általában egy átlátszó zacskón kívül semmi csomagolás nincs)
 • Az 1000Ft-os ár nem tartalmaz nedszívó betétet, azt még külön meg kell vásárolni, szerencsénk van, ha ez a termék leírásából egyáltalán kiderül.
 • Lekövethetetlenek a pelenka gyártásának körülményei, sok ázsia gyár működésének színvonala és munkaerővel való bánásmódja és bérezése komoly erkölcsi aggályokat vet fel.

Mi az amit megveszünk egy Magyarországon hivatalosan forgalmazott, de márkátlan kínai pelenka esetében (általában a fenti pelenka, 3000-4000Ft körüli áron)?

 • Az esetek nagy többségében alacsony minőségű, gyorsan leamortizálódó pelenka.
 • Csak a kötelező néhány napos visszavásárlási garancia.
 • Sok esetben csak minimális vagy semmilyen információ a termék eredetéről, összetevőiről, gyártási körülményekről.
 • Kereskedőtől függ, hogy biztosít-e bármilyen ügyféltámogatást.
 • Nincs mosásra, szárításra, kezelésre gyártói használati utasítás, esetleg a kereskedő ad általános információt.
 • Talán 1-2 szintén márkátlan, alacsony minőségű nedvszívó betétet ad hozzá a kereskedő.
 • Becsületesen működő magyar kereskedő esetén hazai munkahelyek és hazai gazdaság támogatása.
 • Lekövethetetlenek a pelenka gyártásának körülményei, sok ázsia gyár működésének színvonala és munkaerővel való bánásmódja és bérezése komoly erkölcsi aggályokat vet fel.

Mi az amit magyarországi kereskedőtől megveszünk egy márkás pelenka esetében?

 • Jó minőségű pelenka.
 • Szigorú minőségellenőrzés és az európai szabályoknak megfelelés.
 • Gyártói garancia és viszonteladói visszavásárlási garancia.
 • Gyártói használati utasítás, kezelési útmutató és/vagy részletes és igényes termékleírás.
 • Gyártói ügyféltámogatás, illetve kereskedőtől függő ügyféltámogatás is.
 • A gyártó fejlesztési, kutatási és gyártási költsége.
 • A gyártó színvonalas marketingjének költsége.
 • A gyártó egyéb népszerűsítési, jótékonysági tevékenysége.
 • A magyar mosható pelenka webáruházak egytől-egyig picurka családi vállalkozások, így ezek megélhetését is biztosítod.

Mi az, amit megveszünk egy hazai készítésű, kézműves pelenka esetén?

 • Általában rendben lévő minőségű (ennek mindenképp utána kell nézni vásárlás előtt!) pelenka.
 • A kézműves gyártó által vállalt garancia és ügyféltámogatás.
 • Gyártótól függ, hogy használati és kezelési útmutató jár-e a termékhez.
 • Közvetlen kapcsolat a gyártóval.
 • Egyedi kívánságok és megrendelések lehetősége.
 • Hazai gazdaság és általában egy otthon dolgozó anyuka támogatása, aki babázás mellett dolgozik.
 • Sokszor válaszhatunk olyan kézművest, aki hazai vagy európai alapanyagokból dolgozik a lekövethetetlen ázsiai anyagok helyett.

Minden verziónak megvannak a gazdasági, erkölcsi, pénzügyi vonzatai, nem csak egyéni szinten. Sok családnak nem adatik meg az a kiváltság, hogy márkás, magasabb árfekvésű pelenkákból vásároljanak be vagy egyáltalán felmerülhessen ez a kérdés és minden más negatívum ellenére kénytelenek az olcsó, kétes eredetű pelenkákhoz nyúlni. Természetesen az ő fáradozásuk is mindenképpen elismerendő, hiszen körülményeik ellenére próbálják a lehető legjobb gondoskodást nyújtani a babájuknak. A kínai pelenkák vásárlása épp ezért nem lehet elítélendő és üldözendő, de be kell látni, hogy azok számára, akik megtehetik, hogy márkás terméket vásároljanak, egy ilyen döntés egyben társadalmi felelősségvállalás és a piac számára egyértelmű üzenet is. Ha megtehetem, hogy hazai kereskedőket, hazai gyártókat támogassak és a gyereknek biztonságos, márkás terméket vásároljak, akkor miért vennék kétes eredetű és minőségű névtelen terméket? Egyet kell értenem Jennifer írásával abban is, hogy az olcsó névtelen pelenka használóit rengetegszer éri csalódás és megfelelő információ és támogatás hiányában akár a moshatózástól is végképp elveheti ezen emberek kedvét egy ilyen olcsó vásár. Bevallom, én is azon emberek táborát erősítem, akik először anyagi és környezetvédelmi megfontolásból választottak mosható pelenkát és bizony a legolcsóbbnak tűnő megoldást választottam én is és kínai névtelen pelenkákból vásároltam be. Az eredetileg 23 db-os pelus készletből mára már csak egy darab van meg, a többin túl kellett adjak (veszteséggel), mert egyszerűen a minőségük nem volt megfelelő és nálunk folyamatos ázás problémát okoztak. Az utolsó darab is inkább már csak szentimentális értéke miatt van meg, bár prémium kategóriás, márkás pelus betéttel még néha meg merek vele próbálkozni, ha nem is egész 3 óra használatra. Miután lassan megszabadultam a kínai pelenkáktól én is minőségi, márkás készletet kezdtem építeni, szépen fokozatosan. Persze itt is érheti csalódás az embert, mert nem minden fazon jó minden babára, de ezen kívül minőségbeli problémám soha, semelyik márkás pelenkával nem akadt, nem úgy mint a kínai másolatokkal, amik nem egyszer egy mosás után lyukadtak, pár hét alatt bomlani kezdtek. Márkás termékeket pedig (ha nem jött be az adott fazon) sokkal gyorsabban és kevesebb veszteséggel lehet újra eladni, mint egy névtelen kínai pelenkát.

Véleményem szerint nem lehet tehát kijelenteni, hogy az olcsó pelenkák vásárlása rossz és csak a márkás jó, vagy éppen fordítva, mert sokfélék vagyunk, sokféle életkörülménnyel és anyagi helyzettel, de mindenképpen szeretnék arra bátorítani minden olyan moshatózós anyukát, aki megteheti, válasszon inkább kevesebb, de minőségi terméket. Ezzel sokkal jobbat tehet a környezetének, a gazdaságnak, a moshatózás népszerűsítésének és elterjedésének, a babájának és a család pénztárcájának is hosszútávon. És ha már megtehetjük, akkor miért ne tennénk?

Selymes babapopsit mindenkinek! 🙂

3 comments on “Ha olcsó mosható pelenkát veszek, akkor mit veszek?

 1. Pingback: Margarita levele a kínai pelenkákról | Bab és Pötty

 2. Pingback: Honnan tudod, hogy kínai mosható pelenkát veszel? - Bab és PöttyBab és Pötty

 3. Pingback: Használt mosható pelenka vásárlási útmutató - Bab és PöttyBab és Pötty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *