Main menu

Szénszálas anyagok a mosható pelenkázásban

30th Sep 2014

Eszetekbe jutott már, hogy miért nincs szinte egyetlen nagy nevű, prémium kategóriás gyártónak sem úgynevezett szénszálas anyag a termékeiben? Miért is van ez? Hogy-hogy szinte kizárólag az ázsiai olcsó/névtelen gyártók készítenek ilyet? Megpróbáltam utánajárni.

Először is kezdjük azzal: Mi is az a sokat emlegetett “szénszálas bambusz” és mennyi köze van valójában a bambuszhoz?
A bambusz szénszálas anyag egy olyan mesterséges anyag, amihez bambuszból készült szén nanorészecskéket adtak. Ennek az elkészítési folyamata során a bambuszt szárítják, érlelik, főzik és további adalékanyagokat adnak hozzá. Bármilyen cellulóz rost felhasználható az anyag elkészítéséhez, majd sok különböző ismeretlen hozzávaló kerülhet bele a folyamat “ragacsos” fázisaiban. A bambuszt felhevítik, szenet állítanak elő belőle, amit aztán nagyon kicsire, porrá őrölnek, nanorészecskéket előállítva (a nano- előtag a méretre utal, a nanométer a méternél egy milliárdszor kisebb egység). A bambuszból előállított szén nanorészecskéket bármilyen préselt rostból készült anyaghoz hozzá lehet adni, így lehetséges szénszálas bambusz, szénszálas mikroszálas, szénszálas polár, stb anyaggal is találkoznunk. A bambuszból előállított szén ára pedig alacsony, mivel fiatal és gyorsan növő növényekből előállítható.

Sokszor hallani, hogy a szénszálas anyag elpusztítja a baktériumokat, mi ebből az igazság?
Azt tudjuk, hogy a bambusznak természetes antibakteriális tulajdonsága van, de a bambuszból előállított szén nanorészecskéknek és mesterséges anyagoknak már köze sincs az eredeti, természetes bambuszhoz. Semmilyen bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy az úgynevezett bambusz szénszálas anyagok valóban antibakteriális hatásúak lennének. A bambusznak hirdetett anyag valójában egy bonyolult feldolgozási folyamaton átesett mesterséges anyag, aminek előállítása eléggé távol áll a természetestől. Ezen anyagok természetesként és környezetbarátként való feltüntetése amerikában például a szabályozó és felügyelő szervek részéről azonnali perindítást jelent.

Mit is jelent a nanorészecskék használata?
A nanorészecskék azért is vannak ilyen elképzelhetetlenül kicsire gyártva, mert arra (is) tervezték őket, hogy a bőrön keresztül fel tudjanak szívódni. Milyen hatása van a bababőrön keresztül esetlegesen felszívódó szén nanorészecskéknek? Milyen hatása van az anyag bomlása, dörzsölődése, stb, következtében elszabaduló anyag belélegzésének? Nem lehet tudni. A nano méret olyan kicsi, hogy nem lehet szűrni, gyártási körülményei az ázsiai gyárakban, a gyártásban részvevő munkásokra gyakorolt egészségügyi hatásokról sem lehet semmit tudni. Én pedig így nem is kísérleteznék vele. És persze a neves, prémium márkák gyártói sem. Ezen szénszálas anyagok ázsiai gyártói olyan tulajdonságokat társítanak az anyaghoz, amiket vagy nem bizonyítottak vagy már meg is cáfoltak, ráadásul használatuk rövid- és hosszútávú következményeire vonatkozóan nincs rendelkezésre álló hiteles, tudományos információ.

Van-e akkor mégis előnye a szénszálas anyagoknak?
A bambusz szén nanorészecskék magas porózítása miatt jó nedvességfelvevő képességgel rendelkeznek az ezzel kevert anyagok, a folyadékot gyorsan el tudják vezetni és magukba szívni, ezért lehetséges olyan tapasztalatokról olvasni, hogy “a sokat pisilő Tibike csak a noname kínai szénszálas betéttel nem ázik ki a pelusból, ennyit a drága XY márka betétjeiről, háh!”. Valószínűleg Tibike azon gyerekek körébe tartozik, akik hirtelen eresztenek niagarát a pelusba és emiatt gyors elvezető képességű anyagot kell alattuk használni. Ennek azonban nem kell bambusz szén nanorészecskés kitudjaminek lennie, az anyagismeret cikkben erről is olvashatsz. A bambuszból készült szenet egyébként a levegő szűrésére például alkalmazzák és többek között az ammónia (és egyéb egészségre káros anyagok) magábaszívására is hatékonyan képes. Ennek ugye először örülhetünk, hiszen pont az ammóniától szeretnénk megvédeni a bababőrt, aztán meg agyalhatunk, hogy vajon az idővel emiatt a szénszálas anyagban felhalmozott ammóniát ki tudjuk-e alaposan tisztítani bármilyen strippinggel? Erre válaszom nincs. A mosható pelenkák körében a tudományos kutatások száma sajnos nagyon alacsony, mivel nincs ki finanszírozza, ezért az ember sokszor csak józan paraszti eszére hallgathat.

Amire én jutottam:
Ezen információk birtokában drága szüleim a szénszálas dolgok hájpolását valószínűleg a “parasztvakítás” kifejezéssel illetnék. Az igazság az, hogy nem lehet az egészről túl sok mindent tudni. Én bízok a nagy, környezettudatosságukról és etikus hozzáállásukról híres gyártókban és azt látom, hogy ők nem használnak nanotechnológiát vagy szénné égetett bambuszt a termékeikben. Hivatalos kommunikáció ugyan nem sok van a témában ezen gyártóktól, de ami fellelhető az a tudományos kutatások hiányára és a biztonságosság bizonyítottságának hiányára, valamint a nem éppen környezetbarát előállítási folyamatra hivatkoznak mikor arra a kérdésre válaszolnak, hogy miért nincs szénszál a repertoárjukban. A nevetségesen olcsó szénszálas kínai termékek azt mutatják, hogy bizonyára nem azért nem használják, mert olyan nagy költségekkel járna ez nekik. Persze amíg nem jártam utána én sem tudtam igazából semmit a témáról és az ember hajlamos fenntartás nélkül elhinni amit egy termék csomagolásán vagy webshopos adatlapján olvas (csak vicceltem, a kínai cuccoknak még csomagolása sincs, hehe). Aztán persze eszembejut, hogy már szénszálas mosható mamabetéteket is lehet kapni és berzenkedve arra gondolok, hogy én magam alá sem tenném, akkor a gyerekem popsija alá miért? Túlparázom? Lehetséges. De ha egyszer van  természetesebb, egyértelműen biztonságosabb, egyszerűbben és átláthatóbb folyamatban legyártható anyag is, amit használhatok, akkor miért választanám mégis ezt? Kell nekem nanotechnika a pelenkába, amikor sokan azon lovagolunk, hogy milyen szuper a gyapi, mert annyira természetes? Tegyünk a gyapiba a baba popsija alá nanorészecskés mesterségesen előállított anyagot? Ez kicsit furcsa összkép szerintem. Inkább kivárom, míg egy hiteles és meggyőző hang is elmondja, hogy ez nekünk tényleg biztonságos és jó, nem csak a keleti gyártók és termékeik forgalmazóinak marketing szövege.

One comment on “Szénszálas anyagok a mosható pelenkázásban

  1. Pingback: Honnan tudod, hogy kínai mosható pelenkát veszel? - Bab és PöttyBab és Pötty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *