Main menu

Újszülött mosható pelenka készlet

26th May 2014

Gyakori kérdés és nagy dilemma. A baba még nem bújt ki, de már a peluskészletet építgetnénk. No de milyet, mennyit, honnan és mikor? Egy-két tanács tőlem, ami persze nem szentírás, nem kell szigorúan betartani, csak egy kis segítség.

Mikor vegyél pelust:

 1. Ne kezdj el bevásárolni míg nem tudod a nemét. Persze ha még a végső hajrában sem hajlandó megmutatni, akkor lehet venni uniszex színű és mintájú pelusokat. Ez egyébként akkor is előnyös, ha még tervezünk több babát, aki majd szintén hordhatja a pelust.
 2. Ne kezdj el bevásárolni amíg nem látod, hogy kb. mekkora bébi lesz. Az ultrahang képeken, vizsgálatokon, 3D-4D babamozikon már kitűnően meg tudják mérni a babát és a súlybecslésre is lehet valamennyire hallgatni, persze semmi nem 100%. Nekem egész terhességem alatt ismételgették, hogy nagy baba lesz, ne számítsak picire és valóban nagy lett, ha nem is olyan duci és nehéz, mint amennyire az ultrahang masina becsülte. (Fej-mellkas-lábszárcsont méretből becsülnek súlyt egy általános képlet alapján számolva, ami nem kalkulál azzal, hogy vannak nagyon vékony babák és nagyon ducik, középértéket vesz. Robit 4,5kg-ra saccolták, mert nagyon hosszú baba volt, 58cm, de mivel nem volt duci egyáltalán, így csak 3,81kg-mal született) Ha nagyjából tudjuk a baba méreteit, akkor tudunk peluskészletet is tervezni.
 3. Már az újszülött készlet építésekor érdemes pár nagyobb darabot is betárazni, hogy sima lehessen majd az átmenet és ne érjen meglepetés. 🙂

Hány pelenkát vegyél?

Hát ez bizony nagyon attól függ, hogy milyen típusú pelusok lesznek a készletben és milyen sűrűn fogsz pelust mosni.

 1. A legfontosabb kérdés, hogy hány naponta akarsz majd mosni. Egy újszülött pelusát 2-3 óránként érdemes cserélni, tehát számoljunk kb. 10 cserével egy nap. Ha minden nap mosol, akkor is kell kicsivel több, mint 10 pelus, hogy mindig legyen száraz. Ha 2-3 naponta tervezel mosni, akkor 20-30 pelust érdemes bekészíteni. A saját tapasztalatom az volt, hogy 20-22 pelus kell ahhoz, hogy kétnaponta moshass kényelmesen. Ja, és mehet a ruhákkal, törölközőkkel, fehérekkel együtt  a mosásba, nem kell csak a pelusoknak külön mosást szervezni. 🙂 Tegyük fel tehát, hogy tudod mennyi pelenkacsere lesz két mosás között és ezt a számot nevezzük X-nek.
 2. Ha már tudod, hogy milyen sűrűn szándékozol mosni és van egy konkrét peluscsere szám a fejedben, akkor érdemes tovább gondolni és beleszámítani a típusok közti különbséget.
  • Ha AIO-t akarsz, akkor pont annyi pelus kell, amennyit mosás alapján számoltál, tehát X.
  • Ha zsebes pelust tervezel venni, akkor ugye X pelus + mindhez 1-2 betét. (Újszülött korban általában elég egy betét, de vannak extrém pisigépek is és egyhuzamban sokat alvók és közben pisilők, tehát nem árt, ha mondjuk pelusonként 1,5 betéttel számolunk és akkor nem érhet meglepetés és nem kell a gyermekágy alatt betétet kergetni.)
  • Ha külső-belső kombinációban gondolkozol, akkor kell X belső pelus és kb. harmadannyi külső. Külsőt nem kell minden alkalommal cserélni, hacsak nem lett nagyon pisis vagy “mintás” 🙂
  • Külső+prefold kombináció esetén szükséged lesz X újszülött/kicsi/S-es méretű prefoldra és kb. harmadannyi külsőre, mert itt sem kell minden alkalommal külsőt cserélni.
  • Hibrid pelus választásakor biztosan szükséged lesz legalább X betétre és ehhez kb. harmad- vagy negyedannyi külsőre és ízlés szerint X vagy X/2 számú csónakra. Ha nem lesz nagyon koszos a csónak, akkor nem feltétlenül kell mosni minden használat után. Elég néha csak áttörölni kendővel és tiszta betétet beletenni. Jó esetben, balesetmentesen egész nap lehet ugyanaz a külső a babán csónak és betétcserével.

Milyen típusú pelenkát vegyél?

Jolly Joker receptet nem tudok adni, mert itt is igaz, hogy mindenkinek más működik, mindenki más összeállítású készletet szeret meg, de érdemes esetleg a következőket megfontolni.

 • Újszülött kaki: Folyós és általában gyakori. Érdemes olyan pelust választani, ami a lehető legjobban benntartja az anyagot és legkönnyebben kitakarítható. Én személy szerint biztosan nem tennék Pop-in pelust, vagy hasonló sokrétegű AIO-t a kicsibabára, mert tuti faltól falig megtölti és 3 külön darabból kell kivarázsolni a kakit (megtört eseményen alapul…:). Ezen a problémán segíthet a kifejezetten anyatejes/tápszeres kakira gyártott kakifogó papír, pl. a Disana, de 100%-ra ez sem biztosít. Takaríthatóság és folyékony anyag benntartás szempontból én a csónakos hibridekre szavaznék legmagabiztosabban vagy esetleg olyan méretes kicsi zsebesre, amin van védőgát.
 • Újszülött méret: 2-5kg között van ugye az esetek nagy részében a baba méret. Ez még viszonylag nagy szórás, ami ilyen kicsi méretnél ha túl nagy a pelus, akkor még látványosan nagy csomag, később már sokkal nagyobb tartományt felölelő pelusok is jól tudnak állni. Egyméretes pelust nem ajánlok újszülöttre jó szívvel, inkább azt mondanám, hogy kb. 5-6 kg-tól kezdenek igazán jól állni, addig eléggé nagyok. Méret szempontjából én azt javaslom, hogy fektessünk be egy készlet újszülött vagy kicsi méretű pelusba és ne akarjunk egyméretesekkel spórolni, mert nem is néz ki jól, nem is szivárgás-biztos és nem tudom mennyire kényelmes egy ilyen csomag (3,6kg-os babán Flip egyméretes peluskülső prefolddal. Láthatjuk a nagy rést combnál és még prefoldhoz képest is nagy csomagot):

newbornflip

Kép forrása: Zephyrhillblog

 • Méretes és újszülött pelenkák: A fentiek miatt én tehát javaslom, hogy kisebb méretes vagy kifejezetten újszülött pelenkák közül válasszunk. Ezeket bár nem használjuk sokáig, de akár el is adhatjuk őket kicsi veszteséggel vagy megvárhatják a kistesót. A kifejezetten újszülöttekre szabott pelusoknál még olyat is találunk, amin egy plusz patenttal a köldök feletti részt lejjebb vihetjük, így a köldökcsonkot nem zavarja abban a pár hétben, amíg le nem esik. A képen 3,6kg-os baba visel köldök patentos Blueberry külsőt, újszülött méretű belső pelenkával:

IMG_1917

Kép forrása: Zephyrhillblog

 • Megéri pár hétre/hónapra kifejezetten újszülött pelust venni? Ez egy jó kérdés, szintén babafüggő. Ha nagyon kicsi babára számítunk vagy koraszülött babáról van szó, akkor még az újszülött pelusok is kihúzhatják egész jó ideig és az egyméretes pelusok szóba sem kerülhetnek egy darabig. Ha a baba – mondjuk mint az én Robim  – nagyobbacska, akkor egy 4kg-os súlyhatárig tervezett újszülött pelust kinőne 1 hónap alatt.
 • Van-e arany középút? Szerintem van. Vehetünk például olyan pelusokat, amik nem kifejezetten újszülött pelusok, de mondjuk több méretben lehet kapni őket. Vehetünk például olyan Blueberry 1-es Caprit vagy Mini Coverallt, ami kb 7-8 kg-ig jó és állítható méretű és vehetünk hozzájuk szintén méretes pelus belsőket vagy kisebb méretű prefoldot vagy hajtogathatunk alá tetrát. Aztán mondjuk egy kis méretű hibrid is jó lehet, ha nem is kifejezetten az újszülött, például a gDiapers S-es mérete, amit 3-7kg között ajánlanak. Bár van a gDiapernek újszülött (newborn) mérete is (2-4kg), de az aztán tényleg nem használható sokáig egy átlagos babaméret és növekedés esetén. Még gyapjú külsőkből is vannak méretesek, pl. a 62-68-as Disana, ez is akár jó lehet, ha nem zavar bennünket, hogy a külső eleinte melltartónak is jó lehet a babára olyan magasra felérhet. 🙂
 • Egyféléből vásárolj be? Én nem ajánlanám, hogy kifejezetten egy márkából beraktározz (kivéve ha nagyon biztos vagy a dolgodban és tuti beválik), de persze nem tilos. 🙂 Én a következő bébinek vegyes készletet tervezek újszülött korra és biztosan lesz benne éjszakára külső-belső kombó, nappalra hibrid és külső-prefold kombó és talán néhány méretes zsebes is csupán a változatosság kedvéért 🙂

Hol vegyél pelenkát?

 • Időközben elkészült egy pelenka lelőhelyekről is szóló cikkem, ide is bátran nézz be: Hazai mosható pelus lelőhelyek
 • Ha van rá időd és agyi kapacitásod, akkor körbenézhetsz a különböző internetes mosható pelusos csoportokban és fórumokon és vadászhatsz össze egy már használt, de jó állapotú készletet egyesével. A kisebb méretű pelenkák általában nincsenek annyira lenyúzva, mint mondjuk egy éveken át használt egyméretes, így bátran keresgélhettek. Ilyen esetekben mindig olvassatok utána, hogy az adott csoporton belül az eladónak milyen híre, értékelése van. Erre általában mindenhol biztosítanak felületet.
 • Ha inkább friss, ropogós, új pelusokra vágysz, akkor is a legkönnyebb megoldás az internet. Több mosható pelussal (is) foglalkozó webshop van már Magyarországon és talán még akciókat vagy kedvezményeket is kifoghatsz, esetleg elfogadnak EP kártyát. Ilyen állandó kedvezmény például Ökolurkó boltjában az ikres anyukáknak ajánlott 10%-os kedvezmény vagy a hasonló ikres kedvezmény a Biomama webshopban.Persze ha nem gond az idegen nyelv és az esetleges plusz macera, akkor ha van időd még külföldi webáruházak kínálatából is válogathatsz.
 • Nagyon-nagyon limitált mennyiségű és márkájú mosható pelenkát már pár nagyobb bababolt is árul, például a MiniManó és a Brendon, de ezeknek a pelenkáknak a minősége és az ára sajnos nem nagyon arányos egymással (prémium kategóriás pelenkák áráért árulnak alacsonyabb minőségű terméket, ez majd megér egy külön írást).
 • Különböző internetes felületeken (Facebook csoportokban, fórumokon) találhatsz olyan anyukákat is, akik saját kezű munkáikat árulják. Ezek is jó minőségűek általában és nem utolsó sorban magyar anyukákat támogatsz a vásárlással. 🙂

Végül csak érdekességképpen leírom, hogy én milyen újszülött készletet tervezek ketteskének 🙂

 • 3-4 db 1-es méretű Lollipop bambusz belsőt éjszakára
 • 2-3 db kis méretű Blueberry külsőt a belsőkhöz, mondjuk 1x Mini Coverall, 2x Capri 1-es
 • 3-4 db kis méretű bambusz prefoldot (ezek mehetnek a Capriba), mondjuk Blueberryt csak a kíváncsiság miatt 🙂
 • 5 db S-es gDiaper külsőt, ehhez kb. 10 db S-es csónakot és 12 mosható S-es betétet
 • Disana anyatejes kakipapírt

 Te mit teszel, mit tettél az újszülött készletedbe?

11 comments on “Újszülött mosható pelenka készlet

 1. Kai on said:

  Szia! Első babánkat várjuk, és moshatózni szeretnék. Az újszülött ajánlásod nagyon jól jött, kb. ezeket néztem ki én is, főleg, hogy gdiapers-t kapok Kanadából. Kérdésem lenne, hogy a tetra mehet a csónakba újszülöttnél egy kakifogóval? Az az összeállítás amit a végén írtál, hogy a második babának tervezed, kb. elég 2 napra? Mert én még gondoltam 2-3 milentint is mellé pici méretben. A baba neme meglepetés, szóval csak uniszex minták jöhetnek szóba. És szerinted hány tetra kell?

  • Szia! A gDiaper csónakjába nyugodtan tehetsz tetrát, teljesen jól fog működni azzal is. Kakifogóból az anyatejest ajánlom mindenképpen, mert a sima nem fog megküzdeni a nagyon folyós újszülött terméssel 🙂 A felsorolt pelus mennyiség szerintem akár 3 napra is simán elég lehet, de kettőre gond nélkül jó! A tetrával kapcsolatban annyit mondanék, hogy “tetrából soha nem elég” nem csak pelusozás miatt, de a tetra olyan sok dologra jó egy baba körül. 🙂 Ha a gDiaperbe szánod betét helyett a tetrát, akkor legalább annyi tetrád legyen, amennyi csónakod, de lehet akár kétszerese is, ha ugyanis nem lesz koszos a csónak, akkor simán csak cseréled benne a tetrát. Ha nem lesz kaki-gyár a babád, akkor nyert ügyed van és lehet több tetrád is, mint csónakod. Ha a bébi minden alkalommal termel, akkor elég annyi tetra, amennyi csónak, mert úgyis mennek mindketten mosásba. Mivel azonban ezt előre az égiek sem tudják megmondani, ezért én azt mondanám, hogy 10 csónakhoz vegyél kb 20 tetrát, ha pelusozni nem is kell majd annyi, akkor is elfér majd a háztartásban pár plusz! 🙂

 2. Chii on said:

  Szia!

  Az oldalad nagyon sokat segít nekem a tájékozódásban és a döntéseimben, hogy felkészüljek első babóm moshatózására. Persze nincs egységesen jó pelenka, ezt mindenki mondja, viszont nagyon jó tanácsokat láttam tőled , hogy mi lehet gond ha nem válik be stb. (Szóval köszönet mindezért elsősorban)

  Az lenne neked az első kérdésem, hogy szerinted a gDiaper S-es mérete már jó lenne újszülöttre? (jó ajánlod, csak képek alapján néhol nagy amiket néztem) Mert ugye van NB mérete, tehát egyel kisebb.
  Bár sok rosszat is olvastam több helyen, hogy kifolyik, de ők főleg a bele tervezett betétekkel használták, úgy vélem egy jól hajtogatott tetra jó lehet, erről mi a véleményed?
  Itt 5 napot kell kórházban lenni, szerinted arra kb mennyi kellhet? O.o Itteni szülésznők azt mondták még keveset termel a baba eleinte, de még nem volt dolgom újszülöttel, nekik meg moshatóval…
  Elszállítást majd férjem megoldja, pelenkazsákban, azt sem tudom az milyen méretben mennyit bír el, erről tudsz valamit mondani?

  Érzem hogy sok kudarc fog érni eleinte, de kitartó leszek. Szeretnék több félét bevásárolni, hogy megleljem a tutit. Én főleg külső-belsőkre (nem kötözős, tépőzáras derékban és patentos máshol) gondoltam és max néhány AIO-ra, bár abból csak a zsebes (itt még tobzódom) meg pop-in (nagyobbacska lesz a baba) úgy terveztem. És fő a természetes anyagok! Belsőknél csak bio, külsőnél lesz sajna PUL, de ha megtaláltam a jó belsőimet gyapjú külsőket terveztem beszerezni. És eleinte kisebb méretek, majd utána egyméretesek.
  Szerinted ez az elmélet működhet? 😀 Ja és kisfiú lesz, azt tudom.

  Amit eddig becéloztam: Disana, Lollipop belsők, Blueberry, Rumparooz bambusz és Disana külsők. Írásaid és másoké alapján még Charlie Banana keltette fel az érdeklődésemet és Popolini 2 méretes belsőre gondoltam még. Én nem hajtok mintákra, inkább természetesség és minőség. Esetleg van valami amit még tudnál ajánlani?

  Tudom sok a kérdés, ne haragudj, de tapasztalatom még 0, a fórumok és egyéb helyek átolvasása meg már nem ad sok újat.

  • Szia Chii!
   Örülök, hogy sok hasznos dolgot találsz a cikkekben. 🙂
   A gDiaper S-es mérete hivatalosan 3kg-tól ajánlott. Egy nagyobb, 3kg feletti babának már jó lehet kapásból az S-es. Nagyban függ a dolog a babád születési súlyától (illetve a születés utáni súlyveszteségel is számolni kell az első hetekben). Ha eleve nagyobbacska babára számítasz, akkor esélyes, hogy jó lehet az S-es gDiaper a kezdetektől. A newborn (újszülött) gDiapert 2-4kg közötti súlyra ajánlják, egy átlagos baba max egy hónapot tud benne tölteni, annyira ici-pici, de tény hogy az első néhány hétre biztosabb megoldás lehet kisebb súlyú babának is, mint az S-es. Egy jól feladott, jól passzoló G-ből nem szabad kifolynia semminek, egy újszülött pisi-kaki termelésével pedig saját betétje is meg kell tudjon küzdeni megfelelő cserélési gyakorisággal (ez újszülött esetében max 2,5 óránkénti cserét jelent moshatóban és eldobhatóban egyaránt). Ebből ki tudod számolni, hogy napi kb. 10 peluscserére számíthatsz a kórházi időszaka alatt is, ha biztosra akarsz menni. 5 napra tehát 50 csere jut. Szerencsés esetben a kórházban dolgozó csecsemősök belemennek abba, hogy moshatót használjatok és ők is hajlandóak azt adni a babára. Javaslom, hogy gondold át azonban azt, hogy esetleg a kórházban még a gDiaper eldobható betétjét használjátok, így apának is kevesebb szennyest kell furikáznia és a kórházban sem kell annyi mosnivalót tárolnod (egy S-es eldobható betétcsomagban 40db van, tehát 4 napot tuti kihúzol vele). Ha mégis bevállalod, hogy mosható betéttel használd a kórházban, akkor úgy számolj, hogy Apa napi egyszer viszi el a szennyest, akkor 10 tetra/betét bele kell férjen a peluszsákba (minden pelus zsák PUL/PUR anyagból készült és nedvességet zár, de ha annyira nedves a benne tárolt szennyes, hogy a zsák alján folyadék gyűlik össze, akkor az ki fog szivárogni, erre figyelj és csavard ki annyira a pelust, hogy ne ereszthessen ennyit!). 10 tetra/betét egyébként szinte bármelyik peluszsákba belefér, de érdemes nem a legkisebbet venni, hogy később is maximálisan kihasználható legyen. Egy Blueberry vagy PopnGro, esetleg közepes méretű Pop-in peluszsák pl. biztosan elég 10 tetrának is, ha jól kicsavarod.
   A vegyes készlet felépítése jó ötlet, lehet vele variálni és ahogy változik a baba, úgy lehet alkalmazkodni hozzá a készlettel is. Újszülött babára egyméretes külsőt még akkor sem nagyon ajánlanék, ha nagyobbacska a baba, illetve az egyméretes AIOk (esetedben Pop-in) is nagyon nagy csomagot képez egy apró újszülött babán. Érdemes beszerezni pár darab kisebb méretes külsőt (pl. Blueberry Mini Coverall avgy 1-es Capri vagy kisebb Bambino Mio külsőt, stb) Ezek sokkal kényelmesebb csomagot alkotnak, mégis jók kb 5,5-6-kg-ig, tehát egész jól kihasználhatóak.
   Ha nagyon a természetes anyagokat preferálod (jól teszed! 🙂 ), akkor már kezdetektől javaslom biopamut prefold vagy tetra használatát pl, amit simán használhatsz behajtogatva a gDiaper csónakban is, illetve külsőkkel is. Ezeknél még puhább és szuper anyag a bambusz tetra, ezt is bátran ajánlom már újszülöttnek is, akár félbevágva párat.
   A Charlie Banana jó választás lehet, mert szuperül állítható a combgumi, de annak nem bambusz a belseje, hanem szárazontartó anyag, tehát nem a legtermészetesebb megoldás. A többi felsorolt márka is mind szuper, egyedül Popolinivel nem volt még dolgom (most került egy Pötty készletébe, de még kicsit vár a bevetésig 🙂 )
   A gyapjú külsők is szuperek, a Disana nagyon gusztusos, de nagyon jókat csinálnak WAHM-ok is, kifejezetten a ti méretetekre is akár. Belsőből jó lehet a Lollipop, de az utolsó szériára sokan panaszkodnak (hullik a szőre, vedlik), ezért helyette ajánlom a nagyon hasonló Little Lamb belsőt például.

   Sok sikert a kezdéshez és nyugodtan kérdezz itt vagy a FB csoportunkban, ha bármi nehézségbe ütközöl! 🙂

   • Chii on said:

    Ezer köszönet!

    Sokat tanultam a válaszodból, nagyon köszönöm. Sok olvasgatás is arra a döntésre hozott, hogy a kórházban eldobható belsővel fogok szuperálni, vagy természetes anyagból készült eldobható pelussal, a nedvszívója is az, csak persze itt nem kapható, szóval Magyarországról kell küldetnem XD (Vivicot bio pelus) Az eldobható belsőknél találtam olyan írást, hogy nem éppen természetes és egy újszülöttet nem szívesen mérgeznék már rögtön…
    (Japánban amúgy együtt vagyok a babával a saját kis szobámban és max akkor vannak a szülésznők a babával amíg fürdök. Itt a szülésznők egyben csecsemős nővérek, kicsit más a rendszer :))
    A listámon pont rajta vannak a Blueberry Mini Coverall, 1-es Capri és a Bambino Mio külsők. WAHM-mal és Little Lamb-bal még nem futottam össze a nagy kutatás alatt, utána nézek!
    Eleve 2 méretesekre akarom építeni a készletemet. Viszont AIO és zsebes rendszer azért is kellene, hogy apuci ne kapjon frászt, ha egyedül lenne a másrészt, hogy kaksizni én bilibe szeretném szoktatni a babát az elejétől és egy külső-belső rendszernél azért elég nehéz ledobni a gyerekről, hogy időben “odaérjünk”.
    Szóval most kicsit megint meg vagyok akadva, mert tök jó külső-belső lehetőségeket gondoltam ki, de azt mire leoldom? Ilyesmi tapasztalatotok nincsen vagy ismerősödnek?

    • Szia Chii!
     Nem tudom mikor írtál pontosan, mert csak most jelent meg, de a dátum mást mutat, elnézést, ha sokat vártál rám. :S
     A WAHM (work at home mother) nem márka, hanem gyakorlatilag kézműves termék, amit általában ugye otthon dolgozó anyukák csinálnak. Sok angol, amerikai és magyar WAHM van, de a japán lehetőségekről nincs infóm. Ha esetleg tudsz kiküldetni magadnak dolgokat, akkor itthoni WAHM termékek közül is válogathatsz 🙂
     Ha mindenképpen szeretnél már egészen kicsi kortól zsebes rendszert vagy AIO-t használni, akkor olyan zsebeseket és AIO-kat ajánlok, amikből van kicsi méret vagy nagyon kicsira állíthatóak. Zsebesből nagyon superül, combgumival állítható a Charlie Banana, ami szerintem minden mást ver minőségben és állíthatóságban, AIO-ból pedig van pl. a Pop-In newborn újszülött verziója, de az nem lesz jó túl sokáig, mert pici méret. Ezeket viszint tény, hogy könnyű levenni és feladni, ha a kakit EC-vel akarjátok megoldani, nem pelusba. A külső-belső ilyen szempontból valóban lassabb megoldás és újszülött esetében nem is feltétlenül szükséges még, mert nincs szükség akkora nedvszívó kapacitásra, mint amit a külső-belső kombók kínálnak. 🙂

 3. Aliz on said:

  Már olvasom egy ideje a blogod, rengeteget segít a labirintusban :-)), és már teljesen tiszta a kép. Én is épp újszülött készlet összerakásában vagyok, és úgy látszik, jól szűrtem ki az infókat, mert ilyesmin vagyok én is. Little Lamb, BB Capri 1, newborn PUL külsők megvannak és én is valami hibridre gondoltam nappalra. Engem is riogatnak picit, mondjuk egyenlőre még nem 4,5 kg-mal, de nagyon valószínű, hogy nem 3 kg-mal fog születni a kis lurkó, így is ajánloda gDiaprest? 🙂

  • Szia Aliz!
   Neked is azt tudom mondani, hogy a baba súlyának becslésekor azért nem szabad szentírásnak venni amit mondanak (nekem 4,5-4,8kg-ot jósoltak és végül 3,8 lett, mert bár hosszú, de vékonyka lett a baba). Ezen felül számolni kell születés utáni súlyveszteséggel (baba súlyának akár 20%-a, tehát egy 3,5kg-os baba simán lecsúszhat simán 3kg alá), ezt a baba az utána következő hetekben vissza kedd szépen szedje. Így azonban nem annyira 100%, hogy az S-es gDiaper már az első hetekben is jó lesz nektek, ezért is hozták ki a newborn méretet. A kicsi külső+kicsi belső/tetra/prefold/betét kombináció azonban már az első hetekben is jól működhet 🙂 Az 1-es capriba tehetsz betétet/prefoldot/tetrát nappalra, szuperül működik 🙂

 4. Ági on said:

  A mi újszülött készletünk, amit hamarosan birtokba vehetünk, ha kibújik a gazdája:
  1 PopIn Newborn csomag (6 külső, 10 belső)
  3 BambioMio newborn külső
  9 GroVia newborn prefold
  6 Kikko newborn prefold
  2 Bambinex bambusz nadrágpelus, S1
  3 Bambinex Happy Poo S AIO (3,5-5kg-ig ajánlják, de szerintem túl nagy!)
  3 Fuzzibunz zsebes, 3 Papoose zsebes, 10 GroVia külső – elég picire állíthatóak, szerintem hamar belenő
  Popolini anyatejes papír
  sok SK popsitörlő 🙂

  És egy kérdés: 56-os body-k mosható pelus mellett felejtősek egy átlagos méretű babánál?

  • Évi on said:

   Ági! Hogy szuperáltak a prefoldok (GroVia és a Kikko)? Nekem nagyobb Groviám van, és nagyon szeretem őket. Kíváncsi lennék, hogy a Kikko hogyan vált be a GroViahoz képest. Lényegesen kedvezőbb az árfekvése, így erősen gondolkodom, hogy ketteskének Kikko prefoldot veszek GroVia helyett (és ha jól látom kicsit kisebb is, ami nem hátrány a pici külsőkbe).

   Válaszodat előre is köszönöm!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *