Main menu

Újszülött mosható pelenka teszt 1. rész

27th Dec 2014

November 25-én, nagy unszolás hatására, 41 hetesen, Pöttyöcske végre kiköltözött, feladva a parazita létet. 😀 Ez pedig egyet jelentett az újszülött mosható pelenka tesztelés megkezdésével. Micsoda izgalmak! 🙂

A tesztet több részben írom meg, mert sok lesz egyszerre és sokat kellene rá várni. Talán majd ha minden elkészült, akkor összesítek 🙂

1. gDiapers újszülött (newborn)
A legeslegpicuribb pelus az újszülött mosható pelenka felhozatalunkban. A 3610-es súllyal és 57centivel született Pöttyöcskének már az első alkalommal erősen csípő fazon volt, látszott rajta, hogy nem fogja sokáig hordani. Valóban így is történt, 3800 körüli súlynál, 10 naposan hivatalosan el is csomagoltuk az újszülött gDiapers pelusainkat (olyan gyorsan nőtte ki a leány, hogy fotózni sem volt időm). A rövidítő patentokat egyből ki kellett nyissam, mert esélytelen volt legkisebb álláson ráadni a babára. Ezzel beigazolódott a gyanúm, hogy az újszülött gDiapers valójában koraszülöttek és kicsi méretekkel született babák számára ideális és igazán kihasználható, hiszen az én primadonnámon is csak 10 napot bírt. Eldobható betéttel használtuk a pelust a kórházban és kicsire hajtott tetrával itthon. Amíg ráment a popsira, addig helyes kis csomagot adott, nem volt buci a pelenka Pötty hátsóján, a terpesze pedig kényelmesen szűk, újszülöttnek való. Kiázást nem tapasztaltunk vele, a (mostanra már Pötty-specialitássá kinevezett) robbanó anyatejes kaki (=foscunami) támadását is tökéletesen visszaverte, minden a pelusban maradt. A köldökcsonkot alacsony fazonjából adódóan nem zavarta, feladása könnyű és villámgyors volt. Csak pisi termés esetén simán csak az eldobható betétet cseréltem benne, így napi 2db pelenka “fogyott” csak el, plusz az elhasznált betétek. Használtunk benne gDiapers és Flip eldobható betétet is gond nélkül.

Nedvszívás: 5/5 – Abban az első 10 napban, amíg még jó volt, addig az S-es gDiapersmosható betét tökéletesen elégnek bizonyult, kender tartalma ellenére is gyorsan száradt.
Megbízhatóság: 5/5 – Foscunamit könnyedén kordában tartotta, kiázás, kifolyás nem fordult elő, 100%-ban megbízhatónak bizonyult a még nagyon apró napokra, a ropi lábakra is.
Kezelés: 5/5 – Ha lehetne, ide adnék 6 pontot 🙂 Nagyon-nagyon egyszerű, a pelus maga egy tépőzáras szárú csónak, könnyen mosható, cserélhető, tölthető, tipikus “apa kedvence” fajta. Száradás extra gyors, pisi esetén elég csak áttörölni és mehet vissza, könnyen öblíthető. Egyszerű és nagyszerű.
Minőség: 3/5 – Volt szerencsém kipróbálni egy vadiiúj és egy kicsit már használt verziót is. A használt peluscsónak szegése kissé repedezett, ami bár működését nem rontotta, de nem volt kedves a szememnek. Ezen felül a derékzáró nyelvek ráncolt gumírozása sem győzött meg igazán. Picike méretéhez képest túl vaskosnak tűnt.
Design: 2/5 – Jaj a pelenka minták mániásának szívfájdalma! Újszülött gDiapers csak egyetlen egy fehér alapon apró feliratos színben vásárolható meg, ami egyrészt uncsi, másrészt nagyon uncsi. Itt győzött a praktikum, de vigasztaljon engem és hozzám hasonló szín- és mintafétissel megáldott mosómamákat, hogy ezt a pelenkát úgysem tudjuk huzamosabb ideig használni.
Összpontszám: 20/25 – 80%

2. gDiapers S-es
Első naptól fogva gyönyörűen állt Glórián az S-es gDiapers mosható pelenka is. Az újszülött méretre valójában nem is lett volna szükségünk. A köldökcsonkot sem zavarta, könnyen feladható volt, eldobható betéttel kényelmesen tudtam használni már a kórházi napokban is. Itthon csónakba hajtott tetrával használjuk azóta is (most éppen már egy hónapja) és tökéletesen üzemel. Az újszülötthöz hasonlóan biztosan zár, napi 1-2 külsővel, 5-6 csónakkal és kb. 8 db tetrával számolunk. Sokat elárul az elégedettségünkről az is, hogy Apa gyakorlatilag kizárólag gDiapersért nyúl pelenkázáskor, mert szerinte ez a legcsinibb csomag és a legkönnyebb ezt jól feladni az összes közül.

Nedvszívás: nem értékelt
Megbízhatóság: 4/5 – Azért nem adok maximális pontszámot a megbízhatóságra, mert úgy tapasztaltam, hogy a foscunami ki tud belőle törni, ha nem teljesen tökéletesen van feladva. Ez pedig előfordulhat, például ha éppen apa pelenkáz és szokásához híven álmodozik feladás közben, ahelyett hogy figyelne 🙂 Azonban azt is meg kell említenem, hogy ha rendesen fel van adva, tökéletesen simul a combihusira, akkor nincs probléma nem ázik ki, nem folyik ki semmi belőle.
Kezelés: 4/5 – A gDiapersre jellemző egyszerű használat az S-es méret esetén csupán azért van kicsit nehezítve, mert az első időszakban nagyon gizda kis piszkafa lábai voltak a kisasszonynak és akkor nagyon-nagyon oda kellett figyelni feladásnál, hogy jól zárjon. A negyedik héttől (mikor már növekedésnek indultak a combhurkák) nem volt ennyire nagy precizitást igénylő a művelet. Ezen kívül nincs rá panasz.
Minőség: 4/5 – A gDiapers vonzerejét és népszerűségét alapvetően a szuper konstrukció, remek design és ütős marketing ügyes egyvelege biztosítja. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a pelenka tökéletes. A csónak anyaga nem igazán jól szellőző nylon és nem PUL. Ez persze tökéletes nedvességzárást eredményez, de nagyon-nagyon könnyen foltosodik (egy csónakba folyt kaki után szinte végleg együtt kell élnünk annak foltjával) és ezen felül a csónak hajlamos az elöregedésre. Persze nem kell attól tartani, hogy pár hónap után már használhatatlan, de 1-1,5 év után már bizony lesznek megnyúlt, megsárgult csónakjaink. Ezek amúgy tudnak ugyanúgy jól működni, de eléggé szánalmas látványt nyújtanak. Bizonyos színek mosásánál pedig oda kell figyelni arra, hogy foghat a pelus, illetve aggresszívabb mosószerek esetén színt veszthet a derék gumírozása.
Design: 5/5 – A fenti problémákat tudja feledtetni a gDiaper a fergetegesen jól eltalált designnal. A színek ragyogóak és vidámak, a mintás pelusok is nagyon el vannak találva, ezen felül a sima pamut külső nagyfokú kreatívkodásra ad lehetőséget. A külsők hímezhetőek, fodrokat, felvarrókat lehet rá öltögetni, matricát rávasalni, textilfilccel rajzolni rá, ami csak eszünkbe jut, az mehet is rá. A két egyedileg módosított-fodrosított S-es gDiaperem igazi “apa szerelem”, elképesztően cuki benne a leány.
Összpontszám: 17/20 – 85%

IMG_2330

Kis kitérő, hogy szemléltessük az újszülött pelus két méretét és mellette az S-es pelenkát. Amint látszik, az újszülött gDiapers maga a csónak, a külső nem különálló rész. Ezzel is kisebb és vékonyabb tud lenni az újszülött méret.

IMG_3608

Balról jobbra: újszülött gDiapers kicsire patentolva, nagyobbra nyitva és az S-es.

3. TotsBots Teenyfit
A TotsBots újszülött pelenkája eszméletlenül szimpatikus nekem. Sírok belül, hogy nem szereztem be belőle többet és mintásakat is, még akkor is, ha tudom, hogy nem lesznek már jók sokáig, mert valóban kicsi méret. Nagyon vékony, eldobhatóhoz hasonlító fazonja van, csini popsit csinál. Apa másik nagy kedvence lett a gDiapers után, mert annyira könnyűnek találta a feladását és annyira tetszett neki a sikkes kis babahátsó benne. Piros nyomott soha nem hagyott Pötty bőrén, ezt a szuper állíthatóságának tudom be. Nem utolsó sorban pedig a zsebes AIO megoldásnak köszönhetően könnyedén lehet extra nedvszívót is beletenni anélkül, hogy elmozdulástól kellene tartani (erre például az újszülött Popin betétje nagyon jó volt, tökéletesen passzolt a keskeny kis zsebbe). Száradása pedig nagyon gyors és szárító gépbe is dobható. Sajnálom viszont, hogy itthon nem kapható újonnan, mindenképpen Angliából kell beszerezzük, ha nem akarunk itthon használtra vadászni.

Nedvszívás: 3/5 – A nedvszívással normál mennyiségű pisi esetén nincs gond, de törpevízmű üzemmódban bizony már turbózásra szorul.
Megbízhatóság: 4/5 – A TotsBots Teenyfit vízzáró és “macibenttartó” képessége jó. Maximum 2-szer fordult elő, hogy a pisit kiengedte kicsit combnál, amikor belül már úszómedence volt az ipari mennyiségű pisi miatt. Nem felététlenül bíznék rá egy 3 órás menetet 100%-os magabiztossággal. Nem ez lenne az orvoshoz menős, kijárós pelus, ha nagyon megbízhatót szeretnék, de itthonra amúgy imádom, az első 1-2 hétben szinte verhetetlenül jól szerepelt.
Kezelés: 4/5 – Már az első napokban is kitűnően állt, nem volt buggyos, nem zavarta a köldököt, szépen rá lehet igazítani a combihusira és a derékra a pelust. Méretállítása a tépőzárnak és kényelmesen gumírozott deréknek köszönhetően egyszerű és pontos. A minky belső rétegből elképesztően egyszerűen jönnek ki a foltok, szinte lekergeti magáról a barnamedvét. 🙂
Minőség: 5/5 – TotsBots minőség és pont. Erős tépőzár (pedig használt pelus volt, nem új!), szuper rugalmas gumik, pihe-puha belsőrész. Mi kellhet még?
Design: 5/5 – Ó jaj, hát a Teenyfit annyira szupercuki mintákkal és frankó színekkel szerezhető be, hogy kétségkívül az egyik legelragadóbb design szempontból. Csillagos 5-ös!
Összpontszám: 21/25 –  84%

IMG_1958

IMG_2329

4. Popin újszülött
A Popin újszülött pelusáról elsőre azt gondoltam, hogy majd kb. a gDiapers újszülött pelenkájával lesz azonos méretű, de mint kiderült, annál sokkal nagyobb. A kórhában próbálkoztunk vele eldobható betéttel, de nagyon nem állt jól, magas dereka miatt a köldökcsonkra pont rálógott volna, ezért nem igazán erőltettük ott tovább. Itthon már saját mosható betétjével került beüzemelésre. A betétje pihe-puha, de 80ml körüli étvággyal rendelkező, 2-3 óránként evő Pöttyöcskének már másfél hetes korában eléggé kevésnek bizonyult. Annak ellenére, hogy ránézésre egész jól passzolt már ekkor, a köldököt sem zavarta, de a foscunamival nem tudott elbánni, a sárgásbarna szörny kitört combnál és a saját betétje magában 2 óra alatt tacsakosra ázott. Bár gyorsan és egyszerűen cserélhető a betétje, ami miatt remélné az ember, hogy egynél több kört is ki tud húzni egy külsővel, de ez egy szinte óránként termelő újszülött kakagéppel kivitelezhetetlen volt. Amikor termelt a kisasszony, akkor abból mindenhova jutott, a külsőt sem kímélve, anyatejes kakifogó papír ide vagy oda. Ami ezen kívül zavart, hogy a combszárnyas fazon eléggé pirosra nyomta a leány combihusiját nem egyszer, de lazább beállításon nem zárt eléggé. Ez még a kis ropilábaknak volt köszönhető valószínűleg. Kicsit felturbózva azonban még remélem néhány hétig fel tudom adni a kisasszonyra. Jó pont a Popin mellett, hogy Magyarországon már könnyen beszerezhető, több webáruházból is.

Nedvszívás: 2/5 – Ahogy említettem a saját kis betétje egy hetes korban már csak annyit ért, mint halottnak a csók, mindenképpen turbózásra szorult, ha egy 3 órás száraz szundimenetet ki akartam belőle csikarni. Két hetes kor után már a Popin betéteket inkább a TotsBots Teenyfitek turbózására használtam és a Popinbe tettem valami rendes nedvszívót (pl. tetra, prefold, Best Bottom betét).
Megbízhatóság: 3/5 – A nedvszívó kapacitás limitáltsága és a nagy mennyiségű pisi miatt a Popint nem tudnám nyugodt szívvel feladni 1,5-2 óránál több időre. Nem mindig tartotta bent, amit kellett volna, amíg át nem álltunk más betétre és nem nőtt 4 kg-osra a leány. Onnantól már megbízhatóan üzemet, de csak mint külső. A betétje felejtős.
Kezelés: 3/5 – Leginkább a feladhatósága miatt adok csak 3 pontot nekiA Popin egyméretessel ellentétben az újszülött eleinte nem hogy nem csípőfazon, hanem már-már “hónaljpelus“. Derékmagassága miatt nem szívesen adtam fel addig, amíg a nehezen száradó és gyógyuló köldökcsonk le nem esett és a helye be nem hámosodott rendesen. Ezen a problémán segíthetett volna egy extra sor méretállító patent, hogy kicsivel rövidebbre lehessen állítani az első 1-2 hétben. A szárítógépben való száríthatóságot itt is hiányolom a Popinből (a külső szárítását a gyártó nem javasolja). A betétjéből sajnos eléggé küzdelmes kiszedni az alsó felére is lefolyt anyatejes kaki foltját.
Minőség: 5/5 – Alapvetően jó minőségű mosható pelenka, a tépőzárak erősek, a betét pihe-puha és minden gyorsan szárad. Minőségi kifogásom nem volt.
Design: 4/5 – Sajnos sem mintás, sem igazán menő, erős színű verzió nincs belőle, pedig nagyon jól mutatna. Egyébként csinos kis csomagot adó pelenka, csak valahogy nem az az “elvarázsolós” fajta. 🙂
Összpontszám: 17/25 – 68%

IMG_1959

5. Blueberry Capri 1-es
Robival a kedvenc külsőm a Blueberry Capri, ezért nem volt kérdés, hogy az 1-es, azaz az újszülötteknek is jó méretből is beszerezzünk Glóriának. Már a kórházba is vittem, de oda még csak eldobható betétekkel. Ezekket nem állt túl jól, pocinál elég nehézkes volt vele jól beállítani, de hazaérve és tetrával megtöltve nagyon szuperül be tudtam állítani. Az egyik olyan pelus volt, amiből egyszer sem volt kiázás, egyszer sem tudott kitörni belőle a foscunami. Járt benne pamut és bambusz tetra és 1-es pamut prefold és Best Bottom S-es betét is, mindegyikkel szépen állt és a nedvszívással sem volt gond. A combszárnyaknak köszönhetően a ropicombokon is jól zárt. Nagyon szerettem, de patentosban nem vennék, mert ilyen pici korban a tépőzár sokkal-sokkal jobban állítható szerintem.

Nedvszívás: nem értékelt
Megbízhatóság: 5/5 – Amint említettem, 100%-ban megbízható, nagyon jól működő külső. Nem tudok rá panaszkodni.
Kezelés: 4/5 – A nagyon vékony ropilábak körüli beállítás egy kicsi odafigyelést igényel (amit apa nem mindig tud garantálni, amikor félszemmel Dragon Ballt néz pelusozás közben 🙂 ), valamint érdemes úgy megtölteni, hogy derékban ne legyen a nedvszívó nagyon buci. Egyébként könnyen kezelhető pelenka, gyorsan szárad és könnyű tisztítani és kitötölhető és visszaadható mosás nélkül, tiszta betéttel, ha nem folyt ki a kaki.
Minőség: 5/5 – Hozza a mosható pelenkák prémium minőségét, Blueberry-hez híven. Erős, de vékony anyag, szuper tépőzár, 60 fokon is mosható, szárítható is lenne (de nincs rá szükség). A Blueberry masszív, mindennapos használat mellett egy év után is maximum a tépőzár szépségéből tud veszíteni, de nem az erejéből, ezen felül pedig a PUL, a gumik, az anyag színe szuper tartós.
Design: 5/5 – Az imádnivaló Blueberry minták mindegyikében beszerezhető, akár szuper csajosat, akár vagány fiúsat vagy uniszex mintásat szeretnénk. Maximum pont!
Összpontszám: 19/20 – 95%

IMG_1979

6. BestBottom
Nem kifejezetten újszülött, de olyan egyméretes márka, aminek nincs újszülött modellje. Így tehát kipróbáltuk a BestBottom pelankát a legkisebb, S-es betétjével. Arra számítottam, hogy óriási csomag lesz, nagy rés a comboknál és túl merev lesz az egész. Ehhez képest meglepően sikkes kis csomagot alakított ki a popsin, tépőzárral precízen be lehetett állítani úgy, hogy sem pociban, sem combban nem volt rés, sem piros nyomódás. Az S-es betét nedvszívása teljesen jó volt, egy hosszabb szundimenetet vagy otthonról kimozdulást is rá mernék bízni.

Nedvszívás: 5/5 – Tökéletesen elégedett voltam az S-es betétek kapacitásával. Nem szorult turbózásra még 3 órán felüli szundi esetén sem, bírta a kiképzést. a Best Bottom S-es betétje volt minden külsőbe a Jolly Joker. Mindenben szuperül és megbízhatóan működött.
Megbízhatóság: 5/5 – Nem ázott, nem engedte ki a kakit, bátran feladnám hosszabb kimenőre is, annak ellenére, hogy a betétje vékonyka és a csomag a legkisebb álláson egy kicsit buggyosnak hat.
Kezelés: 4/5 – Itt azért nem adok maximum pontot, mert néhány napos korban, nagyon vékonyka lábak esetén a rendesen záró feladás kihívás lehet tapasztalatlanabb kéz számára és az anyag vastagsága és kissé merev hatása miatt kényelmetlennek hat és esetleg piros nyomot hagyhat. Ezért inkább csak 4kg körüli súlynál javaslom, onnantól kényelmes. A köldökcsonk leeséséig amúgy sem túl ideális, mert a legkisebb álláson is eléggé magas a dereka.
Minőség: 5/5 – Minősége igazi prémium kategória, erős és masszív anyag, jól bírja a mosást, tartja a színét, a tépőzárja is erős, csak kissé bolyhosodik hosszú hónapok után. A Best Bottom betétjei pedig egyszerűen verhetetlenek. Imádtam a mikroszálast és a kenderest is. Sok más pelusba is ezeket használtam előszerettel, annyira jók.
Design: 5/5 – Annak ellenére adok a designra 5 pontot, hogy a Best Bottom soha nem tudott kiadni egy igazán nagy szerelem pelenkát. Ezért a mai napig is egyetlen BB pelusunk van, mert csak ez tetszik. Persze ez csak az én ízlésem és amúgy rengeteg ember imádja a BB mintáit és színeit, a felhozatal is széles, vehetünk patentos és tépős verziót is, egyszínű és mintás pelusok is elérhetőek.
Összpontszám: 24/25 – 96%

IMG_2050

Folytatás következik!

12 comments on “Újszülött mosható pelenka teszt 1. rész

 1. Veronika on said:

  Szia!

  Szuper ez a poszt, alig várom a folytatást!
  Melyik Best Bottom betétet használod? Sima, éjszakai, vagy stay dry? Hol lehet beszerezni?
  Köszi a válaszokat!
  Remélem a következő részekben lesz Mini Coveralls és Rumparooz is, mert ezekre is kíváncsi vagyok. 🙂

  • Szia Veronika!
   Köszi szépen, hamarosan jön a 2. rész és lesz benne olyan, amit nagyon vársz 😉
   Best Bottom betétet http://www.okolurko.hu-ról lehet szerezni, illetve én vettem használtan is. Van éjszakai, stay dry és sima kenderes-pamutos is. Mindegyik szuper! A stay dry persze gyorsabban szárad, de a kenderes meg ugye természetes anyag 🙂

 2. Chii on said:

  Szia!

  Nekem is van gDiapersem, S-es méret, van eldobható betétem bele, azzal kifogástalanul üzemel. Viszont tetrával meggyűlt a bajom, túl nagy és vastag lesz benne, ami miatt nem passzol jól a csónak 🙁 Próbáltam vasalni is, hogy “vékonyabb legyen” de ugyanaz…eláll a csónak, nem “feszíti ki” eléggé mint ha túl puha lenne a betét.

  Olvasom, hogy te is tetrával használod, de hogy tudod jól beletenni? Hogyan hajtogatod?
  Próbálkoztam félbevágottal is, ami hát ki nem ázott ha épp jól sikerült beletenni, viszont kb 1 pisit bír el és össze is gyűrődik a csónakban.
  Persze ha sehogy sem sikerül se keseredem el, eldobhatóval utazásokra és vészhelyzetekre jó lesz, csak így szűkös az itthoni készletem.

  Üdv
  Csilla

    • Chii on said:

     Szia!

     Időközben újra elővettem a gDiaperseket, eltötyögtem egy napot mindenféle hajtogatással, jól megnéztem a feladási videódat és jelentem sikerekkel gazdagodtam!
     Néha így se sikerül beleszuszakolnom a tetrát, de nagyobbrészt igen, elég vastag lesz meghajtogatva azért, de még az általad említett foscunami is bent maradt momentán 😀

     De attól még érdekelne, hogy te milyen tetrát használsz, mert a videóban olyan vékonynak hat. Én próbáltam ImseVimse-vel és Disanaval is mindkettő kb ugyan olyan lett, vasalva is próbáltam, de úgy rosszabb volt.

     • Hú, hát vannak át különböző méretűek. Én noname kínai bambusz tetrákat szeretek használni, azok vékonyabbak, bár a videón pont egy ezer éves magyar pamut tetra van (anyám még engem pelenkázott vele 😀 ). Majd próbálok egy “csónakba tetra hajtogatás” videót is összehozni! 😀

 3. Viktoria on said:

  Nincs esetleg olyan teszt is amiben gyapjút tesztelsz, és azokból is különböző fajtákat?

 4. Virág on said:

  Szia!

  Először is szeretnék gratulálni a kitartó munkádért mert bizony az weboldalad nélkül igen elvesztként érezném magam itt a pelus rengeteg világában. Rengeteget olvasgattam és mostmár érik a gondolat, ám sokmindent körvonalaznom kell még és hát hamarjában nekifogni a vásárlásnak, hogy mire itt a kis tökmag legényke addigra haptákba állva várják a mosható pelusok a bevetést.

  Úgy gondoltam hogy szettként megvenném A közepes csomag tartalmú kb. 2-3 napig elegendő pelenkakészletett abból kifolyólag hogy újszülött teszteden igen jó eredményként remekelt ez a márka:

  6 db Best Bottom külső

  18 db Stay Dry pelenkabelső

  1 db éjszakai betét

  Ha jól gondolom érdemesebb az újszülötteknek az “S” méretű betétet megrendelni hogy ne legyen hatalmas a csomag. A kérdőjelek a fejemben a további időszakot érintik leginkább, hogy milyen belsőkkel lehet illetve érdemes még kombinálni, hogy hatékonysága megmaradjon, de kicsit olcsóbban ki tudjam hozni az ( L-es és M-es ) korszakot. Félretett kis vagyonunk az optimális beruházást kell, hogy szolgálja. A best bottom pelenkakülsőkkel szimpatizálok leginkább és nagytöbbségében a belsőkkel is ki lennék békülve ám optimálisabb megoldást keresnék, ami esetleg költséghatékonyabban végig tudná vezetni a pelusos időszak középső és záró szakaszát esteleg ha van megoldás az újszülött korszakot illetően is(M;L).

  Megoldásként szolgálhat esteleg a későbbiekre a Prefold 37 cm x 56 cm (Többrétegű, natúr színű, egyszerűen használható pamut pelenkabelső)vagy esetleg vegyem meg a nagyobb méretű Stay Dry betéteket és hajtsam vissza az M-es korszakban ?

  Emellé a csomag mellé egyébként még gondoltam két éjszakai gyapjú csomagot amely külön-külön tartalmazza:
  – 1 db Disana fix méretű, biogyapjú pelenkakülső
  – 2 db Real Nappies prefold pelenka, a külsőhöz illeszkedő méretben
  – 5 lap eldobható betét (papír v. ingeo)

  Lehet kicsit zavaros az iromány, mint ahogy az információk is a fejemben, de szó mi szó szeretnék minnél egyszerűbb megoldást a belsők használatához a későbbi korszakokat illetően.

  Válaszodat előre is hálásan köszönöm!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *